Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво е "Велинградска луканка" и защо се сервира на Бъдни вечер? (видео)

Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие. 

"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.

"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."

Професор Мария Шнитер / Снимка: РИМ Бургас


Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.

Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.

"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."

Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.

По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.

"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."

А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?


"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."


Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.

„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.

"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Дънкови панталони с широки крачоли - завръщане към миналото?

Панталоните с широки крачоли придобиха популярност сред мъжете и жените в Европа и Северна Америка в средата на 70-те години на миналия век. Тогава те обикновено се изработваха от деним, памук и сатенен полиестер. Потребителите ги комбинираха с кубински обувки с ток, сабо или ботуши Челси. Известни звезди помогнаха за популяризирането на тези панталони,..

публикувано на 04.04.25 в 19:00

Бургазлии за поредна година ще превземат Световното по пица в Парма

Бургас отново е със заявка за участие на световно състезание – този път в сферата на кулинарното изкуство. Гурме готвачът Стефан Енчев и майстор пицар Джейхан Джаферов ще се борят за отлично представяне на Световното първенство по правене на пица в Парма. Престижното събитие ще се проведе от 8 до 10 април в италианския град. Бургаският тандем ще..

публикувано на 04.04.25 в 12:00

Уникална изложба на късносредновековни керамични лули от Бургаско е представена в Археологическия музей

Късносредновековни керамични лули, открити в Бургаско са показани в най - новата изложба на Археологическия музей. Те са близо 40 на брой и са датирани между XVII и XIX век. Тези артефакти се представят за първи път и изложбата може да бъде определена като уникална, разказа екскурзоводът Гергана Данабашева: „ Представили сме..

публикувано на 01.04.25 в 14:00
Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Над 65% от всички птичи видове у нас се срещат в местността "Пода" край Бургас

Международният ден на птиците отбелязваме днес. Това е един от най-старите празници от екологичния календар. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Край Бургас се намира едно от уникалните, не само за страната ни, но и за Европа птичи..

публикувано на 01.04.25 в 13:40

Калоян Николов гостува в родния Бургас с мюзикъла "Дух"

Мюзикълът "Дух" по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг в главните роли, гостува на бургаска сцена тази неделя. В продукцията на варненската опера влиза и бургазлията Калоян Николов. Разликата с филмовата продукция е, че при нас има много повече музика, сподели изпълнителят. Да пее в мюзикъл е била негова детска мечта...

публикувано на 30.03.25 в 14:00

платена публикация
Още специални оферти от Ability Spa

В Ability Spa се грижим за вашето здраве и форма. Затова решихме да Ви зарадваме с още няколко прекрасни предложения на специални цени.  За всички, които тренират редовно или искат да избягат за малко от забързаното ежедневие предлагаме: 3 Месечна Фитнес Карта – от 170лв на 150лв  Пакет Фитнес – от 125лв на 110лв  Месечна Спа Карта – от 280лв..

публикувано на 26.03.25 в 20:33