Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви паравани ще използват Общините за предстоящите избори?

Илюстрация: Георги Цветков




Общините в страната ще трябва да осигурят т.нар. паравани за предстоящите избори на 2 април. Точни критерии какви да бъдат, в каква големината, материал и разположение обаче няма. Всяка община, която трябва да ги осигури, ще реши сама как да изглеждат.

„Разбира се, може да бъдат изтълкувани на база Изборния кодекс и дори някои от мотивите, с които е изменен Изборния кодекс, т.е. „от кабинка“, както беше в предходния Изборен кодекс, се превръщат в „параван“. Трябва да бъдат по-малки от кабинка, трябва да обхващат по-малко пространство от кабинка, но въпреки това трябва да защитават тайната на вота. Избирателят да е спокоен, че при гласуването си няма да бъде наблюдаван. Тази защита трябва да бъде съобразена и с възможността представителите на СИК да могат да наблюдават избирателя в реално време да не извърши нещо незаконно“, коментира председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Михаил Хаджиянев. Според него, вариантът параваните да бъдат трансформирани от старите кабинки е добро решение.

Някои местни администрации във вътрешността на страната предпочетоха да преобразуват старите кабинки, които са им останали от предходни избори.

В Община Малко Търново няма да закупуват нови паравани а са намерили друго решение за осигуряването им. „Не мисля, че трябва да правим такива разходи. Майстор има, който ще ги направи. Показахме му каква е схемата, ще ги направи, така че това изобщо не е проблем за Общината. Ние купихме само плата, който ще бъде използван, за да може хем да ги обновим, хем да ги направим по-хубави“, посочи кметът Илиян Янчев. За цялата територия на Малко Търново общо ще са необходими около 20 паравана. Относно видеонаблюдението, Янчев посочи, че е възможно да има проблем с интернет връзката в селата Бяла вода и Калово.

Общо около 49 паравана ще се необходими за предстоящите избори в община Руен. „Още преди няколко години, когато започнаха да се чупят параваните ни и станаха негодни за употреба, закупихме отделни сгаваеми паравани, които отгоре и отдолу са отворени, 50 см. от пода. Само разликата е в това, че тази страница, отпред и отстрани е от плат. Иначе са по изискванията. Ако трябва нещо да оправяме и има по-специални указания от ЦИК ще го направим“,  посочи Снежана Панайотова, секретар на Общината. Тя допълни, че вече са поръчани маси, което е едно от изискванията. „Имахме плотове, които отговарят на изискванията на решенията на ЦИК за хора с увреждания, които са по-ниски от 80 см., но предвиждаме и се надяваме на време да снабдим маси със столове“, посочи Панайотова.

Относно видеонаблюдението, тя допълни, че е възможно да има проблем с интернет връзката в селата Билка, Снежа и Скалак.

Общините, които обаче решат да закупят нови паравани, ще трябва да предвидят значителни средства за това. Справка в интернет показва, че в момента предимно се предлагат такива тип хармоника, които обаче не са подходящи. Алуминиевите паравани са на цена около 700 лв., а тези от текстил варират около 250 лв.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина..

публикувано на 14.05.24 в 17:55

Първи безплатен предизборен диспут за Народно събрание по БНР-Бургас

„Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и политики за развитие на региона“ бе темата на първия предизборен диспут, който се състоя в ефира на БНР-Бургас на 14 май във връзка с изборите за 50-то Народно събрание на 9 юни. 11 кандидати за депутати от 2-ри МИР-Бургас и представители на партии и коалиции..

обновено на 14.05.24 в 16:58

9 души за задържани за купуване на гласове в "Горно Езерово" /ОБНОВЕНА + ГАЛЕРИЯ/

9 души са вече задържаните при специализираната полицейска операция за изборна търговия в бургаския квартал „Горно Eзерово“. И деветимата задържани са участвали в една и съща престъпна схема за купуване на гласове срещу опрощаване на финансови задължения или предлагане на пари с целподкрепа за определена партия и определен кандидат.  От 50 до..

обновено на 13.05.24 в 11:20
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1 Съгласно законодателството, ще направим всичко възможно да бъде извършен, така че да има..

публикувано на 11.05.24 в 13:48

Първият безплатен предизборен диспут по БНР-Бургас ще е на 14 май

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на БНР-Бургас, във връзка с предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 за Народно събрание и Европейски парламент,  ще се проведе на 14 май, вторник от 13:05 ч. до 15:00 . Той ще е с кандидати за народни представители на тема „Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и..

публикувано на 10.05.24 в 13:46

Маркет Линкс: При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 55

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание. При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в бъдещия..

публикувано на 10.05.24 в 10:34

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за депутати в 50-ото НС, така и за 17-те места на българските представители в Европейския парламент...

публикувано на 10.05.24 в 07:05