Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата за войната застъпена в наградените ленти на 20-ия "София филм фест на брега"

Два филма, пресъздаващи темата за войната, спечелиха статуетката "Сребриста чайка" на 20-тото издание на "София филм фест на брега". 

Наградата на Община Бургас, определена от журито на фестивала, е за най-добър филм от конкурсната програма. Голямото отличие получи "Как се научих да летя". Лентата е копродукция на Сърбия, Хърватия, България и Словакия. Радивое Андрич е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика познава творчеството му, представяно на предишни издания на "София филм фест". Дебютният му филм „Три палми за двама пънкари и едно маце“ бе показан у нас през 2000 година. Вторият му филм е „Светкавици“. А няколко години по-късно представи и третият "Когато порасна, ще стана Кенгуру“, показан у нас през 2004 година.

Публиката на 20-ия "София филм фест на брега" реши наградата да отиде при филма "Мрак" на режисьора Душан Милич. Лентата е копродукция на Сърбия, Дания, Италия, България, Гърция. Статуетката бе връчена на българския копродуцент Стефан Китанов. 

"Аз лична горещо ви го препоръчвам, защото това е един от най-силните крясъци срещу войната и срещу страха, в който живеем. Някой от нас, по-малко, други - много повече. Гледайте този филм. Потресаващ! Той наистина заслужава наградата на публиката. И аз много се радвам, защото това означава, че публиката в Бургас е изключително взискателна. Не само емоционална, но и разбира от езика на киното. За първи път беше представен в Триест на своята световна премиера. И там също спечели наградата на публиката", каза от сцената Китанов. 


Журито на фестивала беше в състав: проф. Георги Дюлгеров, Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Христо Димитров - Хиндо, Мария Бенчева, Слави Георгиев, Стефани Райчева и Ради Стоянов. 

То присъди и една специална награда на филма "Второто Освобождение" на сценаристката Евелина Келбечева и режисьора Светослав Овчаров. 

"Те получават отличието за гражданската позиция, развенчаваща един мит, изграден от тоталитарната идеология. Тази позиция е актуална и до ден днешен", аргументира се от сцената проф. Дюлгеров.


Младежкото жури на фестивала определи наградата на Областния управител на Бургас Стойко Танков да отиде при късометражния филм "Насред бетона" на режисьора Йордан Михайловски.

Фестивалът бе закрит с българския филм "Януари", а публиката в Дома на НХК имаше възможност да се срещне с режисьора Андрей Паунов.


БНР Бургас е медиен партньор на кино фестивала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

55-ото издание на „Славееви нощи“ започва от днес в Айтос

Почти 200 танцьори и изпълнители се включват тази година в 55-ото издание на Националните фолклорни празници "Славееви нощи" в Айтос . Събитието се провежда от днес до неделя в Парк „Славеева река“. Откриването е тази вечер от 20 часа , каза секретарят на народно читалище Васил Левски, Цветелина Драгиева: „В рамките на празниците..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Киноваканция започва в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" отваря врати за трети път в Бургас. Прожекциите на ленти с награди от двата големи фестивала „Златна роза“ и „Златен ритон“ ще са в Дома на НХК. През последните години новото българско кино доказва своя подем, а Бургас се налага като предпочитаната дестинация за неговото снимане и..

обновено на 14.06.24 в 08:58

Мюзикълът „Здравей! Как си приятелю?“ ни пренася на терасата в Морската градина на Бургас

Бургас е първата спирка от турнето на музикалния театър с мюзикъла „Здравей! Как си приятелю?“. Правим го като жест към бургазлии, защото действието в спектакъла се развива именно тук, в морската градина, каза директорът на музикалната институция Еделина Кънева. 23 песни на Стефан Диомов разказват историята. Идеята идва на оперната прима..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

Националните фолклорни празници "Славееви нощи" започват в Айтос

Националните фолклорни празници "Славееви нощи" започват днес в Парк Славеева река в Айтос. Събитието се провежда от 1968 година по инициатива на композитора Филип Кутев, роден и израснал в Айтос.  Фолклорните празници се провеждат в рамките на три дни. Конкурсите ще се проведат на 15 и 16 юни, от 10.00 часа, на откритата сцена в парк „Славеева..

публикувано на 14.06.24 в 08:30

Странджанският певец Стойко Василев с концерт в Дома на НХК

С голям концерт  странджанският певец Стойко Василев  ще отбележи 30-тата си годишнина.Събитието ще бъде на 8 юли от 28 часа в Дома на НХК.   Специални гости, които ще се включат в спектакъла, са -  Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, Стойко..

публикувано на 13.06.24 в 14:10

Дискусия с критика Елица Матеева ще се проведе в Бургас

Дискусия с критика Елица Матеева ще се проведе в Бургас като част от съпътстващата програма на Международния филмов фестивал. На 21 юли (неделя)  от 11 часа в   КЦ „Морско казино” тя ще говори за това какво  представляват манифестите за кино, кой е последният от тях и имат ли смисъл? Матеева ще разкрие к акво е „Догма 95“ – техническо ограничение..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Обявиха песните за "Бургас и морето"

Ясни са песните, които ще чуем на тазгодишното издание на Националния конкурс "Бургас и морето". Той ще се проведе на 28 юли, неделя, в Летния театър. 10 са песните, които ще прозвучат на големия финал на конкурса в края на юли. Те са селектирани от 10-членна комисия, в която личат имената на композитора Стефан Диомов, певицата Тони Димитрова..

обновено на 13.06.24 в 11:55