Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Зайкова: Кризата тепърва започва, трябва да я овладеем

Снимка: архив

Кризата у нас тепърва започва, ръстът на цената на тока ще засегне и потребителите. Това коментира пред БНР-Бургас ексдепутатът и финансов експерт Мика Зайкова.

Като направихме актуализацията в предишния парламент, още нямаше подобна криза с цената на електоенергията, оставихме буфер, който може да послужи в подобна ситуация. Това посочи доайенът от последните две народни събрания Мика Зайкова, която бе в Бургас на среща с актива на „Има такъв народ“. А кризата сега започва, категорична е тя:

„В т. нар. регулирана цена (на електроенергията – б.а.) има два елемента, които не са регулирани. Да, токът, който идва от централата е евтин. Само че, за да дойде от централата до клиентите, минава през мрежата. Тоест – през Електроразпределителните предприятия (ЕРП) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Те имат също разходи. Те купуват енергията, тяхната, технологичната, на свободния пазар“, коментира тя.

И какво се случва? Определя се една прогнозна цена за едногодишен период, но купувайки енергията на свободния пазар, те го правят на свободни цени, продължава Мика Зайкова:

„Разликата между прогнозната и тази, която действително са взели като покупка, се влага в следващата регулирана цена. Сега, в момента, прогнозната цена е 131 лв./мегаватчас. Очаква се, усреднено, за целия период, което не го вярвам, сигурно ще е по-скъпо, да стане 253 лв. Това е 193% ръст. И този ръст, целият, ще влезе в т. нар. регулирана цена. Затова, ако някой чака, че в следващия период ще поевтинее, това не е вярно“, посочи тя.

Затова първото нещо, което трябва да се направи в новия парламент, е да се промени законът за енергетиката, смята Мика Зайкова. И още:

„Инфлацията ще расте. И има няколко неща, които биха могли малко да забавят инфлацията. Би трябвало поне стоките от първа необходимост, малката кошница – хляб, мляко, масло, брашно, захар, сирене, това, което и децата ядат, да извадим от държавния резерв част, да го хвърлим на пазара и тогава ще паднат цените“, смята тя.

Друго, което може да се направи, според Мика Зайкова, е да се изтегли плащането на ДДС във времето. Но за това е нужен работещ парламент, посочва тя.

Подробности можете да чуете в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермери са готови за протести и искат среща с властта

От асоциацията на зърнопроизводителите настоява за спешна среща с министрите на финансите и на земеделието. Те настояват да се договори изплащането на средствата по т.нар украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко фермерски организации...

публикувано на 03.10.24 в 07:20

Премахват се активи с отпаднала необходимост на пристанище Бургас-запад

Министерският съвет прие отправеното от концесионера „БМФ Порт Бургас“ предложение за изменение на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал Бургас-запад, сключен на 8 март 2013 г. С решението активи, които са публична държавна собственост, ще бъдат обявени за активи - частна държавна собственост и ще бъдат премахнати...

публикувано на 02.10.24 в 17:35

Официално: Община Созопол получи острови Св. Иван и Св. Петър за 10 години

Община Созопол ще управлява Археологически резерват "Острови Св. Иван и Св. Петър“ за срок от 10 години. Решението за безвъзмездно му предоставяне е прието днес на заседание на Министерския съвет. Реална част, която получава морската община е 140 761 кв. м. Те са изключителна държавна собственост. Недвижимата културна ценността се предоставя на..

публикувано на 02.10.24 в 17:19

Цена на природния газ от 63,72 лв. за MWh през октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.10.24 в 18:09
Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Потенциалът за иновации на Бургас е 10 пъти по-малък, отколкото на София

„Потенциалът на Бургас и региона за иновации е около 10 пъти по-малък от този на широкия икономически център около столицата, около три пъти и половина по-малък от този на широкия център около Пловдив и около два пъти и половина от този около Варна“, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов в интервю за..

публикувано на 01.10.24 в 16:25

Завод за бронирани машини и дронове бе открит в Бургас

Догодина трябва да заработи заводът за бронирани машини и дронове в Бургас. Той е част от международната компания "International Armored Group", собственост на българина Антон Стефов. Лентата бе прерязана в присъствието на президента Румен Радев и много високопоставени гости.  Заводът се намира на ул." Българска слава", на  т.н 9 километър..

публикувано на 01.10.24 в 14:12

Мария Димитрова е новият зам.-кмет на община Царево

По покана на кмета на община Царево към ръководния екип се присъединява Мария Димитрова като заместник-кмет по „Туризъм и култура“. Мария Димитрова живее в Царево, семейна, с две деца.  Завършва средното си образование в музикалното училище “Добри Чинтулов” Бургас със специалност-български народни танци. Придобива бакалавърска степен в..

обновено на 01.10.24 в 11:35