Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Транспортна свързаност" - за по-добре свързана Европа

| обновено на 25.08.21 в 14:42


Програма „Транспортна свързаност“ е една от  целите на ЕС, за по-добре свързана Европа, чрез подобряване на мобилността или т.нар. свързана политика. Бюджетът на програмата е около 2 млрд.евро.  Железопътният транспорт е сред основните приоритети и за новия програмен период 2021-27-ма година, посочи инж. Галина Василева, ръководител на управляващия орган на програмата „Транспорт и транспортна инфраструктура“:


"С планираните инвестиции в железопътния сектор се цели цялостно завършване на железопътния коридор от турска до сръбска граници, както и свързване на жп мрежите на България и Северна Македония. Инвестициите са насочени приоритетно към завършване на автомагистрали, със специален фокус върху Северна България, където знаем, че регионалната пътна мрежа е допълнително натоварена и в не добро състояние. Предвидена е финансова подкрепа за развитие и разширение на вътрешноводни и речни пристанища. Предвиден е финансов ресурс за изграждане на железопътни връзки към летища и пристанища. В случая са две - Бургас и Пловдив, както и за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата с национално значение. Планирани са дейности за интелигентни транспортни системи в пътищата, за доставка на аварийно-спасителни кораби и специализирано оборудване за безопасността и сигурността в Черно море. 

Работата по два от най-мащабните проекти, които се финансират от Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" за настоящия програмен период 2014-2021 година, ще продължат и през следващия програмен период. Това са проектите за изграждането на АМ"Струма", лот 3.2, както и жп проектът за скоростна жп магистрала Елин Пелин-Костенец. 

Да отбележим, че в настоящия програмен период продължава изпълнението на проекта за цялостна модернизация на жп линията Пловдив-Бургас, фаза II, която стартира с финансиране от старата оперативна програма "Транспорт". Обновяването на железопътната инфраструктура на страната и в частност на тези скоростни трасета, които са София-Пловдив, София-Бургас, дори и до границата с Турция, както и пътната магистрала от София до гръцката граница при ГКПП Кулата, се осъществява не само по линия на финансиране по оперативните програми, но и с механизма за свързана Европа."

За текущия планов период, ресурсът е около 400 млн.евро, като това е само европейското съфинансиране. Средствата за България по кохезионния пакет по механизма за свързване на Европа за сектор „Транспорт“ ще са приблизително същите, но разпределени при по-различни условия,  посочи още инж.Галина Василева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да отпадне 15% таван на надценката на хляба

15% таван на надценката на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в ущърб на конкуренцията, смятат от сдружение "Модерна търговия". Ако реално тази седмица депутатите не ревизират решението на предшествениците си, мярката ще влезе в сила от 1 юли, а целият  бизнес е обединен против и се надява тя да отпадна. От сдружението..

публикувано на 25.06.24 в 14:24

Ямболски производители протестират срещу освобождаване на длъжностно лице от дирекция "Земеделие"

Земеделски производители в област Ямбол протестират по повод поредното освобождаване на длъжностно лице в Областна дирекция „Земеделие“. Последният директор е освободен от длъжност само 8 месеца след назначаването му. Според земеделците честите промени в ръководния състав създават нестабилност и затрудняват нормалното функциониране на местната..

публикувано на 24.06.24 в 12:59

И в Ахтопол очакват силен сезон

И в Ахтопол очакват силно лято като повечето туристи традиционно избират тази дестинация през юли и август. Тони Димитрова е акцентът в културната програма на Ахтопол, допълни кметът Станислав Димитров. "На гости ще ни бъдат най-силните мъже на 10 август, отново ще имаме галерия на открито с тема "Море докоснато от Странджа". Много са мероприятията..

публикувано на 24.06.24 в 11:05

Възобновяват безплатните туристически обиколки в Бургас

Отново започват безплатните туристически обиколки в Бургас. Началото е от днес.   Доброволци - ученици и студенти, на възраст между 16 и 25 години ще показват и разказват за красотата и забележителностите в града.  Туровете са на български, английски и немски и преминават през 13 стоп-места. До 1 юли обиколките ще се провеждат само в събота и..

публикувано на 22.06.24 в 13:29

Фестивалът "Биле фест" ще е три дни на остров "Света Анастасия"

Тридневен „Биле Фест“ ще се проведе на остров „Света Анастасия“ тази седмицата. Началото му е в събота /22 юни/ и ще продължи до 24 юни – Еньовден.   Традицията и фолклора ще са в основата на събитията във вълшебния фестивал на билките. Ще има и базар и миди на тенекия, разказа управителят на туристическия комплекс Павлин Димитров:..

обновено на 22.06.24 в 09:25

Община Созопол подписа споразумение за ремонт на общински път

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа с министъра на МРРБ Виолета Коритарова-Касабова споразумение за изпълнение на общински проект, който е свързан с рехабилитацията на общински път BGS 1213 /III 7908, Присад-Димчево, в участък от село Зидарово до с. Вършило, общ. Созопол. Финансирането е осигурено от държавния бюджет, като обектът е..

публикувано на 21.06.24 в 15:05

Променят програмата"Моят град, моят квартал, моята улица"в Бургас

Програмата "Моят град, моят квартал,  моята улица" преобрази много междублокови и градски пространства в Бургас. Тази година в проектобюджета на общината бяха заложени повече средства за продължение на благоустрояването. В момента се подготвят промени, които бяха обсъдени на заседания на общинските комисии.Предстои тя да се надгради и вече ще се..

публикувано на 21.06.24 в 13:57