Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един ПУП, едни сараи и рибарите като разменна монета*

Заинтересовани лица взимат отношение по ПУП
Снимка: БНР-Бургас

Темата с „Росенец“; пътят към плажа, който не е плаж; сградите и опитът на Община Бургас да размени терени с частен собственик, свързван с Ахмед Доган, все още е актуален. Когато през април, миналата година, една извънредна докладна записка на кмета Димитър Николов беше внесена в общинския съвет, бяха съпоставени интересите на рибарите срещу тези на почетения председател на ДПС. Имаше ли резон това?

За приемането на Подробен устройствен план (ПУП) на сесията на 28 април бяха посочени няколко мотива. Освен, че от „Лукойл“ поискали санитарно – охранителна зона, то и че това е необходимо за изграждането „на икономически изгодна за Община Бургас инфраструктура в рибарско селище „Ченгене скеле“ и лесопарк Росенец, чрез  осигуряване на средства по ПУДООС“

Нещо повече. Докладната, довела до сериозни дебати, е внесена в последния момент, като спешна. Още тогава, общинският съветник Владимир Павлов изрязява съмнение за това бързане, но председателят на общинския съвет Севдалина Турманова обяснява:

…извънредността на докладната е свързана със срокове по кандидатстване за европейски средства за пречиствателна станция в „Ченгене скеле“, 100% грант…“

И въпреки че и други съветници залагат на тезата с опасността от загубване на европари, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) не е еврофонд и се финансира от такси, събрани глоби и държавен бюджет. А това уточнение е важно. Съветници обръщат внимание, че никъде в докладната записка не е посочено, че ще се изтърват срокове за кандидатстване, тогава заместник – кметът Чанка Коралска посочва:

"А защо е спешно, пак казвам – защото имаме проект, който е входиран. В предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда преборили сме се да може да ни го гледат, но трябваше това решение да го представим, за да може да влезе на следващия съвет, който ще бъде през м. май, Управителен съвет на ПУДООС, а всъщност нямаме време да чакаме следващото заседание на общинския съвет", каза тогава Коралска.

Обърнахме се за уточняващи въпроси към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). След известно мълчание, зададохме тези въпроси по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и те бяха препратени към ПУДООС Като например:

Какви са крайните срокове за финансиране на подобни проекти?

От ПУДООС отговориха:

„Няма краен срок. Основно предимство на ПУДООС е възможността общините да кандидатстват целогодишно“

Връщаме се отново на сесията през април. Тогава бяха извадени тезите, че ако не се приеме този ПУП, то рибарите ще бъдат лишени от канализация; той е нужен за кандидатстването по проекта; че фирмите, свързвани с Доган ще дадат по-големи терени, отколкото ще получат с общинската улица и други. Докладната записка, свързана с този казус, все пак беше приета, а след едно неуспешно акостиране на няколко политици до „сараите“, се стигна и до масов протест. След което от ГЕРБ, в края на юли, внесоха предложение да бъде оттеглено решението от април. Там отново се посочи, че ще бъде загубено финансиране по този начин. И ще пострадат рибарите от Ченгене скеле. А един от водещите въпроси на съветниците беше каква е връзката между рибарското селище и района около т. нар. сараи. Друг важен момент, посочен тогава от Константин Бачийски беше, че всъщност става въпрос за два отделни проекта:

„Това са два отделни етапа, с два отделни ПУП-а. А тоя проект, той е само за около сараите, той се води етап 2А. А Ченгене скеле е етап 3. Тоест – те са два отделни етапа. Ние говорим, че в момента под въпрос е етап 2А, който допълнително се прави около сараите. А иначе, етап 3, той е съвсем отделен“, коментира тогава Бачийски.

В интервю пред БНР-Бургас, след гласуването, заместник – кметът Чанка Коралска казва:

Отговор: „Изискването на финансиращата институция е, че трябва да имаме, с внесените технически проекти, вече за всички етапи да се реши въпроса“

Въпрос: „Въпросът ми е (ПУП – б.а.) включва ли и Ченгене скеле?

Отговор: Ченгене скеле е етап 3 от проекта. Подробният устройствен план не включва Ченгене скеле. Но, финансирането включва и етап 2А, и етап 3 и нещата са взаимно свързани“, казва Коралска.

Така ли е, попитахме ПУДООС по ЗДОИ: „Общо ли е финансирането за двата етапа на проекта – 3 и 2А?

Не. Съгласно изисквания и вътрешни правила на Предприятието, за всеки проект се кандидатства с отделно заявление“, отговарят от ПУДООС.

Попитахме: „Може ли двата етапа на проекта да бъдат финансирани отделно?

Да. Съгласно изисквания и вътрешни правила на Предприятието, за всеки проект се кандидатства с отделно заявление“, респ. се финансира отделно“, коментират от ПУДООС.

И въпреки посочената на няколко пъти необходимост от спешното приемане на ПУП, защото иначе ще бъдат загубени 5 милиона лева, в ПУДООС има внесен от Община Бургас проект, който не включва въпросния етап за Росенец, а е за „Изграждане на обслужваща инфраструктура на селищно образувание Рибарско селище „Ченгене скеле“. Какъв е неговият статут – очакваме отговор от Община Бургас.

И дали и без фирмите, свързвани с Доган, да получат общинския път, проект може да бъде изготвен и да се получи финансиране за канализацията за рибарите.  

--------------

*Текстът е авторски коментар



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама души след скок от моста той даде съвети на почиващите как да плажуват безопасно: "Пет дни имаше..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:15

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00