Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пари за общините няма в актуализацията на бюджета


Не са предвидени средства за общините в актуализацията на държавния бюджет. Това стана ясно на среща на Националното сдружение на общините в Република България, на която присъства и премиерът Кирил Петков. „Разчитахме на тази средства“, посочи Георги Димитров, кмет на Карнобат и член на НСОРБ. Той допълни, че по Програмата за ремонт на общински пътища и ВиК проекти, са били обещани 1 милиард лева, но сега се оказва, че  тези пари ги няма.

„Има едни 500 млн. лв., обявена е програма, покана за вече готови проекти с разрешение за строеж. Не знаем кои са тези проекти и дали някои от общините имат такава готовност, но се разбра, че тези пари са били само обещани в един по-преден период. В момента не се появиха изобщо в актуализацията на бюджета. Сега се говори за релокиране на едни пари около 300 млн лв. от Програмата за развитие на селските райони, но  оперативните програми ще бъдат подадени за съгласуване на 11 юни. Чака се одобрение от Брюксел, дори и да бъдат идеални и одобрени, ще стартират най-рано август –септември месец. Там има процедура по подготовка на апликационни форми и евентуално спечелване на обществени поръчки, които ги пращат през следващата 2023 г. Това означава, че тази година такива пари няма да има“, обясни кметът.

Според него това поставя общините „на фотосинтеза“ до края на годината. „Ние изнемогваме по отношение на разходите,  защото компенсации например за газта няма да има. Моята община е на компресирана газ, всички детски градини са захранени на компресирана газ. Ще търсим някакво алтернативно решение, но преминаването на друго гориво означава една много сериозна инвестиция. Няма откъде да дойдат тези средства, освен да се разпореждаме със собственост“, допълни Георги Димитров.

Според него, предложението за ограничаване на мандатите на кметовете не е демократично и такава тенденция в Европа няма. Не е реформа и другото предложение за намаляване на броя на общините, допълни той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Миден и Етно уикенд идва в Бургас с кулинарни изкушения и цветни събития

Тази година един от най-популярните и „вкусни“ тематични уикенди се завръща в Бургас от 21 до 23 юни. Той ще бъде в компанията на събития, посветени на Еньовден. От петък до неделя различни ресторанти ще изкушават със специални рецепти, с които ще покажат майсторски умения в готвенето на морски дарове.  Уикендът в Бургас ще бъде и изпълнен с много..

публикувано на 17.06.24 в 14:43

Спасител: Хората не трябва да подценяват морето

Хората не трябва да подценяват морето, каза дългогодишният спасител в Крайморие Васил Алексиев. Той отбеляза, че през последните години плажуващите все по-малко се вслушват в съветите на спасителите. Без подготовка хората се пускат на дълги плувания, които често не завършват добре, посочи Васил Алексиев и препоръча: „ Да внимават,..

обновено на 17.06.24 в 11:34
Тихомир Янакиев

Тихомир Янакиев: Очакванията са за повече туристи това лято

До 10% ръст на туристите очакват в Созопол, това каза кметът Тихомир Янакиев на официалното откриване на летен сезон 2024 година в морския град. Събитието се проведе на плажа в Созопол, като музикален поздрав отправи бургаският певец Рафи и неговият бенд.  "Големите хотели дават информация, че започват да се запълват, но главно с чужди..

публикувано на 15.06.24 в 23:20

Представиха българския туризъм пред норвежкия бизнес

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева представи възможностите за туризъм у нас пред норвежкия туристически бизнес и други заинтересовани страни. Тя посочи: „България е дестинация за целогодишен, висококачествен и устойчив туризъм. България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето..

публикувано на 15.06.24 в 16:22

"Съюзът на собствениците" в Слънчев бряг с остра реакция срещу ремонта на пътя Сарафово - Бургас (ОБНОВЕНА)

В спешен порядък да се преустанови и замрази ремонта на пътя  "Сарафово" - Бургас. За това настояват от "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг и определят дейностите по време на летния туристически сезон като "недопустими". От браншовата организация на курортния комплекс изпратиха писмо ,  адресирано до МРРБ в лицето на служебния министър Виолета..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Добро заплащане, но по-малко водни спасители

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и все пак има недостиг, посочи концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Според него, държавата натоварва с допълнителни изисквания , които са вписани в новата наредба, приета преди два месеца. След разговори между концесионери и Министерството на туризма, се стигна..

обновено на 14.06.24 в 11:55

Джаз фестивал в Лозенец и графити проект при рибарския кей

Силен старт на културната и арт програма предвиждат в Лозенец със събития през целия юни. На 21 и 22 юни ще се проведе традиционният фестивал за джаз музика "Джазче", но с нова локация и с ексклузивния участия и артисти. В първата вечер на основната сцена ще свирят група Акага, а във втората - Деси Андонова и нейните музиканти. В различните дни, извън..

публикувано на 14.06.24 в 11:43