Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"За" и "против" отварянето на заведенията

Снимка: БГНЕС

Утре се очаква решение кога ще бъдат отворени заведенията и как ще работят. Част от хората в бранша  в бургаски регион са на различни позиции как трябва да се случи това, но са единни в мнението си, че икономическите мерки ,които осигури държавата не са ефективни.

Ключовият момент с отварянето на заведенията е липсата на на адекватна помощ от държавата към бизнеса, заяви общинският съветник и собственик на заведения Димитър Найденов.Здравето на хората е на първо място,подчерта той и уточни, че обектите  трябва да останат  затворени докато не се овладее вируса:

Това отваряне, което е едно псевдоотваряне, то развързва ръцете на правителството да спре да подпомага бизнеса.Защото ние ще бъдем уведомени, че вече можем да работим и да се оправяме сами.Ако сме затворени, имаме някакви легални основания да претендираме за обезщетения.и помощ,както е в целия свят. В момента, в който ни отворят ще кажат- оправяйте се сами. Няма да имаме работа.Какво означава да работим на 50 процента, какво значи  до 22.30 часа? Хората са достатъчно наплашениу, стерсирани от това, което гледа по телевизията като репортажи за заболяването. Те няма да се втурнат да ходят по заведенията, да се смесват с други хора.

В същото време много от хората, които биха посетили заведения, също изпитват финансови затруднения заради паднемията и ще се останат вкъщи. Така заведенията ще работят, но няма да имат  клиенти, обясни Найденов .

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

 Късно е отварянето на ресторанти и клубове  в средата на февруари, ако се има предвид зимния сезон, обясни Костадин Ралев собственик на заведения. Според него, един от основните проблеми е двойният стандарт, който се налага. Работят големите хранителни вериги и детски магазини, заведенията в хотелите, а ощетени са останалите обекти. За Ралев, който има заведение и в зимен курорт:
Добре е да се отвори на първи февруари, февруари и март са два месеца, които може да се работи. В момента, какво се случва в зимните курорти- хотелите през уикендите са пълни. Никой никъде не спазва никакви мерки.Единствено страдат собствениците на заведения, които са извън хотелите. 
За градските заведения всеки ден закъснение е загуба. Защото наемите си вървят.Разходите си вървят. В същото време, така обещаваните и прокламираните помощи закъсняват. Следствие на някакъв по -сериозен натиск започнаха да се получават.

Предложението да се работи до 22.30 ч. на 50 процента от капацитета на заведението не е най-доброто, но е някакво решение, обясни Ралев. Според него, обектите трябва да бъдат отворени до 23.30 часа.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Призив за нов бойкот - на търговските вериги и на банките

Нов бойкот на търговските вериги, който този път да обхване и банките, предвиждат на 27 февруари организаторите, които вече два пъти изразиха недоволството си срещу високите цени на хранителните стоки. Те призоваха този четвъртък, освен да бойкотират хипермаркетите, хората да не плащат с банкови карти. Този път, освен големите хранителни магазини,..

публикувано на 24.02.25 в 14:30

Социалните партньори не постигнаха консенсус за бюджета на ДОО

Управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов потвърди, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване за тази година е разработен при допускане, че пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското правило от 1 юли. Пред Националния съвет за тристранно сътрудничество Иванов отбеляза, че за пенсии тази година ще бъдат изплатени над 24..

публикувано на 24.02.25 в 12:30

Нов електрически кораб ще плава по Черно море

Нов електрически рентабилен морски транспорт се подготвя от варненска компания. Българският корабостроител е специализиран в производството производството на високотехнологични транспортни средства, като фокусът е поставен върху зелените решения - хибридни и изцяло електрически кораби, стана ясно от думи на проектния мениджър на компанията..

публикувано на 24.02.25 в 10:30

НСТС обсъжда Бюджет 2025

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе извънредно заседание днес, съобщиха от правителствената пресслужба. В дневния ред на заседанието влизат проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2025 г.; проект на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2025 г.; проект на Закон за..

публикувано на 24.02.25 в 08:09

Плодовете поевтиняват на борсите, а с 5% се увеличават краставиците

Плодовете поевтиняват на борсите у нас през седмицата с изключение на портокалите. Това показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, през седмицата се повишава с 0,18 процента..

публикувано на 23.02.25 в 09:00
Зам.-министърът по туризъм Ирена Георгиева

Ирена Георгиева: Туризъм без свързаност е нещо немислимо

Туризъм без свързаност е нещо немислимо, каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева на четвъртия международен форум "Авио/транспортна свързаност и туризъм", който се провежда в Бургас.  Теми за морската свързаност и развитието на авиацията в региона бяха обсъдени на събитието. Присъстваха кметове и заместник-кметове на черноморски..

публикувано на 22.02.25 в 15:35

Кметът Киров: Задача номер едно пред държавата, за да има туризъм, е основен ремонт на пътя Бургас-Созопол-Приморско-Царево

Кметът на Царево Марин Киров участва днес във форума “Хоризонт 2030 - Международен форум за авио/транспортна свързаност и туризъм” в Бургас. Той се включи в едни от панелите, където бяха дискутирани проблемите пред общините и развитието на туризма.Според него з адача номер едно пред държавата е основен ремонт на пътя Бургас-Созопол-Приморско-Царево...

публикувано на 22.02.25 в 19:00