Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Асим Адемов връчи европейска награда на Димитър Станчев

Евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов посети созополското село Индже Войвода, за да връчи наградата „Най-добър план за принос в развиването на селските райони". Той се срещна с фермера Димитър Станчев и неговото семейство. Той впечатли  журито и получи парична премия от Европейския конгрес на младите фермери. Адемов бе съорганизатор на събитието заедно с още четирима свои колеги.В надпреварата участваха млади фермери от 14- страни членки на ЕС. 

„Това семейство спечели наградата в сериозна конкуренция с впечатляващата си дейност. Те правят уникални продукти и са пример как млади хора могат да се занимават успешно със земеделие и печелят европейско финансиране. Показват нов подход към земеделието и хранително-вкусовия сектор, базиран на иновации, креативност и екологично чисти продукти. По новата Общоселска стопанска политика (ОСП) 2021-2027 България се очаква да получи около 8 млрд. евро. Групата на ЕНП ще продължи да отстоява интересите на земеделските производители. Новата ОСП, освен по-екологосъобразна, ще бъде гарант за икономическата и социална устойчивост на земеделските стопани и на селските райони. Фермерите са в основата на реформата на ОСП и трябва да бъдат справедливо възнаградени за труда си“, сподели Асим Адемов. Той разгледа стопанството на младото семейство с четири деца и остана впечатлен от различните дейности, които то развива в созополското село.

Това не е първата му среща с амбициозния фермер. През септември миналата година Асим Адемов отново връчи награда на Димитър Станчев. Това се случи в рамките на Националния конкурс за млади фермери 2021 г., организиран от евродепутата в сътрудничество с Аграрен университет-Пловдив, Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/, Националната асоциация на младите фермери в България /НАМФБ/.

Димитър Станчев се грижи за над 2000 кошера, а през 2009 г. е започнал с 40. Разположени са в 30 пчелина на различна надморска височина с различна растителност и от всеки вадят мед – манов, плодов или общо около 25 вида. Семейството разработва цикъл на производство на принципа „от фермата до трапезата“. Стопанството има своя търговска марка, фермерски магазин, лаборатория за следене на качеството на продуктите, винарна и ресторант. Планират развитието на селски и екотуризъм, както и създаване на демонстрационна ферма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър ще развива подводния туризъм

Община Несебър и Центърът по подводна археология разработват нов туристически продукт – разходка из подводните археологически забележителности на Несебър. За целта са набелязани няколко маршрута до места, на който са идентифицирани интересни за науката обекти, останали потопени  вследствие на покачване на морското равнище. Голяма част от тях са в..

публикувано на 28.06.24 в 14:24

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж, съобщават от Община Бургас.  Събитието ще се проведе на 3 септември от 17:00 часа в залата на Общинския съвет в Културния дом на Нефтохимика. Материалите са качени на сайта на Община Бургас . Стратегическата рамка за развитие определя няколко основни мерки...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Бизнес сътрудничеството между България и Индия беше обсъдено в Бургас

Да бъде подписано сътрудничество за обмен на кадри между България и Индия ще предложи на българското правителство посланикът на азиатската страна у нас Н. Пр. Санджай Рана. Тази година се навършват 70 години от икономическото сътрудничество между двете страни, а началото на събитията, посветени на годишнината даде бизнес среща в Бургас.  В..

обновено на 28.06.24 в 11:46

Липсата на закон и политическата нестабилност са спънка за приемането на еврото

Политическата нестабилност и несигурност са основния препъни камък пред приемането на еврото у нас. Според старши изследователя в Института за пазарна икономика - Петър Ганев, дори страната ни да покрие инфлационните критерии за влизане в еврозоната това няма да е достатъчно. "Като основно предизвикателство е нуждата от закон за регулиране..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

В Бургас се провежда двудневно предприемаческо обучение

За четвърта поредна година в Бургас се провежда двудневното предприемаческо обучение ABLE Weekend Activator. То ще се проведе зо 30-ти юни в Младежки международен център - Бургас. В следващите дни са предвидени  интерактивни модули и занимания, с обща продължителност от 12 часа на ден.  Заключителната част на събитието е представянето на..

публикувано на 28.06.24 в 08:40
Министър Росен Карадимов (ляво) и кметът Стефан Радев

Близо 14 млн лв получи Сливен за нова индустриална зона

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с кмета на..

публикувано на 27.06.24 в 18:00