Поемаме на кратко кулинарно пътешествие в Родопите. Оказва се, че трябва да внимаваме какво си поръчваме в местата за хранене. Защото ако искате на опитате "Велинградска луканка", ще ви сервират постно ястие.
"Велинградската софèнка" всъщност е вид сух боб, което ще разочарова хората, които са очаквали месен деликатес. Той се отглежда в региона на Велинград и е приет за кулинарна емблема на Средните Родопи. Този сорт фасул се цени високо от представителите на всички етноси и изповядващите различни религии в този смесен мултикултурен район, разказва професор Мария Шнитер. Но според нея „велинградската луканка“ все пак е подходящо мезе.
"Софèнката е основно блюдо на трапезата на Бъдни вечер. Слага се наред с другите постни ястия и е вкусна и хранителна и прекрасно мезе за всякакъв вид пиене, особено на червеното вино."
Професор Мария Шнитер е родом от Велинград. Преподавател и първият декан в Пловдивския университет. Преподавала е във Виенския университет, както и в университети във Великобритания, Италия и Израел.
Тя разказва за спомените си от своето детство, по времето, когато събирането на реколтата на този фасул се е превръщало в истински празник по улиците на Велинград и околността.
"Това е толкова важен момент, че хората нямат нищо против да затворят цели улици, за да може бобът да бъде разстлан и правилно изсушен на меките лъчи на есенното слънце. Никой не протестира, защото знае, че това е истинско свещенодействие."
Отглеждането, събирането и обработката на софèнката се извършва изцяло на ръка. Процесът е много трудоемък, а в миналото периодът на прибирането на реколтата е бил своеобразен сакрален момент и водел до прекратяване на всички други обичайни трудови дейности сред местното население.
По никакъв начин обаче велинградската софèнка не бива да се бърка със Смилянския боб или други сортове, които се отглеждат в България.
"Той е подобен, защото също е така едър, но той се сервира в друг тип рецепти."
А как да го приготвим по традиционна рецепта, ако се сдобием с шепа от този сорт боб?
"Аз изхвърлям три пъти водата, за да е по-чисто. След като се свари фасулът и омекне, се изхвърля изцяло водата, запържва се само зърната, без никаква течност. Получава се едно чудесно мезе. Запържва се с праз или лук, червен пипер, черен пипер и повечко джоджен."
Това е ценно, но и скъпо ястие, не само заради емоциите и традициите, които са закодирани при приготвянето му. Но и защото цената му на пазара днес надвишава тази на повечето видове месо.
„И с право!“, ще ви кажат велинградчани.
"Софèнката" бе представена пред бургазлии благодарение на Етнографския музей в града.
Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин тази събота на античния фестивал „Деултум - малкият Рим в Тракия“. " Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България, а именно Деултум “ - казва директорът на общинския исторически музей..
За втора поредна година в програмата на Младежкия международен център-Бургас е включен курс по самозащитата. Занятията са безплатни и се провеждат един път седмично в сградата ММЦ-Бургас в комплекс "Меден рудник". Радостина Николова притежава II дан по Полицейска лична защита, и на участниците в курса предава своя опит като инструктор към..
През 1958 година любители водолази регистрират за първи път отделни дървета, без да знаят, че става въпрос за подводна каменна гора от епохата на Миоцена. Тя се намира в района на Созопол и засега на науката не е известен друг подобен природен феномен. Геоложките слоеве доказват възраст от 20 милиона години , разказа пред БНР доц...
От 25 до 27 юли Бургас отново ще бъде домакин на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението. Тринадесетото издание на фестивала ще предложи над 400 вида вина и напитки за дегустация и..
Бургас ще се превърне в столица на кукления театър между 10 и 15 август, когато за 12-а поредна година на откритата сцена „Охлюва“ ще се проведе Международният куклен фестивал „Дни на куклите“. Събитието ще събере трупи от България, Германия, Турция, Чехия и Бразилия и ще предложи на публиката шест вечери, изпълнени с куклени спектакли, музика,..
На 26 юли Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин на античния фестивал „Деултум – малкият Рим в Тракия“. Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България. Фестивалът ще събере групи за исторически възстановки от цялата..
Вечер, посветена на морето, предстои в Поморие от 19.00 ч. в двора на Посетителския център по рибарство и морско дело. Пред местни и туристи ще бъдат представени книгите: „Морето и Анхиало. Древност и съвремие” с автор Любка Николова и „Рибарски рецепти. Морски спомен от Поморие” със съставител и художник Анелия Григорова. Григорова,..
За втора поредна година в програмата на Младежкия международен център-Бургас е включен курс по самозащитата. Занятията са безплатни и се провеждат..
Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин тази събота на античния фестивал „Деултум - малкият Рим в Тракия“. "..