Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент: Променящи се навици на младите костват повече усилия на клубове за музика в САЩ

Снимка: авторът

Моите спомени при ходенето на концерти са свързани с известна степен консумиране на алкохол. Независимо дали в София, Лондон или тук във Вашингтон наслаждаването на любими артисти на живо е съпроводено с биричка - две или някакъв коктейл. Е, на концерти цените ми се струват по-високи от обикновено, но все пак така съм свикнал. И имам някакво усещане, че не съм единственият. 

Подобни навици помагат на концертните зали да съществуват. Все пак  голяма сума от приходите от концертите отиват не при залите, а при артистите и приходите от напитки са важни. По информация на Toast, американски оператор на ПОС терминали, печалбата от алкохол тук в Щатите може да достигне 80 процента, което означава че при на всеки похарчен за алкохол долар заведението печели осемдесет цента. 

Продажбите на алкохол са ключови при поддържането на концертните зали и някои нови тенденции са обезпокояващи за собствениците, особено на по-малки места и особено когато става въпрос за концерти с публика от по-млади. 

Поколението Зед (Z) пие по-малко алкохол. Става дума за родените между 1997 и 2012-та. Тенденцията започна да се забелязва по-сериозно преди около две години, когато допитване на Gallup в Щатите показа, че от хората на възраст между 18 и 34 пият по-малко от преди. Това проучване от 2021-ва също показа, че хората от всички възрастови групи консумират средно по 3.6 питиета на седмица в сравнение с 4 през 2019-а и 5.1 през 2003. Според друго проучване на Texas State University броят на студентите, които се въздържат от алкохол се е покачил от 20 до 28 процента в периода 2002 - 2018-а година. От Bloomberg през март съобщиха за подобна тенденция и на Острова. 

През лятото темата бе засегната отново в анализ на Billboard, където различни експерти подчертаха важността на продажбите на алкохол в заведенията. Беше изтъкнато, че ситуацията е създала нови предизвикателства при така или иначе изострените от пандемията от ковид-19 финансови проблеми. Тенденцията за пиене на по-малко алкохол може да е добра от здравословна гледна точка, но не толкова добра за заведенията за концерти, които така или иначе работят много усърдно, за да могат да съществуват. 

Какво се прави? Над какви решения се работи? David Slutes от Club Congress в Тусан, щата Аризона казва за Billboard: 

“На неща, на които се присмивах преди година-две, като безалкохолни коктейли, сега обмислям сериозно.” Това може би е едно от решенията, особено като се има предвид, че по данни на Nielsen е имало скок от около 21 процента в продажбите на безалкохолни коктейли в периода август 2021 - август 2022. Slute казва също, че друга възможност е съдържащи канабис напитки. Ако се върнем на проучването на Texas State University там също е отбелязано покачване на консумацията на марихуана. Казвам това с уточнението, че в над 20 щата в Америка, включително столицата Вашингтон употребяването на марихуана за удоволствие е легално. 

Какви са вашите наблюдения по концертите в България? Пият ли по-младите по-малко алкохол? По-модерно ли е сега да не се пие алкохол на концерт?

Споделете впечатления във Facebook страницата на предаването Мюзик Пойнт. 

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент: Поп културата в Америка приема с пълни обятия испаноговорящи песни. Какво означава това? 

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков в неделя от 19 по БНР Бургас. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 28-ми февруари

Две са основните теми днес в предаването. Едната е туристическа и е свързана с работата на летището, защо не е целогодишно и за предстоящия голям ремонт там. Ще чуем как всичко това се отразява на туристическия бранш и въобще на целия регион.  Другата ни тема е свързана с православната църква и изборите там. Силна реакция от страна на свещеници и..

публикувано на 28.02.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 ФЕВРУАРИ:

Животът е в пъти по хубав, когато загърбим съжаленията за това какво е било и какво е можело да бъде и заживеем в настоящето. Днес е сряда, порадвайте се на делника. Да го започнем с чаша любимо кафе и добро настроение! Ето и екипът ни – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите..

публикувано на 28.02.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 27 февруари

Темите в предаването: Спад на мигрантския поток в Малко Търново и региона. Тенденцията открои кметът Илиян Янчев. Повече по темата в интервюто на Християна Йорданова. В Бургас има затруднения с намирането на инсулин.  Фармацевтите  прогнозират нов недостиг при отпадането на забраната за сумата на антидиабетни лекарства на 29..

публикувано на 27.02.24 в 14:28

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ФЕВРУАРИ!

Дългоочакваният ремонт на залите „Младост“ и „Нефтохимик“ ще започне в началото на лятото. Какво ще бъде направено, колко ще струва и къде ще тренират през това време клубовете ще разберем от ресорния зам.-кмет в общината Манол Тодоров след новините в 8 часа. Заради чести дефекти в устройствата за докладване на уловите на корабите,..

публикувано на 27.02.24 в 07:08

АКЦЕНТИТЕ В "БУЛЕВАРД "ДЕМОКРАЦИЯ" НА 26 ФЕВРУАРИ!

Духовници и миряни днес излязоха пред Сливенска митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия Синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Гласът им записа Стоян Радев. Към единния фронт..

публикувано на 26.02.24 в 14:44

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 ФЕВРУАРИ:

В живота винаги правим избор между два варианта. Или ставаме господари на съдбата си, или жертва на обстоятелствата. Добро утро, не се давайте на понеделника! Той е прекрасен ден, който може да започнете с усмивка и оптимизъм! Поздрави от екипа ни – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева...

публикувано на 26.02.24 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Теодора Кралева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката Мисия Добро ще ви разкажем за проекта „Светулка“ на фондация „За доброто“, чрез който ще се..

публикувано на 25.02.24 в 15:00