Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Индже войвода правят традиционна странджанска зимнина



Созополското село Индже войвода се намира в нископланинския район на Странджа. Според Константин Иречек селището е основано от гърчеещи се българи, пристигнали от Елховския край. А според местните хора в момента, които живеят и работят в района, това е най-доброто време не за много приказки, а  за запрятане на ръкави и приготвянето на зимнина. Една част от хората си произвеждат плодовете и зеленчуците, други си ги купуват. 

В селото има 62 къщи, които са обявени за паметници на архитектурата, има пещера с дълбочина 41 метра, но има и хора, които продължават да спазват традицията за правенето на зимнина. Както каква Кина Димитрова – сега е времето:

„Зимнината си я правим от нашите си домати, а ако нямаме камби и другите нужни продукти ги купуваме, няма начин. 
В Индже войвода правим и кисела туршия в бидони, но сега вече няма зелени домати, а се слагат също чушки, моркови, заливаме ги с едно пюряно бурканче оцет (бел.р. - бурканче от бебешко пюре), слагаме 4-5 бр.аспирин, 3 лъжици захар, 3 лъжици сол, завираме вода, заливаме бурканите, запечатваме ги и обръщаме бурканите и това е. Става чудна!
Традиционната българска лютеница също я правим в този край. Чушки печем, патладжан, моркови слагаме. Печените чушки и патладжана ги белим и ги мелим на машинка. Като не ни стигне зимата ще се наложи да си купим готова лютеница, но всеки си прави тук.“


А за туршииите, лютеницата и други подробности в съставките ни обяснява Пенка Ганчева:

„Приготвяме си характерните кисели туршии и маринованите консерви в буркани. По-добрият начин за съхраняване на зеленчуците е това според мен, защото ако бъдат замразени, то те ще поемат миризмата и на другите продукти от фризера. 

Предимствата в селото са повече от тези в града. Най-любима ни е странджанската лютеница и туршията. 

Лютеница правя от 15 кг. чушки, 6 кг. домати, 6 кг. патладжан. Вкъщи обичаме по-малко домати, затова слагам само 2 кг. домати, но добавям и захар за да се убие киселинността на доматите, кимион, сол и олио. Нищо повече не слагам. После се стерилизира и се прибира за зимата. “

След като всичко е запечатано в буркани, в село Индже войвода се шегуват, че когато е сварена ракията и е станало виното домакинствата са готови да посрещнат зимата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правят „Зона за безопасност на пътя“ в Бургас

На 23 и 24 август в района на Морска гара – Бургас ще се проведе шестото издание на Тийн Бум Фест, което ще включва иновативната „Зона за безопасност на пътя“. Целта на инициативата е да предостави на младите хора реално усещане за опасностите на пътя и да ги обучи как да реагират адекватно в критични ситуации. Посетителите ще имат възможността да..

публикувано на 18.08.25 в 16:00

Пъстро музикално лято за Мария Мутафчиева и "Мери бойс бенд"

Посещение на музикален фестивал в Мадрид, концерт в Котел, участия на лични и семейно празници с това е изпъстрено музикалното лято на Мария Мутафчиева и "Мери бойс бенд". Те се подготвят и за концерт  в края на август на остров "Света Анастасия" и с нетърпение очакват срещата с публиката си. Датата е  29 август, когато на късчето земя..

публикувано на 17.08.25 в 17:30

Гери Турийска - кулинар, пътешественик и артист по душа и призвание

Гери Турийска е писател, музикант и радиоводещ. Родена е в Казанлък, когато е 3 – годишна възраст семейството й се мести в Шейново, а след това заминава за Мюнхен, през 1993 година се установява в София.  Турийска е автор на текстове на Нина Николина, Графа, Мария Илиева, Рут Колева и др.Била е вокалистка на формацията Рубикуб.  Има..

публикувано на 17.08.25 в 16:00

12 момичета ще се борят за короната в конкурса "Кралица на Бургас 2025"

Конкурсът „Кралица на Бургас 2025“ предстои през следващата седмица. За короната ще се борят 12 момичета, на възраст от 15 до 22 години. Събитието ще бъде на нова локация, не в Летния театър, където се провеждаше до сега, а в центъра на Бургас, на площад Тройката пред Дома на НХК, съобщи Ваня Маринова, лицензиант на конкурса: "..

публикувано на 17.08.25 в 15:00

Ямбол ще си сътрудничи с японския град Наканоджо

На работна среща в Ямбол извънредният и пълномощен посланик на Република България в Япония Нейно превъзходителство Мариета Арабаджиева предаде на кмета Валентин Ревански официално писмо от кмета на град Наканоджо Шигеки Томару с конкретно предложение за побратимяване между двата града. „Поздравления за това, което видях и което виждам през..

публикувано на 16.08.25 в 09:35

Цвети Асенова: Обичам предизвикателствата, затова рисувам и върху стени, автомобили, лодки

Цвети Асенова е художник, който обича предизвикателствата. Освен на бялото платно, тя рисува и на стени, автомобили, лодки. Ще ви припомня, че тя изрисува стената на кея в Приморско. Темата е "морско дъно" и рисунките й покриха 120 квадрата, като превърнаха мястото в туристическа атракция. Цвети украси със свои пана и стените на..

публикувано на 13.08.25 в 10:00

World Taste Fest 2025 на Морската гара в Бургас от 15 до 24 август

World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и разнообразни ястия. В зоната на фестивала ще се предлагат класически италиански специалитети, паеля, бургери, сладолед и десерти. През лятото посетителите ще могат да избират и от коктейлно меню...

публикувано на 11.08.25 в 16:00