Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следят със сателит земеделците с евросубсидии

Нов мониторинг и намаление на директните плащания очакват стопаните в новия период



Намаление на директните плащания и таван на субсидиите се планират за следващия програмен период за секторите  „земеделие“ и „животновъдство“. Това стана ясно на информационна среща в Бургас, организирана от  Министерство на земеделието и храните. Събитието бе част от националната кампания на ведомството и премина при огромен интерес. Предвидената зала на "Флората" се оказа тясна да побере всички желаещи да присъстват. Целта на срещата бе да бъдат запознати производителите с възможностите за финансиране по различните схеми и мерки по програмите за „Развитие на селските райони“, „Морско дело“, както и актуалното по предстоящата кампания за директни плащания на площ и субсидиите от националния бюджет 

Нови принципи очакват стопаните през следващия седем годишен период, обяви експертът Мария Стефанова от дирекция „Директни плащания“ към Министерството на земеделието:

„Европейската комисия предлага да има намаляване на плащанията над 60 000 евро и таван от 100 000 евро. В момента прилагаме таван на плащанията, макар и с други стойности, но това в досегашния период беше доброволен избор на държавата-членка, докато в бъдеще ЕК предлага да бъде задължително това.“

Затягат се и мерките за контрол. Предвижда се въвеждането на целогодишен мониторинг на площите. Това ще става чрез поредица от сателитни снимки, на които се вижда дали заявените култури реално се работят. Това се очаква да се случи най-рано от 2022 г. Досега се извършваше единствено проверка на място, уточниха от министерството.

900 милиона лева са изплатени от приключващия програмен период за земеделие и животновъдство в Бургаска област. Данни за активността на региона представи заместник-министър Лозана Василева:

„До момента са договорени 40 милиона лева по програмата за „Морско дело и рибарство“ през настоящия програмен период, както за общински проекти, така и за проекти на рибари.  По линия на европейските фондове за земеделските производители и от националния бюджет са  изплатени през настоящия програмен период  от 2014 година до сега близо 860 милиона лева в област Бургас.“

По програмата за "Развитие на селските райони" има сключени 460 договора, договорената сума е 117 милиона лева. 180 подписани договора има и с малки земеделски стопани, 150 броя одобрени млади фермери и над 80 договора по мярката за конкурентноспособност и модернизиране на селските стопанства. 

В приветствието си към участниците областният управител Вълчо Чолаков успокои, че язовирите на територията на региона имат достатъчно вода.

Днес стана ясно още, че през септември започва преброяване на земеделските стопани.  

Над 300 представители на различните сектори се включиха в срещата. Забележки от финансирането в настоящия период и препоръки за следващия изразиха зърнопроизводителите и лозарите. Въпроси поставиха и занимаващи се с биоземеделие. Имаше и стопани, които изразиха недоволство от работата на Министерството на земеделието. По темата очаквайте подробности!

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19