Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Индже войвода правят традиционна странджанска зимнина



Созополското село Индже войвода се намира в нископланинския район на Странджа. Според Константин Иречек селището е основано от гърчеещи се българи, пристигнали от Елховския край. А според местните хора в момента, които живеят и работят в района, това е най-доброто време не за много приказки, а  за запрятане на ръкави и приготвянето на зимнина. Една част от хората си произвеждат плодовете и зеленчуците, други си ги купуват. 

В селото има 62 къщи, които са обявени за паметници на архитектурата, има пещера с дълбочина 41 метра, но има и хора, които продължават да спазват традицията за правенето на зимнина. Както каква Кина Димитрова – сега е времето:

„Зимнината си я правим от нашите си домати, а ако нямаме камби и другите нужни продукти ги купуваме, няма начин. 
В Индже войвода правим и кисела туршия в бидони, но сега вече няма зелени домати, а се слагат също чушки, моркови, заливаме ги с едно пюряно бурканче оцет (бел.р. - бурканче от бебешко пюре), слагаме 4-5 бр.аспирин, 3 лъжици захар, 3 лъжици сол, завираме вода, заливаме бурканите, запечатваме ги и обръщаме бурканите и това е. Става чудна!
Традиционната българска лютеница също я правим в този край. Чушки печем, патладжан, моркови слагаме. Печените чушки и патладжана ги белим и ги мелим на машинка. Като не ни стигне зимата ще се наложи да си купим готова лютеница, но всеки си прави тук.“


А за туршииите, лютеницата и други подробности в съставките ни обяснява Пенка Ганчева:

„Приготвяме си характерните кисели туршии и маринованите консерви в буркани. По-добрият начин за съхраняване на зеленчуците е това според мен, защото ако бъдат замразени, то те ще поемат миризмата и на другите продукти от фризера. 

Предимствата в селото са повече от тези в града. Най-любима ни е странджанската лютеница и туршията. 

Лютеница правя от 15 кг. чушки, 6 кг. домати, 6 кг. патладжан. Вкъщи обичаме по-малко домати, затова слагам само 2 кг. домати, но добавям и захар за да се убие киселинността на доматите, кимион, сол и олио. Нищо повече не слагам. После се стерилизира и се прибира за зимата. “

След като всичко е запечатано в буркани, в село Индже войвода се шегуват, че когато е сварена ракията и е станало виното домакинствата са готови да посрещнат зимата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеката на саблеклюна край Атанасовско езеро с обновена визия и нови атракции

Едно от най-посещаваните кътчета за природолюбители в Бургас – Пътеката на саблеклюна, вече е изцяло реновирано. Промяната е реализирана от Българска фондация Биоразнообразие по проект Empower Us, който цели социално-икономическо овластяване на крайбрежните общности и устойчиво развитие на региона. Обновеното пространство предлага нови..

обновено на 11.09.25 в 10:45

Бургас е домакин на Четвъртия Фестивал на способностите

Бургас ще бъде домакин на Четвъртия Фестивал на способностите, който ще се проведе на 13 септември в Морската градина пред Пантеона. Събитието се организира от Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) със съдействието на Община Бургас. През целия ден посетителите ще могат да разгледат и да се включат в 26 ателиета, в които..

публикувано на 10.09.25 в 16:15

Диана Фъртунова разказва „Легенди от крепостта Русокастро“

Диана Фъртунова издаде книгата си „Легенди от крепостта Русокастро“. В нея има три художествени разказа, вдъхновени от реални археологически находки, открити при разкопки на едноименната средновековна крепост. Сюжетите са развити в исторически достоверен контекст и пренасят читателите назад във времето, каза при представянето на книгата..

публикувано на 10.09.25 в 09:50

В Созопол се провежда фестивалът "Вино и любов"

Фестивалът "Вино и любов" съчетава вкуса на качественото вино и красотата на изкуството. Стартът на събитието бе даден от зам.-кмета на Созопол Тодор Дамянов. Програмата днес и утре включва италианска вечер с Моника Карагенова и „The Style“, както и шоуто „Flamingo“. На феста участват 6 винопроизводители. Могат да се дегустират био храни,..

публикувано на 07.09.25 в 15:00

Тони Димитрова: Хубавите моменти в живота са такива, каквито си ги направиш

Тони Димитрова изпраща динамично лято тази година с много участия и концерти, това сподели тя в предаването на БНР - Бургас "Ева в неделя". Певицата реализира и национално турне под надслов "Бъди щастлива, Ани", което започна през юни в София в зала 1 на НДК и премина през препълнените летни театри на още 8 града - Плевен, Велико Търново, Стара..

публикувано на 07.09.25 в 13:00

Оксана Желяпова: Семейството и дейността ми в подкрепа на бесарабските българи в Молдова са моето щастие

Оксана Желяпова е бесарабска българка, родена в Кишинев, Молдова. Майка й е молдовка, а баща й българин. Оксана е юрист, носителка е на титлата „Мисис България Вселена 2022“, известна е със своята благотворителна и обществена дейност в подкрепа на българската общност в Молдова и България. Тя е първата бесарабска българка, която я печелила..

публикувано на 07.09.25 в 12:00

Бебе алпака е новият обитател на Зоопарка в Бургас

На бял свят в зоопарка в Бургас се появи бебе алпака, съобщават от атракциона в социалните мрежи. Снежнобялото животно вече може да бъде видяно в зоопарка.   Алпаката е домашно животно. Отглежда се във високите части на Андите на 3500 – 5000 m надморска височина, на териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия.  Алпаката е с..

публикувано на 05.09.25 в 16:00