Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делфини, тюлени и пингвини - в нова атракция в Бургас?

делфинариум
Снимка: www.bulrest.com

Инвестиционен проект за парк с делфинариум, ботаническа градина и център за животински видове е внесла Община Бургас в екоинспекцията. Той предвижда промяна на регулационните планове и е планиран да е в Парк „Езеро“, където трябваше да се случи и неслучилият се Океанариум.

Изменението в плановете е за общински терен, в размер малко над 117 декара, с данъчна оценка малко под 2.5 милиона лева. Това е същият терен, който вече бе даден на концесия за 35 години за изграждане на Океанариум, но проектът пропадна. Договорът беше прекратен преди година. Теренът частично попада в зона „А“ на крайбрежието, където максималните показатели са височина на строежа до 7.5 метра, плътност на застрояването до 20% и минимално озеленяване 70%. Извън това се допуска сградите да са до 15 метра. От документа на Община Бургас става ясно, че е предвиден терен за конна база с манеж, както и за паркинг. Съществуващата алея трябва да се разшири за транспортен достъп. Предвидени са зони за отдих с места за сядане.

И в конкретика: трябва да се обособи зона за морски обитатели и водни атракции. Тя включва делфинариум с открита и закрита част; тюленариум, зона за пингвини. Откритият басейн ще е с големина 1 100 кв. м., с 3 000 седящи места и възможност за плуване с животните. Предвижда се и закрит басейн, с 500 места. Тюленариумът е планиран за пет животни, ще има басейн отново с 500 места за посетители. Зоната за пингвини ще е 110 кв. м., с басейн, плаж и изкуствени гнезда. Идеята на администрацията е да има и интерактивен музей, между двете съоръжения, с експозиции с риби, птици и два подводни тунела за наблюдение на делфините и тюлените.

В посока Атанасовското езеро е планирана и зона за плаващи - изкуствено езеро за птици. Към него трябва да има и територия за забавление на деца с гумени лодки.

И още - зона за екзотични животни - фламинго, патици, костенурки; зона за лемури, за папагали; зона за фермерски животни - козички, зайчета, кошошки, гъски, пауни и други.

Любопитен аспект в предложението е, че се предвижда животните в парка да бъдат взети от други, вече същестуващи атракциони. 

Идеята на администрацията е да има и лунапарк, разположен на 4 500 кв. м., с виенско колело, въжен парк, хидроасансьор и други. Територията на целия парк ще бъде с изкуствено създаден релеф, който се доближава до естествената природа. Предвидени са и места за ресторанти, за сладкарници и кафенета.

Към момента не става ясно кой ще изгражда съоръжението, ако от РИОСВ дадат зелена светлина. От самата екоинспекция казват, че при тях все още не била пристигнала подробна информация за дейностите. Това коментира директорът на институцията Тонка Атанасова:

Ние издаваме решение на възложителя. Ако той го даде на други дружества да го строят, те трябва да се съобразят с решенията, които ще се издадат по околна среда“, казва Атанасова.

До два месеца се очакват подробности, ако екоорганизации вече са сезирали РИОСВ за проекта. Снежанка Бонева от фондация „Последната клетка“ коментира:

„Единственият начин да се принуди делфин да изпълнява неестествени номера е да го държиш гладен. И да го храниш само, когато изпълни номера. Делфинариумите по цял свят през последните години по-скоро затварят, отколкото да отварят. Хората се настройват все по-негативно към държането на всякакви животни в плен“, казва Бонева.

От Община Бургас отказаха коментар с мотива, че е на прекалено ранен етап. В техническото задание на инвестиционното намерение обаче се вижда, че в администрацията е постъпило предложение за откриване процедура по концесиониране за изграждане на Семеен парк за развлечения и обучения.   

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-късно до 15 юли ще бъде въведено преференциално паркиране за хора с увреждания на Морска гара в Бургас

Най-късно до 15 юли 2024 г. ще влязат в сила новите правила, позволяващи преференциално паркиране на хора с увреждания на определените за това паркоместа на територията на пристанищен терминал Бургас-изток 1 в Зоната за обществен достъп в морския град, съобщиха за БНР Бургас от ДППИ.  Гости и граждани на града, притежаващи карти на ЕС за паркиране за..

публикувано на 03.07.24 в 17:01

В Лозенец ще изградят параклис на Св. Николай Чудотворец

Сливенският митрополит Арсений посети Лозенец. С ръководството на общината той е коментирал възможността  там да бъде поставен параклис, посветен на Св. Николай Чудотворец. Така светецът ще закриля рибарите, местните жители и гостите на общината и населеното място. На мястото, отредено за параклис беше прочетена молитва, а Дядо Арсений благослови..

публикувано на 03.07.24 в 14:48

БФБ кани на природозащитна акция в 6 и пет на Бургаската дюна

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обяви 2024 г. за година на живите пясъци по Черноморското ни крайбрежие. Затова и се предвиждат редица акции и събития, които да намалят заплахите към тях, да подобрят условията в дюнните местообитания и да повишат обществената осведоменост и ангажираност за тяхното опазване. Благодарение на подкрепата на..

публикувано на 03.07.24 в 13:55

В ямболското село Миладиновци имат нов кът за отдих и игра

Нов кът за отдих и игра бе изграден в ямболското село Миладиновци. Днес той бе открит в присъствието на  кмета Димитър Димитров, кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, жители и гости на селото.  Новата придобивка е реализирана по обществената инициатива „С Тунджа в сърцето“. Кметство село Миладиновци кандидатства с проектно предложение за..

публикувано на 02.07.24 в 17:20

Над 13 000 лв. се събраха на благотворителен концерт в подкрепа на деца и младежи със Синдром на Даун

Над 13 000 лв. се събраха на организирания от областния управител благотворителен концерт под надслов „Да прегърнем слънцето“ в подкрепа на деца и младежи със Синдром на Даун. Детски състави и изпълнители огласиха  откритата сцена „Охлюва“ в Морската градина. „Добрина и талант, ръка за ръка в една кауза! Слънчеви, усмихнати, гласовити и уверени в..

публикувано на 02.07.24 в 15:34

Публично обсъждане на Бюджета на Община Бургас

Публично обсъждане ще се проведе във връзка с бюджета на Община Бургас. То ще е на 11 юли  (четвъртък), от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 на Общината. Тогава ще се представи  Годишният отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Бургас към 31.12.2023 г. Обсъждането се провежда на основание чл.140,..

публикувано на 02.07.24 в 13:25
Община Нова Загора

Продължава отстраняването на щетите от бурята в Нова Загора

Продължава отстраняването и описването на щетите от бурята в Нова Загора. Бедствието от 13 юни е засегнало почти всички имоти в град Нова Загора, унищожена е и земеделска продукция в селата в общината. В момента се обобщават данните от протоколите, описани при обходите на комисиите по жилищните сгради. Продължават да се подават и заявления..

публикувано на 02.07.24 в 12:00