Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие.
"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.
"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."
Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.
Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.
"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."
Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.
По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.
"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."
А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?
"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."
Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.
„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.
"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.
Фондация „Майки за донорството“, чрез благотворителен онлайн базар , набира средства в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Тя е неправителствена организация, учредена преди 10 години от жени станали донори на репродуктивен материал. Целта й е да се информира обществото за необходимостта от даряване на яйцеклетки и сперматозоиди...
Музикален разказ за весела компания предлагат на своите почитатели група "Черно Фередже". Те ще гостуват тази събота в „Модерен театър“ в Бургас. Музикантите, заедно с Фънки обещават да покажат най-нестандартното от себе си и да накарат публиката да пее заедно с тях, песни познати на голяма част от аудиторията още от детството. Е дин от..
Много бургазлии се събраха, въпреки мрачното и прохладно време, пред сградата на Културен дом НХК, за да участват в работилницата, посветена на Китайската лунна нова година. Фестивалът на пролетта започна от обяд и продължава до 16 часа. В работилницата хората можеха да си направят хартиен китайски фенер, да си изтеглят специално..
В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас. На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година. Организатор..
Кукерската група „Каваклии“ от Долно Езерово получиха специалната награда на областния управител на Перник от фестивала „Сурва 2025“. Това беше 31 – то му издание в което участваха над 12 хиляди души и 22 чуждестранни групи от Гърция, Испания, Република Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Словакия, Словения и Италия. Каваклии са..
Кукерската група "Каменовски традиции'', към община Камено спечелиха златен медал на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва 2025". Отличието е в категорията „най-атрактивна група“, съобщи ръководителят й Атанас Статев: „ Нашите персонажи са бабата, дядото, мечката, мечкадарина, имаме си и дявол! Пресъздаваме..
Първият по Черноморието масив с маслинови дръвчета вече е факт и се намира в зоопарк Бургас, съобщават от общината. Масивът е около 5 дка. Идеята е в парка да има екологично чиста продукция. Маслиновите дръвчета няма да бъдат третирани с никакви химикали. А между тях ще се разхождат екзотични животни. Отглеждането на маслини в Бургаска област е..
Много бургазлии се събраха, въпреки мрачното и прохладно време, пред сградата на Културен дом НХК, за да участват в работилницата, посветена на..
Фондация „Майки за донорството“, чрез благотворителен онлайн базар , набира средства в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Тя е..