Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Спазват ли заведенията правилата за работа на закрито? (галерия)



Неясноти в наредбата за работата на заведенията със затворени помещения принуждават собствениците сами да вземат решения как да изпълняват мерките. Това заяви бургаският ресторантьор Валентин Димитров. Собственикът на емблематично за града заведение на улица "Богориди" посочи:

"Казва се-не повече от едно семейство на маса, но те понякога са повече като брой хора. Настаняваме гостите през стол, през една маса. Другият казус е с ръкавиците за сервитьорите-отсервира от едната маса, отива на другата-там вече или трябва да смени ръкавиците или да ги дезинфекцира. На теория-добре, но на практика не е удобно. Приехме, че е по-правилно е да дезинфекцират и мият ръцете често, защото от талка на ръкавиците получават и кожни проблеми."

Към момента интересът към ресторантите на закрито е слаб. Основната причина е финансова, смята Димитров.
Спазването на мерките не е непосилно, смята собственикът на верига кафе-сладкарници в Бургас Стоян Георгиев. Той е доволен, че след повече от два месеца извънредно положение може да работи. Условията са същите като за външните маси:

"Отстояние 1.5 м от маса до маса. Всичко се дезинфекцира преди да започне работа, след всеки клиент, когато стане. Персоналът задължително е с маски. За клиентите вече това е техен избор. Би трябвало, когато влезе също да е с маска, докато му се вземе поръчката и се обслужва, но след това, когато започне консумация просто няма как."

Георгиев е доволен от първите дни при изцяло отворени обекти. По думите му хората не се притесняват да влизат в пространства с непознати, тъй като са зажаднели за свобода.

Проверка на БНР-Бургас показа, че в повечето заведения, особено в центъра на града, спазват изискванията към персонала, но имаше и сервитьорки, които разнасяха таблите без маски. Инспектори от Регионалната здравна инспекция редовно минават, но основно напомнят за изискванията и предупреждават за спазването им. Най-стриктно се следи за наличието на дезинфектанти, посочват от обектите. До дни със затоплянето на времето затворените помещения няма да са актуални, отбелязват собствениците и се надяват след 15 юни да отпаднат още ограничения.

Повече чуйте в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна ремонт на пътя за село Кости

Извършва се планов ремонт на пътя за село Кости. Започна планираният по бюджет за 2025-та година и заложен в управленската програма ремонт на пътя за село Кости. Ще бъдат преасфалтирани участъци с нарушена настилка. На следващ етап ще бъдат запълнени и банкети в някои участъци.  Призоваваме шофьорите да бъдат внимателни - ремонтираните..

публикувано на 24.07.25 в 16:30

Министерството на туризма предлага създаването на Туристически гаранционен фонд

Министерството на туризма внесе в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за туризма, с който се създава Туристически гаранционен фонд. Целта на фонда е да се гарантират правата на потребителите и националното законодателство да се хармонизира с Директивата за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги...

публикувано на 24.07.25 в 16:00

Плаж Хармани е сред трите най-трудни за охраняване по Южното Черноморие

В разгара на летния сезон отново се обръща внимание на сигурността по родните плажове. Созополския плаж "Хармани" попада в черния списък на рисковите места за къпане. Въпреки това броят на летовниците не намалява.  „Плажът Хармани, като цяло, е доста опасен. Води се от трите най-тежки плажове за охраняване на българското Черноморие.“, заяви пред БНР..

публикувано на 24.07.25 в 14:30

Облекчен визов режим ще улеснява туристите от Турция  

Европейският съюз въведе по-благоприятни правила за издаване на шенгенски визи на турски граждани, които ще улеснят пътуванията в рамките на Шенгенското пространство. Новите правила, приети на 15 юли, ще позволят поетапно издаване на многократни визи с по-дълъг срок на валидност за турски граждани с установена история на редовни и..

публикувано на 23.07.25 в 14:00
Архив

По-високи зърнени добиви в Ямболско

Приключва жътвата на ечемика в Ямболско, вече са пожънати и повече от половината блокове с пшеница. Средните добиви са по-високи от миналогодишните, отчитат земеделските стопани.  Над 600 кг от декар е средният добив при пшеницата, като най-висок е в община Ямбол - близо 650 кг от декар.  При ечемика средните добиви са около 580 кг от..

публикувано на 23.07.25 в 10:00

Започва земеделски форум край Балчик

Тридневният земеделски форум "Ден на полето" предстои да бъде открит днес. Събитието, организирано от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, има за цел обмен на опит между земеделски производители, агрономи търговци на селскостопанска техника. Платформата на земеделското изложение е разположена върху 100 декара, в близост до Балчик. Сред основните..

публикувано на 22.07.25 в 10:00
Яна Стратиева

Яна Стратиева: Има реална опасност от празни рафтове по магазините

" Ние не само сме притеснени, а сме много притеснени , защото ако не ни чуят, наистина нашата индустрия успя да устиска през две страхотни кризи - Covid-19 и началото на войната, където навсякъде в Европа имаше празни рафтове, ние успяхме на собствени ресурси и с наши усилия да не допуснем това да се случи в България и никога не е имало, но твърдим..

публикувано на 21.07.25 в 16:00