Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"За" и "против" отварянето на заведенията

Снимка: БГНЕС

Утре се очаква решение кога ще бъдат отворени заведенията и как ще работят. Част от хората в бранша  в бургаски регион са на различни позиции как трябва да се случи това, но са единни в мнението си, че икономическите мерки ,които осигури държавата не са ефективни.

Ключовият момент с отварянето на заведенията е липсата на на адекватна помощ от държавата към бизнеса, заяви общинският съветник и собственик на заведения Димитър Найденов.Здравето на хората е на първо място,подчерта той и уточни, че обектите  трябва да останат  затворени докато не се овладее вируса:

Това отваряне, което е едно псевдоотваряне, то развързва ръцете на правителството да спре да подпомага бизнеса.Защото ние ще бъдем уведомени, че вече можем да работим и да се оправяме сами.Ако сме затворени, имаме някакви легални основания да претендираме за обезщетения.и помощ,както е в целия свят. В момента, в който ни отворят ще кажат- оправяйте се сами. Няма да имаме работа.Какво означава да работим на 50 процента, какво значи  до 22.30 часа? Хората са достатъчно наплашениу, стерсирани от това, което гледа по телевизията като репортажи за заболяването. Те няма да се втурнат да ходят по заведенията, да се смесват с други хора.

В същото време много от хората, които биха посетили заведения, също изпитват финансови затруднения заради паднемията и ще се останат вкъщи. Така заведенията ще работят, но няма да имат  клиенти, обясни Найденов .

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

 Късно е отварянето на ресторанти и клубове  в средата на февруари, ако се има предвид зимния сезон, обясни Костадин Ралев собственик на заведения. Според него, един от основните проблеми е двойният стандарт, който се налага. Работят големите хранителни вериги и детски магазини, заведенията в хотелите, а ощетени са останалите обекти. За Ралев, който има заведение и в зимен курорт:
Добре е да се отвори на първи февруари, февруари и март са два месеца, които може да се работи. В момента, какво се случва в зимните курорти- хотелите през уикендите са пълни. Никой никъде не спазва никакви мерки.Единствено страдат собствениците на заведения, които са извън хотелите. 
За градските заведения всеки ден закъснение е загуба. Защото наемите си вървят.Разходите си вървят. В същото време, така обещаваните и прокламираните помощи закъсняват. Следствие на някакъв по -сериозен натиск започнаха да се получават.

Предложението да се работи до 22.30 ч. на 50 процента от капацитета на заведението не е най-доброто, но е някакво решение, обясни Ралев. Според него, обектите трябва да бъдат отворени до 23.30 часа.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Камено става част от стратегическата визия за туризма

Община Камено е включена в стратегическата визия на Министерството на туризма за развитие на Южното Черноморие като туристическа дестинация с акцент върху културното наследство. Това стана ясно при посещението на министъра на туризма Мирослав Боршош в района, където той разгледа средновековния град Русокастро – обект с национално значение. Започна..

публикувано на 07.08.25 в 14:30

5 институции проверяват обекти в Созопол, затвориха пицария без категоризация

Заведение, което работи без категоризация, констатираха контролните органи при масова проверка в Созопол. Представители на пет институции - на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция, Регионалната здравна инспекция, Националната агенция за приходите и Община Созопол участват в съвместна акция за..

публикувано на 07.08.25 в 14:00

Кабинетът създаде държавно дружество "Магазин за хората"

Правителството създаде държавно дружество "Магазин за хората". Разпореждането за образуването му беше взето на днешното заседание на кабинета. Дружеството "Магазин за хората" ще осъществява търговия с хранителни и промишлени стоки. Държавните магазини ще предлагат с приоритет продукти от първа необходимост на български производители. Целта на..

публикувано на 06.08.25 в 13:00
Архив

Заради шарка по овцете и козите свикват епизоотичните комисии в Сливенско

В област Сливен и съседните области няма установени огнища на шарка по овцете и козите, но се въвеждат мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. Това  е решено на заседание на Областна епизоотична комисия. Една от мерките е забрана за изкупуването на мляко от област Пловдив, за което са уведомени сливенските преработвателни..

публикувано на 06.08.25 в 08:14

Ще развиват туристическия потенциал на община Средец

Министърът на туризма Мирослав Боршош посети археологическия резерват "Деултум " в село Дебелт, който е един от най-значимите обекти в община Средец. По време на срещата с кмета на общината инж. Иван Кичев и местни власти, министър Боршош подчерта важността на развитието на общини с туристически потенциал, които все още не са активно представени на..

публикувано на 05.08.25 в 17:15

Summer Bright Awards отличи в Несебър бизнес, туризъм и култура

Старият Несебър стана домакин на церемонията Summer Bright Awards 2025, която събра представители на българския бизнес, туризъм и култура. Българското национално радио бе основен медиен партньор на събитието, а сред официалните гости присъства генералният директор на БНР Милен Митев. Церемонията се проведе на борда на 85-футова яхта и отличи..

публикувано на 04.08.25 в 17:00

Спад в предлагането на работа

Предложенията за работа във всички сектори през юли намаляват, показва анализът на водещата платформа за онлайн обяви в страната. Според данните от месечния анализ, през юли се отчита спад с 12% или над 5000 работни места по-малко в сравнение с юни. Продължава да се регистрира спад на предложенията за работа и на годишна база, като през юли той е 7%..

публикувано на 04.08.25 в 16:00