Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моята мечтана история с Матилда от Николая Димитрова

Този разказ е част от петата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     В един необикновен град, на една необикновена улица, в необикновена къща, живееше необикновено дете на име Николая. Тя много обичаше да чете книги и не просто обичаше, а четеше така, все едно света около нея не съществуваше. Ники прочете всички книги за деца в кварталната библиотека. Наложи се да се запише в друга библиотека, но и там прочете много бързо всички детски книги. Остана само една непрочетена - Матилда.
В един петъчен ден, Ники се прибра у дома с книгата „Матилда“, отвори я, и от нея изскочи мъничко, чернокосо момиченце с хитър поглед:
     - Е, здравей! Отдавна чаках да вземеш тази книга, за да се запознаем!
     - К-к-коя си ти?-попита Ники малко изплашена и потърка очи, за да се увери, че не сънува.
     - Как коя? Не ме ли позна? Аз съм Матилда. Откакто татко ми - Роалд Дал ме създаде, аз обикалям по света, в търсене на най-четящото дете. Ако знаеш, от колко време чакам да ме вземеш от библиотеката…И ето ме, тук при теб. Искаш ли да дойдеш с мен?
     Ники беше изумена. Все още не вярваше, че това е истина, и докато се чуди какво да отговори, Матилда я хвана за ръката, отвори книгата, и двете скочиха из страниците. Озоваха се на улица, където няколко човечета, големи колкото кутре пишеха нещо.
     - Какво правят?-попита Ники.
     - Това са джуджетата-творци. Пишат книги за деца като теб. В днешно време повечето деца не четат. Предпочитат компютърни  игри. Намират четенето за скучно или изнервящо и джуджетата-творци имат все по-малко работа. Все по-тъжни и безполезни се чувстват. Преди тези джуджета бяха хиляди, а днес са само пет.
     Ники се почувства тъжна.
     - Това трябва да се промени!-каза тя.
     - Нека ти покажа следващата улица-отговори Матилда-и двете тръгнаха натам.
     Улицата беше пълна с вещици, които пържеха картофи, правеха хамбургери, бонбони, бисквити, торти….
     - Преди време, тук живееха феите на Здравето. Те приготвяха полезни и здравословни храни за децата. Но за съжаление времената се промениха и децата все по-рядко се хранят здравословно. Един ден, Вещиците дойдоха, изгониха феите и започнаха да приготвят за децата това, което виждаш. В града не остана нито едно дете, което да се храни здравословно. Така изчезнаха плодовете и зеленчуците и вече никой тук не ги помни.
     - Колко тъжна история - помисли си Ники - искам да променя всичко в този объркан град.
     Тя започна да мисли как да промени случилото се и се сети за нещо.
     - Имам идея-каза Ники-ако накараме децата да четат книги, те ще станат умни и мъдри, и никога няма да искат да се хранят толкова зле. Така, може би ,вещиците ще изчезнат и феите ще се върнат обратно. А и джуджетата-творци ще имат повече работа, и скоро отново ще заживеят щастливо.
     - Но как да стане това?-попита Матилда.
     - Скоро ще разбереш-каза Ники, и прошепна нещо на Матилда, която веднага се усмихна.
     Матилда беше прочела всички книги за възрастни и знаеше как да приготви вълшебен прашец, с който да променят възрастните. Само тогава и децата щяха да се променят към добро.
     Когато целият град заспа, Ники и Матилда взеха вълшебния прашец, който Матилда приготви, изпиха отвара, от която станаха много малки и започнаха да влизат през ключалките на къщите. Поръсваха прашец върху лицата на възрастните и тръгваха към следващата къща. До сутринта обиколиха целия град.
     Когато всички се събудиха вече не бяха същите. Всички майки, бащи, баби и дядовци отвориха книги и започнаха да четат на своите деца. При джуджетата-творци се струпаха хора, които искаха да получат книги. Скоро петте джуджета бяха затрупани от работа и извикаха на помощ и останалите. Когато майките започнаха да четат книги, разбраха колко е лошо децата им да се хранят с вредна храна и започнаха да им дават плодове и зеленчуци. Скоро вещиците се наложи да си тръгнат. На тяхно място отново се върнаха феите и градът отново стана прекрасен.
     Ники и Матилда бяха безкрайно доволни и щастливи.
     - Е, време е да се върнеш обратно у дома! - каза Матилда. 
     Тя хвана Ники за ръка, книгата се разтвори и Ники се озова вкъщи. Тя се огледа и все още не вярваше какво се е случило. Книгата стоеше на масата, а в джоба си Ники откри торбичка с вълшебен прашец и малка бележка, на която пишеше „…Ако ти потрябва някога…“


АвторНиколая Димитрова - 9 години
ОУ „П.К.Яворов“, гр. Бургас
Учител: Цветелина Пенчева
Художник на корицата: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас


Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден до пладне: темите на 28 септември

Под знака на протести, планове за инфраструктурни промени и академични вълнения измина последната морска работна седмица от септември 2024 г. Лятото официално премина в есен, но слънчевото време и топлото море продължават да привличат към плажовете по Черноморието ни.  Ако днес вместо на пясъка, отмаряте вкъщи, или сте потънали в обичайната рутина:..

публикувано на 28.09.24 в 07:30

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 25-ти септември

Изграждането на многоетажни паркинги бе част от днешната общинска сесия в Бургас. Какво се случи на нея ще разберем по-подробно след малко. Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, след молби от собственици на имоти в местността "Каваците“. Те искат съответната инфраструктура, но..

публикувано на 25.09.24 в 14:55