Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Индже войвода правят традиционна странджанска зимнина



Созополското село Индже войвода се намира в нископланинския район на Странджа. Според Константин Иречек селището е основано от гърчеещи се българи, пристигнали от Елховския край. А според местните хора в момента, които живеят и работят в района, това е най-доброто време не за много приказки, а  за запрятане на ръкави и приготвянето на зимнина. Една част от хората си произвеждат плодовете и зеленчуците, други си ги купуват. 

В селото има 62 къщи, които са обявени за паметници на архитектурата, има пещера с дълбочина 41 метра, но има и хора, които продължават да спазват традицията за правенето на зимнина. Както каква Кина Димитрова – сега е времето:

„Зимнината си я правим от нашите си домати, а ако нямаме камби и другите нужни продукти ги купуваме, няма начин. 
В Индже войвода правим и кисела туршия в бидони, но сега вече няма зелени домати, а се слагат също чушки, моркови, заливаме ги с едно пюряно бурканче оцет (бел.р. - бурканче от бебешко пюре), слагаме 4-5 бр.аспирин, 3 лъжици захар, 3 лъжици сол, завираме вода, заливаме бурканите, запечатваме ги и обръщаме бурканите и това е. Става чудна!
Традиционната българска лютеница също я правим в този край. Чушки печем, патладжан, моркови слагаме. Печените чушки и патладжана ги белим и ги мелим на машинка. Като не ни стигне зимата ще се наложи да си купим готова лютеница, но всеки си прави тук.“


А за туршииите, лютеницата и други подробности в съставките ни обяснява Пенка Ганчева:

„Приготвяме си характерните кисели туршии и маринованите консерви в буркани. По-добрият начин за съхраняване на зеленчуците е това според мен, защото ако бъдат замразени, то те ще поемат миризмата и на другите продукти от фризера. 

Предимствата в селото са повече от тези в града. Най-любима ни е странджанската лютеница и туршията. 

Лютеница правя от 15 кг. чушки, 6 кг. домати, 6 кг. патладжан. Вкъщи обичаме по-малко домати, затова слагам само 2 кг. домати, но добавям и захар за да се убие киселинността на доматите, кимион, сол и олио. Нищо повече не слагам. После се стерилизира и се прибира за зимата. “

След като всичко е запечатано в буркани, в село Индже войвода се шегуват, че когато е сварена ракията и е станало виното домакинствата са готови да посрещнат зимата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ева и Мария-две книжни феи в света на децата

Книжни феи-така определят себе си Ева и Мария. Двете дами битуват в света на децата само със своите малки имена, вълшебният дрескод, с който се появяват на събитията, които организират и книгите, носещи имената им и излезли под щемпела на едноименното бургаско издателство. Рожденият ден на издателството ще бъде отбелязан на 1 юни в..

обновено на 29.05.25 в 15:23

В Малко Търново канят да опитаме вкуса и ритъма на Странджа

Два фестивала „Вкус (на) Странджа“ и „Хоро в Странджа“ предстоят тази събота, 31 май в Малко Търново. Те съчетават традиции, аромати и музика и в тях участват майстори на странджанската кухня и фолклорни състави. Подготвили сме пъстър, вкусен и незабравим празник и каним всички да дойдат, за да се повеселим, съобщи Мария..

публикувано на 29.05.25 в 11:41

Започна подготовката за 18-ия Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

Започна подготовката на осемнадесетото издание на емблематичния Фестивал на пясъчните фигури в Бургас. Екипът изглажда терена и оформя пирамидите, върху които ще се изграждат пясъчните скулптури. Художниците вече работят по своите проекти, а темата тази година обещава да привлече вниманието както на деца, така и на възрастни. Фестивалът ще бъде..

публикувано на 28.05.25 в 12:40

Томас Гаро, учител: Искам да провокирам учениците да мислят и да бъдат добри хора

Томас Гаро е бургаски преподавател, който работи вече 10 години в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“. Той преподава „Паркостроителство и озеленяване”. Влиза като учител в гимназията, която е завършил, на 25 години и вече има зад гърба си десетилетие стаж в тази професия. И понеже е човек с..

публикувано на 25.05.25 в 15:00

Вениамин - бургазлията, който сбъдва мечтите си с талант и постоянство

Вениамин е талантлив, можещ, търсещ изпълнител, който тепърва ще покорява сцени, не само у нас, но и по света.  Младият бургазлия спечели 13- тото издание на предаването „Като две капки вода“ и казва че е сбъднал една от мечтите си. Той има опит с телевизионните формати – преди е участвал в две музикални предавания и дори стигна..

публикувано на 25.05.25 в 14:00

Пламена Гиргинова - оперната прима, която обича да се предизвиква в музиката и в живота

Сопраното Пламена Гиргинова е родена в София. Завършва Първа немска гимназия. След повече от 10 години като хорист и солист на Детския хор на Българското национално радио, тя започва да учи класическо пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Мила Дюлгерова и завършва с магистърска степен и..

публикувано на 25.05.25 в 13:00
Снимки: Фондация Геа Челониа-
Център за спасяване на сухоземни костенурки

Благотворително парти в неделя за Световния ден на костенурките

Инициативата цели да привлече вниманието към оцеляването на едни от най-древните същества на нашата планета, които са считани за символ на дълголетие, мъдрост и богатство. По този повод единственият център за спасяване на сухоземни костенурки у нас прави благотворително костенурково парти в неделя, 25 май от 11 часа. Събитието ще се проведе в..

публикувано на 25.05.25 в 08:30