Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакетите за Великден по-скъпи между 15 и 30%, по Черноморието чакат основно българи

| обновено на 09.03.23 в 20:13
3
Снимка: архив БНР

Между 15 и 30% е увеличението на туристическия пакет за Великден. Основно българи и малко румънци се очаква да са туристите по Южното Черноморие. Великден тази година се пада на 14, 15 и 16 април-според бранша твърде рано, за да заработят на пълни обороти местата за настаняване.

Малко хотели в Слънчев бряг ще отворят, а Несебър привлича туристи с атмосферата си

Поскъпването на туристическите пакети върви плавно с това на храните и консумативите, но интерес към морските дестинации за Великден има, съобщи Христина Славова от Бургаската регионална туристическата камара за предаването "Виа понтика":

"На първо място се очакват българи за празниците. По предварителните резервации ще има и доста румънски туристи, но те са приоритетно към Северното Черноморие. Част от холетите, които работят целогодишно, са вече добре запълнени за празниците. Една част от ваканционните комплекси също планират да отворят за Великден, но не можем да кажем, че тя е голяма. Голяма част от обектите в Слънчев бряг няма да отворят, но тези които ще работят, и апарт комплексите-членовете на камарата споделят, че имат продажби за празниците. Оживление се очаква в Несебър, Созопол, Поморие, Бургас. В последните години Бургас се налага като дестинация, което се дълижи на много добрата политика и маркетинг на Община Бургас."
Разчитаме и на това, че първите чартърни полети тръгват в края на март, уточнява Славова.
Голяма част от хотелите по Южното Черноморие няма да отворят, тъй като Великден е в средата на април, посочва туроператорът Тодор Камарашев:

"Определено има раздвижване на пазар Румъния и България, но е рано, до началото на сезона има много време и за хотелите е неизгодно да отворят. Отварят висококатегорийните обекти, повече на север. Ще се напълнят всички, местата вече са силно ограничении. За Великден зависи на коя дата е и е по-интересно, когато е по-късно и се слива със сезона." 

В сравнение обаче с миналата година по-това време, когато войната беше започнала и настана пълно затишие, ситуацията е много по-добра, добавя хотелиерът. 


Оптимист за предстоящия Великден е Антон Тръпков от поморийското сдружение „Хотели и ресторанти“. Хотелиерът коментира:

"Силно се надяваме да се оживи, защото се очаква не малка част от хотелите да отворят-тези, които са сезонни да се подготвят по-рано, а големи обекти, които са в дестинация Поморие, също се очаква да отворят април месец. И с това смятам, че ще привлечем повече туристи-освен българи, има надежди, че ще се предлагат стаи и на румънци. Те ползват основно по-големите резортни комплекси, но има и не малка част, която се настанява в по-малки хотели."

В този семеен хотел пакетите са 3 и 4-дневни, в офертите са включени тематичен празничен обяд или вечеря, жива музика. На интерес се радват и СПА-услугите, а 25% от гостите ще са такива, които вече са почивали в хотела. Поморие се движи с много по-малко завишение от други конкурентни дестинации и смятам, че сме ценово атрактивни в много отношения, категоричен е хотелиерът. 

В най-силната си част записванията за Великден ще стартират в началото на април, уточняват от бранша. 

Повече чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31