Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент: Променящи се навици на младите костват повече усилия на клубове за музика в САЩ

Снимка: авторът

Моите спомени при ходенето на концерти са свързани с известна степен консумиране на алкохол. Независимо дали в София, Лондон или тук във Вашингтон наслаждаването на любими артисти на живо е съпроводено с биричка - две или някакъв коктейл. Е, на концерти цените ми се струват по-високи от обикновено, но все пак така съм свикнал. И имам някакво усещане, че не съм единственият. 

Подобни навици помагат на концертните зали да съществуват. Все пак  голяма сума от приходите от концертите отиват не при залите, а при артистите и приходите от напитки са важни. По информация на Toast, американски оператор на ПОС терминали, печалбата от алкохол тук в Щатите може да достигне 80 процента, което означава че при на всеки похарчен за алкохол долар заведението печели осемдесет цента. 

Продажбите на алкохол са ключови при поддържането на концертните зали и някои нови тенденции са обезпокояващи за собствениците, особено на по-малки места и особено когато става въпрос за концерти с публика от по-млади. 

Поколението Зед (Z) пие по-малко алкохол. Става дума за родените между 1997 и 2012-та. Тенденцията започна да се забелязва по-сериозно преди около две години, когато допитване на Gallup в Щатите показа, че от хората на възраст между 18 и 34 пият по-малко от преди. Това проучване от 2021-ва също показа, че хората от всички възрастови групи консумират средно по 3.6 питиета на седмица в сравнение с 4 през 2019-а и 5.1 през 2003. Според друго проучване на Texas State University броят на студентите, които се въздържат от алкохол се е покачил от 20 до 28 процента в периода 2002 - 2018-а година. От Bloomberg през март съобщиха за подобна тенденция и на Острова. 

През лятото темата бе засегната отново в анализ на Billboard, където различни експерти подчертаха важността на продажбите на алкохол в заведенията. Беше изтъкнато, че ситуацията е създала нови предизвикателства при така или иначе изострените от пандемията от ковид-19 финансови проблеми. Тенденцията за пиене на по-малко алкохол може да е добра от здравословна гледна точка, но не толкова добра за заведенията за концерти, които така или иначе работят много усърдно, за да могат да съществуват. 

Какво се прави? Над какви решения се работи? David Slutes от Club Congress в Тусан, щата Аризона казва за Billboard: 

“На неща, на които се присмивах преди година-две, като безалкохолни коктейли, сега обмислям сериозно.” Това може би е едно от решенията, особено като се има предвид, че по данни на Nielsen е имало скок от около 21 процента в продажбите на безалкохолни коктейли в периода август 2021 - август 2022. Slute казва също, че друга възможност е съдържащи канабис напитки. Ако се върнем на проучването на Texas State University там също е отбелязано покачване на консумацията на марихуана. Казвам това с уточнението, че в над 20 щата в Америка, включително столицата Вашингтон употребяването на марихуана за удоволствие е легално. 

Какви са вашите наблюдения по концертите в България? Пият ли по-младите по-малко алкохол? По-модерно ли е сега да не се пие алкохол на концерт?

Споделете впечатления във Facebook страницата на предаването Мюзик Пойнт. 

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент: Поп културата в Америка приема с пълни обятия испаноговорящи песни. Какво означава това? 

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков в неделя от 19 по БНР Бургас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден до пладне на 4-ти май

Акценти в Ден до пладне: Ще си припомним някои политически моменти с регионален акцент. Жечо Станков отново ще води листата на ГЕРБ-Бургас, какви са очакванията им за 9ти юни -  в първия час.  Ще проверим и какви са нагласите за предстоящия вот в Сливен и Ямбол. Едно важно за региона събитие е изграждането на новия резервоар за питейна вода от..

публикувано на 04.05.24 в 08:45

"Булевард Демокрация" на Разпети петък

Днес се счита като най-тъжния ден за християните, тъй като е разпнат Божият син Исус Христос. Ден на душевно пречистване и ден, в който не се работи. Вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. Постът днес е изключително тежък, но ако сте от хората, които не го спазват можете да си направите едно..

обновено на 03.05.24 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 8 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 МАЙ!

Разпети петък е най-строгият ден от Великия пост по отношение на забрани. Това се дължи на факта, че на този ден Христос е бил разпънат на кръста. В знак на състрадание към него вярващите се опитват да отказват храна. В краен случай на този ден православните имат право да ядат само постни хлябове и да пият само вода след изнасянето на..

публикувано на 03.05.24 в 07:33

"Булевард Демокрация" на 2 май

Темите в предаването: От ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в РИК Бургас, кои кандидатите за депутати от бургаски регион, ще чуем от Християна Йорданова. Как започва сезонът в Слънчев бряг, интервю на Даниела Костадинова с хотелиера Елена Андонова. В Бургас беше спазена традицията и на Велики четвъртък бяха боядисани яйца..

публикувано на 02.05.24 в 13:58

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 2 МАЙ!

Ако ни четете в този час, това означава, че сте от онзи, подозираме неголям процент хора, които не са успели да си слеят празниците и днес се налага да поработят. Добре дошли в нашия отбор на 2 май! Ето и част от акцентите в ефира до 10 часа: Какви са нагласите преди изборите в Сливен – там, където сглобката не се сглоби, лявото се..

публикувано на 02.05.24 в 06:56

Очаквайте в Акценти на 1 май

Темите в предаването ни днес:  - Има ли напредък в спазването на правата на работещите у нас? Какво се промени от голямата  стачна вълна в САЩ с искане за осемчасов работен ден в далечната 1886 година и съвременните реалности? Равносметката – преди и сега в коментара на председателя на КТ "Подкрепа" в Бургас Иван Костадинов. -   Бургас..

публикувано на 01.05.24 в 07:30

"Булевард Демокрация" на 30 април

Темите в предаването днес: Левицата обяви имената на кандидатите си за депутати от бургаски регион, листата ще се води от Румен Петков, кои са останалите? Какви са нагласите и очакванията  на гражданите на Ямбол на предстоящите избори 2 в 1? Репортаж на Даниела Костова. Трудови борси и обучения за безработни..

публикувано на 30.04.24 в 14:33