Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойни сметки за ток ще плащат живущи в небостъргача в" Меден Рудник" заради липса на Акт 16

Пред нови проблеми са изправени семействата, които живеят в т.н небостъргач в к-с "Меден Рудник". Строителството на този блок започна през 2008 година. Много хора си бяха купили апартаменти на зелено. Години по-късно строителната фирма „ГМ Строй" беше обявена в  несъстоятелност. Синдик  трябваше  да изготви оздравителен план. Днес там живеят близо 30 семейства, които плащат промишлен ток, защото все още сградата няма Акт 16. Това в момента означава, че заради новите завишени цени, бургазлии ще трябва да плащат двойни сметки за отопление през зимата. Някои от тях са намерили временно решение, като са решили да живеят при близки, други се опитват да намерят изход от парадоксалната ситуация.

В момента енергията се отчита от една партида -сумата, от която се преразпределя, разказа пред БНР Бургас Десислава Фотева.Не можем са сключим  договор  с компания  от свободния пазар, защото строителната фирма "ГМ строй" е в несъстоятелност, освен това тя има и стари  задължения към ЕВН: 

Ние не можем да излезем на свободния пазар, в момента сме на доставчик последна инстанция.Плащаме наказателни лихви.Ако миналата година ни е било 25-26-28 стотинки цената на киловат, тази зима започва от 39-40 до 50. Някои семейства още сега имат по 500-600 киловата. Замита като станат 1000 ще е невъзможно да се живее.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ


 Синдикът Владимир Вакрилов разпродава имоти в небостъргача, за да върне дълговете на фалиралата строителна фирма на банка. В същото време той урежда и документите, за да получи тя Акт 16. Продажбите вървят бавно най-вече заради икономическата криза и пандемията. Въвеждането в експлоатация на блока може да стане най-рано след шест месеца. Според него,за да се реши проблемът с тока е нужно съдействие от  ЕВН:

Единственият възможен начин е да се прояви разбиране към момента за няколко месеца и да се намери начин на тези обекти и семейства да бъде пуснат ток на битови цени. В противен случай те ще плащат огромни сметки. ЕВН би могъл да помисли, да обсъдим и вземем някакво решение. Аз съм готов да подпиша, стига да има добро желание, да оформим такива документи и аз да ги подпиша от името на инвеститора.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ 

ЕВН  е изградило трафопост до небостъргача в  "Меден Рудник". Технически дружеството е готово, когато сградата бъде въведена в експлоатация, да подава битов ток на клиентите си. Компромис не може да бъде направен, защото става въпрос за законово изискване сградата да има Акт 16, каза  Крум Косев от отдел Комуникации. От фирмата са готови да консултират живущите в блока:
Не става въпрос за това дали можем или не можем да направим компромис. Има ясно разписано законово изискване, когато се присъединяват сгради, да имат въпросното разрешително за въвеждане в експлоатация.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все още се..

публикувано на 22.05.24 в 17:09
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07