Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК указа на кметовете да прилагат новите ТЕЛК разпоредби в Закона за здравето

С писмо до всички кметове на общини Централната избирателна комисия им указа да прилагат новите разпоредби в Закона за здравето относно удължените ТЕЛК решения. Поводът е сформирането на подвижни избирателни секции, в които на втори април ще гласуват хора с увреждания, като тези от тях с изтекли ТЕЛК решения, също ще могат да упражнят правото си на вот от домовете си, ако в общината има подвижна секционна комисия.

Писмото на ЦИК до кметовете идва след запитване на БНР по темата дали хората с изтекли ТЕЛК решения, които нямат нови заради бавната работа по преосвидетелстване, ще могат да гласуват с подвижна секция. Затова и ЦИК указа да се спазват новите разпоредби на закона.

Така човек, който е подал 3 месеца преди да изтече ТЕЛК решението му заявление за ново, но все още няма издадено такова, няма да бъде лишен от право да гласува с подвижна секция.

"Докато няма ново ТЕЛК решение, общинските администрации следва да приемат това, което е имало до момента", поясни пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.

При подаване на заявлението за гласуване с подвижна секция, хората с увреждания не трябва да предоставят ТЕЛК решение:

"Не, не трябва да представят документи. След като подадат заявлението общинските администрации служебно проверяват дали отговарят на изискванията да бъдат включени в списъка за гласуване с подвижна СИК. А изискването е за заболяването да е от такъв характер, че да не позволява на избирателя да напусне дома си и да отиде до изборното помещение. В нашето принципно решение сме казали медицински документи, които установяват това състояние. Имаме предвид, ако има някакво временно разстройство на здравето, което обаче предполага, че избирателят не може да напусне дома си, то също трябва да бъде взето предвид, но трябва да бъде установено със съответните епикризи".


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заличиха кандидат на народен представител в Сливенска област

Един кандидат за народен представител в Сливенска област е със заличена регистрация по решение на ЦИК, заради условието за уседналост в страната, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Галя Хачадурян. Така кандидат-депутатите в областта вече са 202. В момента тече регистрацията на членовете на СИК.  Общо 291 секции ще работят в..

публикувано на 17.05.24 в 15:29

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни е налична на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Там е събрана цялата информация за правата на избирателите. Обявени са и начините за гласуване на хората с трайни увреждания. Ако те не могат да посетят изборно помещение, могат да заявят до 25..

публикувано на 16.05.24 в 15:13

38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад граница..

публикувано на 15.05.24 в 09:47

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина..

публикувано на 14.05.24 в 17:55

Първи безплатен предизборен диспут за Народно събрание по БНР-Бургас

„Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и политики за развитие на региона“ бе темата на първия предизборен диспут, който се състоя в ефира на БНР-Бургас на 14 май във връзка с изборите за 50-то Народно събрание на 9 юни. 11 кандидати за депутати от 2-ри МИР-Бургас и представители на партии и коалиции..

обновено на 14.05.24 в 16:58

9 души за задържани за купуване на гласове в "Горно Езерово" /ОБНОВЕНА + ГАЛЕРИЯ/

9 души са вече задържаните при специализираната полицейска операция за изборна търговия в бургаския квартал „Горно Eзерово“. И деветимата задържани са участвали в една и съща престъпна схема за купуване на гласове срещу опрощаване на финансови задължения или предлагане на пари с целподкрепа за определена партия и определен кандидат.  От 50 до..

обновено на 13.05.24 в 11:20
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1 Съгласно законодателството, ще направим всичко възможно да бъде извършен, така че да има..

публикувано на 11.05.24 в 13:48