Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" изпрати писмо до президента заради концесията на "Росенец"

Снимка: БГНЕС

Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" изпрати писмо до президента Румен Радев, в което се изразява несъгласие с  прекратяването на концесията на "Лукойл" на терминал "Росенец". Те призовават държавния глава да  използва правомощията си и да спре решението на Народното събрание.

В писмото се посочва , че решението е взето без аргументиран дебат в пленарна зала и без обществено обсъждане. Нефтохимиците твърдят, че съществува сериозен риск от нарушаване на непрекъснатите доставки на суровини за бургаската рафинерия, което представлява  заплаха за благосъстоянието на хиляди работници от комбината и на сервизните организации, както и за приходите в бюджета.

Пълният текст на писмото (без редакторска намеса):

"През изминалата седмица станахме свидетели на въпиеща гавра със законността!

В рамките на няколко минути Народното събрание прие на две четения наведнъж съдбоносно за българската енергетика решение за прекратяване на концесията на „Лукойл” за терминала „Росенец”. Това беше направено без аргументиран дебат в пленарна зала, без обществено обсъждане, без необходимата оценка на въздействието, без надлежна обосновка.

Заради отмяната на концесията съществува сериозен риск от нарушаване на непрекъснатите доставки на суровини за бургаската рафинерия единствената в България и същевременно най-модерният комплекс на Балканите. Възможните проблеми в работата на рафинерията представляват заплаха за благосъстоянието на хиляди работници от нефтохимическия комбинат и на сервизните организации, както и за приходите в регионалния и държавния бюджет.

Действията на депутатите изглеждат не просто като провокация, а като опит за превземане с цел унищожаване на едно успешно предприятие и същевременно на съдбата на работещите тук хора. В чий интерес действат депутатите? Да предположим, че на вносителите на горива, които ще увеличат доставките чрез инфраструктурата на други пристанища и ще напълнят джобовете си за сметка на бедственото положение на работещите в завода и увеличените сметки по бензиностанциите и хранителните магазини.

Това безобразие се прикрива с аргументи за санкции срещу компанията, което не е вярно. „Лукойл”, като оператор на терминала „Росенец”, не е обект на санкции от страна на ЕС и САИД.

Още по-възмутителни са упреците КЪМ завода и терминала в контрабанда, въпреки че не е представен нито един факт, а цялото оборудване на терминала е снабдено с автоматизирани системи за отчитане и денонощно видеонаблюдение. Ако  бива да се превръщат в спекулации на депутатите, още повече че някои от тях самите са имали проблеми със закона.

Уважаеми г-н Президент, Вашият професионализъм, компетентност и политически опит ни дават основание и надежда, че Вие разбирате колко безпочвени са обвиненията на депутатите. България получи дерогация от ембаргото. Това бе направено, за да се запазят ниски цените на горивата на нашия пазар, да се предотврати стремителния ръст на инфлацията и затрудненията с доставките на горива.

Кога се превърнахме в държава, в която обвинени в корупция депутати определят държавната политика? Няма съмнение, че в дъното на историята с нашия завод стои нечий личен интерес. Само така може да се обясни липсата на реални аргументи в полза на решението на Народното събрание, безпрецедентната скорост на приемане на закона, както и изключването от текста му на задължението за уведомяване на Европейската комисия. Очевидно е, че това е опит да се прикрият следите.

Поради всички гореизложени причини ние, работещите в бургаския завод, Ви молим да използвате всички Ваши правомощия, за да спрете незаконното и безсмислено решение на Народного събрание от 21 юли 2023 г."




По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстоят ремонти на пътища в община Руен

Около 3 млн. лева са предвидени за ремонт на пътя между руенските села Дъскотна – Планиница – Рупча – Люляково. Друг важен проект за региона е основен ремонт на пътя Череша –Вресово – Зайчар. За него са предвидени около 4 200 000 лв. По двете обществени поръчки вече са получени оферти. Над 200 хил. лева обществена поръчка за асфалтиране..

публикувано на 29.05.24 в 13:23

Бургаският плаж най - евтин и това лято

Цената за чадър на плажа в Бургас това лято ще бъде непроменена 1,20 лв. Толкова ще струва и наемането на шезлонг. За поредна година, въпреки инфлацията и всички предизвикателства пред сектора, цената няма да бъде променена, защото това е максималната, която е посочена в договора ни, каза концесионерът на Северния плаж в Бургас Симеон..

публикувано на 29.05.24 в 13:06

Над 300 работни места предложи трудова борса в Бургас

Над 300 работни места в областта на търговията, туризма, транспорта и промишлеността предложиха работодатели на трудова борса в Бургас. Тя се проведе в Свободния университет по проект „Академия за личен успех“. Организатори са Бюрото по труда и сдруженията „Нов път“ и „Верният настойник“. От 10 до 11,30 часа работодатели и безработни..

публикувано на 29.05.24 в 11:58

Подписани са 49 издадени временни удостоверения за категоризиране и сертифициране на туристически обекти

Министърът на туризма Евтим Милошев подписа 49 издадени временни удостоверения за категоризиране и сертифициране на туристически обекти. 43 от временните удостоверения са за открита процедура по категоризиране на туристически обект, а останалите 6 са за открита процедура по сертифициране на туристически обект, уточняват от министерството. Тези..

публикувано на 29.05.24 в 09:35

Трудова борса ще се проведе днес в Бургас

Обща трудова борса ще се проведе днес от 10:00 до 12:00 часа, в Бургаския свободен университет, съобщават от  Дирекция „Бюро по труда“ . На нея ще присъстват работодатели от над 30 фирми от различни сфери на икономиката.  Информационните срещи ще бъдат водени от академичния състав на университета.  Борсата е част от проекта „Академия за личен..

публикувано на 29.05.24 в 09:26

Зам.-министър Иван Капитанов: Очакваме добра жътвена кампания

Очакваме добра жътвена кампания. Това обяви в град Българово служебният зам.-министър на земеделието Иван Капитанов. Към момента състоянието на посевите е добро. Очаква се среден добив около 500 кг на декар пшеница за страната, толкова приблизително ще е и ечемикът, допълни той.  Иван Капитанов заедно с директора на Държавен фонд..

обновено на 28.05.24 в 15:57

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на "Якото място"

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на територията на Община Царево. Багерите влязоха в къмпинг "Якото място". Подобна акция имаше през август миналата година. 154 са незаконните обекти, които са констатирани на територията на общината. 4 са съдебните решения, които потвърждават издадените заповеди за събаряне...

обновено на 28.05.24 в 12:23