Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След първа копка по европроект очакват:

По-добро ел.захранване за кв. Сарафово след вкопаване на 20 км кабелни линии

Елиминират се и рисковете за птиците



Започва кабелиране и полагане под земята на четири въздушни електропровода, захранващи с ток бургаския квартал Сарафово. Освен, че ще осигури надеждно ел. захранване за живущите в района,  вкопаването им ще елиминира и рисковете за птиците. Често след сблъсъци с тях се стига до токови удари и спиране на електричеството. Инвестицията е по европроект,  финансиран от програма LIFE. 


Днес бе дадена символична първа копка на строителните дейности по полагане под земята на въздушните проводници с обща дължина 20 км. в местността Ъгъла, по-известен като Кьошето. Това е най-важния от етапите по стартиралия през 2021 година проект „Безопасна мрежа за бургаските езера“, развиван съвместно от Електроразпределение Юг и Българското дружество за защита на птиците. Ефектите на инвестицията пояснява  зам.-председателя на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг инж. Здравко Братоев.

„Освен, че проектът ще постигне своите екологични цели ще допринесем и за сигурното и качествено електрозахранване на живущите в кварталите като Сарафово. Вече можем да се похвалим с успехи по отношение на аварийността, свързана със захранването на кв. Банево. Там последните няколко месеца нямаме регистрирано изключване“


Изп. директор на БДЗП Ваня Рътарова-Георгиева посочи:

„Това, което ще се осъществи от ЕВН е наистина от голямо значение за птиците и ще има сериозен природозащитен ефект. Ще спомена само къдроглавия пеликан, един световно застрашен вид, който със сигурност ще бъде сериозно повлиян от дейностите по проекта“

От ЕВН споделиха, че приемат общината като партньори, а кметът Димитър Николов обясни, че проектът помага за подобряване на инфраструктурата в района.

„Днес сутринта сме подписали заповедите, което значи, че вече има строително разрешение за дейностите и се намираме на абсолютно регламентирано събитие“


Проектът продължава до 2026 година, като по него общо около 52 км. кабелни линии ще бъдат монтирани изцяло под земята. Стойността му е 5,5 млн. лв.

Повече чуйте в звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МЗХ: Удължава се срокът за подаване на заявления по Кампания 2024

До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024. Промяната е на база извършен анализ от Министерство на земеделието и храните, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в ИСАК. Взети под внимание са и постъпилите в министерството писмени искания от браншови организации и..

публикувано на 27.06.24 в 09:34

Аварии на водопроводи налагат спиране на водата на няколко места в Бургаско

Къде работят днес аварийните групи на ВиК Бургас: В Бургас , к-с Изгрев, авария на кръстовището пред КАУФЛАНД - спряно водоподаването в района до отстраняване. В.Българово, община Камено  – авария със заварка на главен водопровод. Ремонтните дейности се извършват от 08:30 до 10:30часа. В с.Равнец също има авария, която ще се отстранява със..

публикувано на 27.06.24 в 09:09

СЕМ с кампания за медийна грамотност: Провери, преди да се довериш!

Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо. Затова… Не се подвеждайте, а проверете информацията! Научете се да разпознавате източниците! Вижте кой е цитиран? и накрая: Не споделяйте, ако се..

публикувано на 27.06.24 в 08:50
архив

Висок риск от пожари в Болярово

Екстремно висок е рискът от пожари в крайграничната община Болярово. Трайното засушаване, работата на открито и  нелегалните мигранти са сред предпоставките за възникването на локални огнища. В региона не е валяло повече от месец, растителността навсякъде е изсъхнала, продължава и жътвената кампания, посочи кметът на Болярово Христо Христов. „ В..

публикувано на 27.06.24 в 08:44

Община Царево предупреди: Предстои асфалтиране на улица"Княз Борис"

В Царево от днес започва цялостното асфалтиране на ул "Княз Борис" в кв."Василико", предупреди Общината.  Всички жители и гости трябва да преместят своите автомобили паркирани по улицата.

публикувано на 27.06.24 в 07:30
Община Сливен

Общинският съвет в Сливен ще дари пари за ремонт на най-старото читалище

Община Сливен ще дари 160 хиляди лева за ремонт на салона на най-старото сливенско читалище „Зора - 1860“. Предстои днес дарението да бъде одобрено на редовното заседание на Общинския съвет. Общо 48 плюс две допълнителни точки са включени в дневния ред на местния парламент.  Предстои да бъдат направени промени в Наредбата за символиката, съобщи..

публикувано на 27.06.24 в 07:15

Млад мъж се удави след скок от моста в Бургас

Млад мъж се удави този следобед на бургаския плаж след скок от моста. Това е вторият подобен случай за тази седмица. Мъжът е скочил около 16 часа от моста. Той е бил по бански, но никой от плажуващите наоколо не го познава. Това разказа Петър Русев, старши спасител на Северния бургаски плаж: „Един гражданин му хвърлил спасителен пояс да..

обновено на 26.06.24 в 17:19