Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексиканският филм „Вълците“ с награда от Международния филмов фестивал в Бургас

Завърши петото издание на Международния филмов фестивал в Бургас. Наградата  "Danny Lerner", под формата на услуги на стойност 10 хиляди евро, отиде при филма "Вълците" на Самуел Киши. В специално заснето видео режисьорът отправи благодарности към зрители, организатори и жури. Той сподели, че с нетърпение очаква възможност да посети Бургас и да се срещне с ценителите на седмото изкуство тук. Наградата бе обявена от Руши Видинлиев, част от журито и специален гост на последната фестивална вечер. "Много е хубаво в Бургас!Благодаря за поканата да участвам във прекрасния ви фестивал", сподели пред публика той. Само преди броени дни харизматичният актьор получи наградата за най-добра  мъжка роля на 66-я Международен кинофестивал в Таормина за представянето си във филма "18 процента сиво" на Виктор Чучков-син. Веднага след това актьорът пристигна в Бургас.

Осем фестивални вечери, над 30 филмови заглавия, както и богата съпътстваща програма. Така накратко премина петото издание на Международен филмов фестивал Бургас, който беше закрит снощи. Най-много гласове на публиката събра "Да умреш на 20" на суданеца Амжат Абу Алала, а най-добър късометражен филм стана "Нощна смяна" на Еди Шварц и Йордан Петков. Освен прожекции на заглавията от конкурсната програма, тази година Международен филмов фестивал Бургас организира и три специални вечери - ретроспективи на Щефан Бохун и Ференц Тьорьок, както и специалната прожекция на "Пирани", който гледахме на закриването снощи. За първи път това лято и най-малките кино фенове имаха специално място в програмата  - блок анимационно кино, насочено към деца от 7 до 11 години. В рамките на фестивала в Бургас "гостува" и съвместният проект на списание "Виж" и "Жанет-45" "Когато навън е навътре - дневници на изолацията". Късометражната панорама "Skate in Shorts" , част от селекцията на фестивала "Tous Cours" във Франция, събра почитателите на скейт културата в градината на галерия "Георги Баев".

"Поздравление за организаторите! Много е приятно да връчваш  награда. Не знам как ще си разпределите местата в тази лодка, тя е ваша. Пожелавам ви щастливо пътуване", каза зам.-кметът Диана Саватева връчвайки наградата за най-добър късометражен филм на режисьорите Ед Шварц и Йордан Петков. Наградата на публиката бе обявена от Людмила Кутиева, ръководител на КЦ "Морско казино".

Международният филмов фестивал Бургас 2020 се организира от Фондация "Модерат", в партньорство с Община Бургас. Всички събития в неговата програма бяха проведени при строго спазване на противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център „Алеф” обявява XII-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” дава старт на дванадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Темата, по която младите автори ще трябва да сътворят своите произведения, е „Ако не бяха те…”. За да участват в конкурса, учениците ще трябва чрез въображението..

публикувано на 27.09.24 в 17:00

Недялко Йордов разказва за Реджеб Кюпчу в Дома на писателя

  Поетът от турски произход Реджеб Кюпчу, който прекарва последните години от живота си в Бургас, никога не е ходил в Турция. Това разказа пред БНР – Бургас поетът и драматург Недялко Йорданов, с когото са били близки приятели. Заедно с Христо Фотев и други творци, те са представлявали ядрото на пишещите хора в морския град през 60-те години на..

публикувано на 27.09.24 в 14:36

Над 130 участници идват за фестивала на арменската култура ,,Ереван в Бургас"

Третото издание на ,,Ереван в Бургас", което ще се проведе в неделя - 29 септември, ще посрещне самодейни и читалищни състави от Бургас, Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Фестивалът ще обедини творчеството на повече от 130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство. Гостите от Гърция и Румъния ще се включат в дефилето на..

публикувано на 27.09.24 в 12:56

Български илюстратори на детски книги с изложба в Бургас (ОБНОВЕНА)(снимки и видео)

Селекция от илюстрации, направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в Болоня, гостува в Бургас. Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ се открива днес от 18:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Кураторът Антон Стайков пояснява.  Колекцията включва творби на художниците Аля..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

В Сливен канят: Запиши се в “Предизвикателството” и развий таланта си за киното

Филмови ентусиасти на възраст между 16 и 23 години могат да се включат безплатно в тридневно кино-приключение в зала “Сливен” от 4 до 6 октомври, съобщават от общината. „Предизвикателството“ е уникална възможност за всеки, който се интересува от света на киното, да покаже и развие своя талант. Участниците ще имат възможността да се включат в..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Карнобат празнува днес

Карнобат отбелязва днес своя празник. В програмата за деня са предвидени празнична света литургия и концерт.  А утре е началото на  тридневния Балкански фестивал на изкуствата. Днешните събития започват в 8 часа в храм „Св. Йоан Богослов“, където ще се проведе празнична света литургия. „На този ден честваме успението на този..

обновено на 26.09.24 в 16:08

И Министерството на културата подкрепя конкурса за режисьори "Борислав Чакринов"

Шестима са участниците в конкурса за режисьори на името на Борислав Чакринов, дългогодишния директор на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". В момента се четат техните предложения. Името на победителя ще стане ясно през декември. И Министерството на културата подкрепя конкурса за режисьори, отпусната е финансова подкрепа, това съобщи..

публикувано на 26.09.24 в 09:50