Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Янакиев: Общинските предприятия след преструктурирането си вкараха добър приход в бюджета

Община Созопол към този момент е финансово стабилна, за разлика от наследените преди 4 години дългове и неплатените задължение, които са били над 28 млн. лева. Това каза по време на направения отчет на кметския си мандат градоначалникът Тихомир Янакиев. В момента Общината инвестира в нови проекти за малките населени места, предимно инфраструктурни:

„Изминаха изключително трудни 4 години, с оглед на всичко, което се случваше в България, постоянните кризи, пандемията от Ковид, политическото безвремие, войната в Украйна, която се отрези и на туризма у нас. 

Започнахме да работим и по европейски проекти, започнахме да изготвяме и новите проекти, с които ще кандидатстваме. Други сме приключили. 

Наследихме 28 млн. лева дълг., от тях 6 млн. лв. текущи задължения, неразплатени от 2017 и 2018 година, а аз стъпих в мандата през 2019 година. Успяхме да изчистим една част от тези дългове и заеми. 22 млн. имаше дълг към банки. Сега остават около 17 млн. лв, но са само към банки. Нямаме неразплатени задължения, което означава, че сме намалили задълженията с 11 млн.лева. 

Оценката за моя мандат ще направят моите съграждани след месец, а каквато и оценка да ми поставят ще я приема. 

В Созопол направихме изцяло нови улици в кв.„Месаря“, предстои да им се направи осветление.
Имаме проект този квартал да има нова свързваща инфраструктура, защото развитието на града е точно в тази посока. Това са единствените места откъдето може да се застроява.

Беше станало традиция така да се каже при всеки един дъжд Созопол да се наводнява. По улица „Републиканска“ и на разклона с улица „Одеса“ направихме дъждовна канализация, която спря тези наводнения. 

Ремонти се направиха на тротоари, направи се нова спортна площадка на игрището в квартал „Вихрен“. Със съвместен проект с Република Турция направихме общ проект с ремонт на пожарната служба.- Вече може и голям автомобил на пожарната да влиза в самата станция. По този проект бяха закупени два нови автомобила, единият от тях високопроходим, който да се използва при нужда, когато има бедствия и аварии. 

Европейските програми започнаха да се отварят едва сега, през тази година, по-точно през втората половина на годината. Заради политическото безвремие и липсата на правителство загубихме почти 2 години и половина от мандата, което означава почти 60-70% от времето. 

Не продадохме земеделската земя, а я даваме под наем, за да остане за нашите деца и внуци. 




Не увеличихме данъците.Имахме срещи с хората и в малките населени места, на всеки 3 месеца се срещахме и разговаряхме с тях. не само видимите неща са важни за развитието на една община. 

Общинските предприятия във вида, в който аз ги заварих не работеха добре. Наложи се да ги преструктурираме. 

Лодкостоянката в старото рибарско пристанище беше ремонтирана. Изградиха се два нови понтона, трети вече е поставен. Извършен е ремонт и на прилежащия паркинг, старият кран се подменя с нов, с по-голяма товароносимост. 

Имам и планове за следващите 4 години. Предвиждаме сериозни инвестиции в инфраструктурата,  Инвестираме в проекти в село Росен - за пречиствателна станция и канализация,  в село Зидарово за мръсна канализация. Имаме проект за пътя, който е от село Атия до село Росен. Неговият четвърти етап изградихме през този мандат - между селата Росен и Равна гора. 
Инвестираме в проекти от пътя за село Зидарово, до разклона за село Габър и Вършило. Инвестираме в проект, който е за пътя от черноморец до къмпинг „Градина“, до бензиностанцията ,също и проект имаме за пътя от Дюни до Свети Тома. 

Не ми стигна времето за семейството, а по отношение на работата - там времето не стига за нищо, а което не съм свършил се надявам да мога да приключа през следващия 4-годишен мандат“, каза още Тихомир Янакиев

Община Созопол е осигурила и подкрепа на уязвимите групи жители, предоставяйки  интегрирани социално-здравни услуги, домашен социален патронаж и асистентска подкрепа. В Черноморец Общината инвестира в ремонти и обновления на образователните институции, детската градина и читалище, както и в изграждане на нова сграда за Автобусна спирка с туристически информационен център. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Сигнали до РИК Бургас за предизборна агитация с дете и закриване на плакати

Предизборна агитация с малолетно дете и залепяне на рекламни материали върху плакати на кандидат-депутати – това засягат поредните два сигнала, подадени в Районната избирателна комисия в Бургас.  В първата жалба се твърди, че кандидат за народен представител от Несебър използва малолетното си дете за политическа агитация във фейсбук профила си. В..

обновено на 30.05.24 в 11:30
Архив

Пробно гласуване с машина ще има днес в центъра на Болярово

Пробно гласуване посредством демо машина за изборите 2 в 1 на 9 юни се организира днес в Болярово. То ще се проведе между 10 и 11 часа  в центъра на града пред общината, съобщи кметът Христо Христов. „Общината има готовност за изборите, осигурено е всичко необходимо в техническо отношение. На 3 юни от 13 часа в читалището ще се проведе и..

публикувано на 30.05.24 в 08:59

Осигуряват транспорт за гласоподавателите с увреждания в изборния ден

Транспорт на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването във връзка предстоящите избори ще бъде осигурен в община Бургас в изборния ден 9 юни. Необходимо е обаче, да се направи предварителна заявка на следните адреси и  телефони: - до 07.06.2024 г .  в  Центъра за обслужване на трудно подвижни лица /автогара  "Запад"/  от 8:30 до..

публикувано на 30.05.24 в 08:22

платена публикация
Акад. Денков: В здравеопазването трябва да се търсят решения, а не - извинения

Повече пари за профилактични прегледи, по-високи заплати на здравните специалисти, възможности за кариерно израстване с честни конкурси, добри условия за специализация. Това са сред приоритетите в здравеопазването на „ Продължаваме промяната-Демократична България “. Коалицията организира профилактично измерване на кръвната захар и кръвното..

обновено на 29.05.24 в 20:32

Спорни билбордове доведоха до първа жалба за изборни нарушения в Бургас

Първа жалба за изборни нарушения постъпи днес в Районната избирателна комисия в Бургас. Тя е подадена от Иван Алексиев – кмет на Поморие и областен партиен координатор. В нея се посочва, че на билбордове на бул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Тодор Александров“, освен образа на кандидат депутат, са използвани и ликовете на още двама лидери на..

публикувано на 29.05.24 в 15:08

Една секция с подвижна избирателна кутия ще има в община Карнобат

Една секция за гласуване с подвижна избирателна кутия ще бъде открита в община Карнобат за предстоящите избори на 9 юни. В нея ще могат да гласуват избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборно помещение. Гласуване с подвижна избирателна кутия ще има и в общините Руен и Поморие Три..

публикувано на 29.05.24 в 10:40

Акция срещу престъпността и търговията с вот в Сливенско

Търговията с гласове бе обект на специализираната полицейска акция, която се проведе в Сливенска област днес. Проверяваха са малки търговски обекти по селата и ромските махали, като основно се изземваха тетрадки с имена на длъжници. Междувременно бяха арестувани трима по линия на битовата престъпност. Двама от тях са крадците разбили три пъти църквата..

публикувано на 28.05.24 в 20:24