Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паралелно преброяване на "Галъп": Димитър Николов води с 60,3% в Бургас

Кандидатът за кмет Димитър Николов от ПП ГЕРБ води с 60,3% в Бургас, сочат данните от паралелно преброяване на Gallup International при 100% изпълнение на извадката. На второ място е Константин Бачийски от "Средна европейска класа" с 9,2 на сто от далите своя вот днес. 
Независимият кандидат за кмет Димитър Найденов е на третата позиция с резултат от 8,5%. 

След тях са: Тодор Ангелов от Възраждане с 6,2% и Станимир Баев от БСП за България с 4,5%. 

Ниска избирателна активност от 36,5% отчита социологическата агенция при гласуването за кмет. 
"Резултатът не е изненадващ, както за социолозите, така и за бургазлии. Не се очакваха изненади. Кмет се избира с 36%, а общински съвет с малко под или около 1/3, това подлежи на по-дълбок анализ. Независимо, че печели, Николов печели с твърдото ядро като подкрепа, но нови избиратели, колебаещи се хора, хора, които ни са гласували на предишни избори, като че ли и този път са решили да си останат вкъщи."



При избора на представители на общинския съвет на Бургас, активността е дори 35,5%. Там близо 3,7% са отбелязали в бюлетината "не подкрепям никого".

ПП ГЕРБ се очертава да е водеща политическа сила в местния парламент на Бургас с 38.4%, следвани от ПП-ДБ (8.4%), Средна европейска класа (7,6%),  Възраждане (7.5%), и БСП за България (6.9%).

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция срещу престъпността и търговията с вот в Сливенско

Търговията с гласове бе обект на специализираната полицейска акция, която се проведе в Сливенска област днес. Проверяваха са малки търговски обекти по селата и ромските махали, като основно се изземваха тетрадки с имена на длъжници. Междувременно бяха арестувани трима по линия на битовата престъпност. Двама от тях са крадците разбили три пъти църквата..

публикувано на 28.05.24 в 20:24

Българите без валидна лична карта или паспорт ще могат да гласуват

Българските граждани без валиден документ за самоличност също ще имат възможността да гласуват на изборите за национален и европейски парламент на 9 юни  след съдействие от Дирекция "Български документи за самоличност" към МВР, съобщи вътрешното министерство. За целта те трябва да се обърнат към паспортната служба в населеното си място в седмицата..

публикувано на 28.05.24 в 12:22

Гласуване с подвижна избирателна кутия ще има и в общините Руен и Поморие

По една подвижна избирателна секция /ПСИК/ ще има на територията на общините Руен и Поморие за гласуване на избиратели с трайни увреждания на изборите за Европейски парламент и за народни представители на 9 юни 2024 година. Решението е на РИК - Бургас.  Те са образувани въз основа на подадените заявления за гласуване с подвижна избирателна..

публикувано на 26.05.24 в 18:00

Приключи процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни

Няма да има технически проблеми с машините на предстоящите избори на 9 юни, увери служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.  Неговото ведомство приключи процедурата по удостоверяване. Днес преди обед ЦИК започна процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще бъде инсталиран на устройствата. Очаква се след приключване..

публикувано на 25.05.24 в 14:11

Изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес

Изтича срокът за подаване на документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. Документи могат да бъдат подавани и по електронен път, като в този случай не се изисква електронен подпис. До днес в общините може да се подава и заявление за гласуване по настоящ адрес. Това може да стане и през..

публикувано на 25.05.24 в 09:28
Община Болярово

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите Въпреки празничните и почивни дни, днес - 24  май и в събота в община Болярово ще бъде осигурено дежурство до 17 часа във връзка с предстоящите избори за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни, съобщават от общинската администрация. На разположение на..

публикувано на 24.05.24 в 11:37

Три подвижни избирателни кутии ще има в община Бургас

Три избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия ще има в община Бургас за изборите 2 в 1, които предстоят на 9 юни. Решението е на РИК – Бургас въз основа на предложение на кмета Димитър Николов. То се основава  на постъпилите 40 заявления от избиратели отговарящи на условията  за гласуване с подвижна избирателна кутия, като..

публикувано на 23.05.24 в 18:00