Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзик Пойнт Акцент: Испаноезичната музика като част от американската поп култура

4
Визиите са предоставени от: Virginia Records/Sony Music Latin

Последното ми яко нощно денс преживяване бе неотдавна, на рождения ми ден, когато бях в една от емблемите на Вашингтон -  Nellie's Sports Bar. Там  отлично справящ се диджей смесваше разгорещяващи тракове предимно от американски арендби и хип-хоп листи. В разгара на купона диджеят пусна и La Mamá de la Mamá на El Alfa, CJ, CHAEL PRODUCIENDO - безпощаден латино трак, който покачи още повече градуса на емоцията. И на други места във Вашингтон съм попадал на моменти, в които испаноезична песен да се приема с пълни обятия. Оказва се, че това не е характерно само за американската столица или пък за места, в които има голяма концентрация на испаноговорящи. 

В Съединените Щати е нормално да видите испански на официални знаци и да го чуете от телефонно меню за обслужване на клиенти. Това е логично в страна с 62.5 милиона латиноамериканци, които съставят приблизително 19 процента от населението (по данни на Pew Research Center от тази година). Испанският може да се види на указателни табели и тем подобни, но до каква степен съществува в мейстрийм културата? До колко масовият потребител консумира испански?

Ако съдим по класацията за албуми Billboard 200 – доста повече от преди. Едно от доказателствата – неотдавна пуерториканският изпълнител Bad Bunny, който пее само на испански достигна върха в Billboard 200 за трети пореден път – сега с Nadie Sabe Lo Que Va a Pasar Mañana. 

Три поредни албума изцяло на испански до номер едно за Bad Bunny– няма друго такова постижение до момента. Billboard отбелязва, че латино артисти дълго време не са били приемани на големи мейстрийм сцени защото или са пели само на испански или не са можели да говорят добър английски, или пък защото испанският акцент не е бил приеман сред широката публика за сметка на приеманите за по-елитни британски или френски.

Два примера в Billboard илюстрират не много позитивните нагласи в миналото. Когато през 2013-а роденият и израсналият в Ню Йорк Marc Anthony изпълнява God Bless America на бейзболна игра той получава лавина от критика в социалните мрежи с твърдения, че той не е достатъчно американец. Друг пример – 1999 Ricky Martin изпълнява грамаданския си хит La Copa de La Vida на наградите Grammy, но прави това на английски език. Струва си да се спомене и тенденцията преди 2017-а да няма достатъчно роли на латиноамериканци във филмите и по телевизията. Тогава 18 процента от американското население са латиноамериканци, но латиноамериканските роли са били едва 5.8 процента (по данни на Annenberg School of Communication на USC, цитирани от Billboard). 

Но 2017-а е повратна година. Тогава светът е завладян от Despacito – безпощадният хит на Luis Fonsi, Daddy Yankee и Justin Bieber.  Отбелязва се началото на възход, който продължава и днес. Сега по повод третия албум на върха за Bad Bunny Leila Cobo написа наскоро за Billboard:

„Латино лицата най-накрая станаха по-видими и латино културата най-накрая не е възприемана просто като нещо чудато, колоритно или чуждо, а като част от самата тъкан на тази страна.“

Cobo доказва твърдението си и с примера когато на 21-ви октомври Bad Bunnу като водещ на един от епизодите  на комедийното шоу по телевизия NBC - Saturday Night Live  в монолога си от екрана на национална телевизия говори както на английски, така и на испански.

Esther Zuckerman от The Atlantic допълва:

“С Bad Bunny като водещ шоуто бе безкомпромисно двуезично и толкова по-добро заради това.”

Рекордът на Bad Bunny от три последователни испаноезични албума на номер едно в поп чарта е забележителен. Но неговото влияние прескача света на музиката. В Loyola Marymount University се изучава предмет посветен на него -  “Bad Bunny и съпротивата в Пуерто Рико.” Преподавателят Vanessa Díaz казва в статия качена на сайта на университета:

“Bad Bunny е сериозна културна фигура и има нужда да разберем тежестта на неговото влияние…От начинът, по който използва езика до половото представяне и сексуалната флуидност той дава пример, че ние винаги еволюираме като хора и че е окей да сме безпардонно себе си.” 

Benito (както също е познат) не е единствената звезда оформящ вълната от по-голямото вплитане на латино културата в американската идентичност.  В поп плейлистите наред със звезди пеещи на английски можем да видим и такива като Shakira, Nicki Jam, J Balvin и Maluma, които пеят на испански.

Испаноезичната музика е тук и влиянието й ще бъде все по-осезаемо в Щатите. Може и да не се разбира от всички, но да живееш в България означава да си наясно, че е възможно да се радваш на песни дори  без да разбираш за какво се пее. 

Когато по време на монолога си в  Saturday Night Live Bad Bunny започна да говори на испански на екрана се изписа „говори на неанглийски език.“ Тогава той призова да променят надписа и на екрана се появи „говори на по-секси език.“ 

Латино звездите са на преден и централен план и не само в специализираните чартове. Oт началото на година до сега във включващите всички жанрове класации на Billboard има рекорд от поне 70 влезли латино песни. Това е преди излизането на новия албум на Bad Bunny, от който още 22 латино тракове се наместиха в изброяването на Америка.

Следващата седмица в Мюзик Пойнт: успехът на презаписаните албуми на Taylor Swift променя договорни отношения между звукозаписни компании и изпълнители.

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков в неделя от 19 по БНР Бургас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 26-ти юли

Взривовете край Елин Пелин, при които загина уважаван експерт в тази област, а дъщеря му е тежко ранена, други двама са в неизвестност, влизат и в нашето предаване. В коментара днес ви представяме няколко гледни точки на екперти в областта на боеприпасите.  Освен това темата ни днес е за свободното къмпингуване и по-скоро наредбата. След мнението на..

публикувано на 26.07.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮЛИ! Вкусът на живота е ту малко сладък, ту малко горчив, все едно събран в чаша кафе… Добро утро в петък! За да е успешен 26-ти юли, започваме го не само с планове за уикенда, но и със свежо събуждане в сутрешния ефир на  БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. В разгара..

публикувано на 26.07.24 в 07:09
Снимката е илюстративна

"Булевард Демокрация" на 25 юли

Темите в предаването: Какви са основните мотиви на земеделците за исканата от тях оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева. Разговор с председателя на бургаския земеделски съюз Николай Киров. Казус с продължение-какво се случва в стралджанските села, където е обявено частично бедствено положение, репортаж на Даниела Костова. Нови..

публикувано на 25.07.24 в 14:34

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЮЛИ! В разгара на лятото е време за събиране на тен и красиви спомени, които ще ни топлят през зимата… Добро утро в четвъртък!  Усмихнете се, животът е прекрасен, когато е юли! Повече свежест очаквайте от сутрешния ефир на  БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч...

публикувано на 25.07.24 в 07:05

Булевард Демокрация на 24-ти юли

Хотелиери заплашиха с протести и фалити заради високата цена на тока. Те искат компенсации и помощ от държавата.Тази тема е стартова за предаването. Ще продължим с възможностите за привличане на немски туристи. Ще говорим и за пешеходните пътеки в Бургас и очертаването на четири нови. Такова предложение имат общинските съветници за някои от..

публикувано на 24.07.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 24 ЮЛИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 24 ЮЛИ! Всички планове започват след кафето… Добро утро в сряда!  24-ти юли се очертава поредният горещ ден. Разхлаждаме го със свежа музика и най-актуалното от деня в ефира на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Очаква ли се добра реколта от грозде тази година, заради..

публикувано на 24.07.24 в 06:58

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36