Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черноморска коалиция за възобновяема енергия ще предлага законови промени за насърчаване на инвестиции

Бургас може да се захранва от собствена офшорна вятърна енергия

Мартин Владимиров
Снимка: БГНЕС


Бургаският залив има потенциал за произвеждане на офшорна вятърна енергия като най-доброто място е около Обзор, но то съвпада с важен път на корабите. Най-голям потенциал има северната част на Черно море. По инициатива на Центъра за изследване на демокрацията се създава Черноморска коалиция за възобновяема енергия с цел България и Румъния да синхронизират законодателството си в тази сфера за насърчаване на този тип инвестиции.

Има отделни петна в Бургаслия залив, които са с много силен вятър и добра дълбочина, където могат да се изградят малки паркове, които да обслужат потреблението на енергия на цял Бургас, категоричен е Мартин Владимиров - директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

"Реално един такъв парк с размери 200 мегавата може да осигури цялата електроенергия на Бургас.Разлика с наземните електроцентрали е, че те могат да произвеждат електроенергия около 1/3 от годината, тогава има вятър. Вятърът в Черно море е много повече и количеството енергия, което може да се произвежда е много повече. Перките са много по-големи като всяка е с индивидуална мощност от около 10 до 12 мегавата и реално се равнява на един фотоволтаичен парк, който е с големина на 10 футболни игрища. Офшорна вятърна енергия стабилизира производството на електроенергия у нас", обясни Владимиров.

Цената на енергията произведена от офшорна вятърна централа  е 68 евро за мегават час, а в момента средната цена на електроенергията у нас е средно 140 лв за мегават час.

Към момента има интерес за създаване на подобни паркове, но все още всичко е на начален етап. Инвеститорите са категорични, че поради големите вложения трябва да има сигурно законодателство, нещо за което ще работи новата коалиция.

Ако се приеме регулаторната рамка, ще имаме първия проект най-рано през 2030-та година, допълни Владимиров.

Още чуйте в звуковия файл:




По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. До края на юни самоосигуряващите се лица,..

публикувано на 15.05.24 в 12:41

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58