Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАС реши по жалбата на Константин Бачийски:

Бюлетините за Общинския съвет в Бургас ще бъдат преброени отново

| обновено на 13.11.23 в 17:50


Бургаският административен съд одобри искането за ново преброяване на всички бюлетини, свързани с изборите за общински съветници в Община Бургас. Делото е образувано по жалба на „Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер Русимов.  Преброяване ще има за 335 секционни избирателни комисии или 60 374 бюлетини. Съдът одобри искането за назначаване на съдебно-техническа експертиза. На заседанието присъстваха голяма част от избраните общински съветници, които са заинтересовани страни по делото.

По време на заседанието адвокатите на заинтересованите страни заявиха, че в жалбата не са посочени нито конкретни нарушения, нито секционни комисии, в които евентуално са извършени. Те обясниха, че след като има видеозаснемане на преброяването е следвало жалбоподателят да бъде по-конкретен. Константин Бачийски посочи, че самият той е станал свидетел на нарушение. „С очите си видях как бюлетини, които са валидни и са от СЕК, са сложени в купчинката на ГЕРБ. Имаше разправия. Имаме такива  сигнали и от други лица, които са присъствали по други секции“, поясни той.

Адвокатът на жалбоподателя – Богдан Йорданов обясни, че съдебната практика в страната показва, че и друг път съдилища са разрешавали повторно преброяване на бюлетини. Той посочи като пример изборите от 2019  г. и решението на Плевенския съд. Тогава е назначена съдебна експертиза и са преброени всички бюлетини за общински съветници. „След това решението на Плевенския съд е потвърдено от ВАС като правилно и законосъобразно. Това означава, че съдът правилно е допуснал експертиза като доказателствено средство за изясняване на обективната истина. Безспорно повторното преброяване от експертите е довело до резултати, които са променили съотношението и квотите в Общинския съвет. Ние търсим обективната истина и ако има възможност да бъде защитен максимално интересът на СЕК, ние ще го направим с допустимите процесуални средства. Става дума за 34 гласа разлика, които биха могли да променят доста неща в съотношението в Общинския съвет. Това е в интерес на избирателите“, коментира той.

Относно това дали са установени нарушения във видеозаписите адвокат Йорданов посочи, че има такива, които са и повод за подаване на жалбата.

По време на заседанието адвокатите на заинтересованите страни посочиха, че в Секционните избирателни комисии е имало застъпници на СЕК, които не са подали жалби за нарушения. От партията обясниха, че те не са излъчвали членове в комисиите, тъй като СЕК няма парламентарно представяне. Адвокатите обаче посочиха, че те са част от коалиция с „Продължаваме промяната“. Константин Бачийски каза, че той като законен представител на партия СЕК не е подавал нито един член в  секционните избирателни комисии. „Това, което се говори за коалиция, мандатоносител „Продължаваме промяната“, ДБ и т.н. е на предходни избори и практически е било за парламентарни избори. Ние сме изправени пред местни избори, в които парламентарните взаимоотношения между  политическите партии нямат никакво отношение. Касае се за един нов самостоятелен субект, какъвто е СЕК, който се явява самостоятелно на избори. Няма как СЕК да участва с представители и логично няма кой друг да защити интереса на СЕК освен тя сама себе си“, допълни Богдан Йорданов.

Адвокатът на Общинската избирателна комисия и на част от заинтересованите страни Георги Михов посочи, че определението на съда за преразглеждане на бюлетините установява нова практика. „Аз лично не подкрепям тази практика, защото води до допълнително разколебаване и до несигурност в изборния резултат. Досега в практиката на съдилищата беше застъпено, че простото оспорване без да е подкрепено с индикации за конкретно нарушение, което повлиява изборния резултат, не може да бъде основание за извършване на проверка на изборния резултат в съответната секция. Ето защо голословното твърдение за множество нарушения на територията на ОИК – Бургас, според мен малко несериозно води до отваряне на всички секции и до разглеждане повторно на изборния резултат“, коментира той.

Следващото заседание е насрочено за 1 декември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина..

публикувано на 14.05.24 в 17:55

Първи безплатен предизборен диспут за Народно събрание по БНР-Бургас

„Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и политики за развитие на региона“ бе темата на първия предизборен диспут, който се състоя в ефира на БНР-Бургас на 14 май във връзка с изборите за 50-то Народно събрание на 9 юни. 11 кандидати за депутати от 2-ри МИР-Бургас и представители на партии и коалиции..

обновено на 14.05.24 в 16:58

9 души за задържани за купуване на гласове в "Горно Езерово" /ОБНОВЕНА + ГАЛЕРИЯ/

9 души са вече задържаните при специализираната полицейска операция за изборна търговия в бургаския квартал „Горно Eзерово“. И деветимата задържани са участвали в една и съща престъпна схема за купуване на гласове срещу опрощаване на финансови задължения или предлагане на пари с целподкрепа за определена партия и определен кандидат.  От 50 до..

обновено на 13.05.24 в 11:20
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1 Съгласно законодателството, ще направим всичко възможно да бъде извършен, така че да има..

публикувано на 11.05.24 в 13:48

Първият безплатен предизборен диспут по БНР-Бургас ще е на 14 май

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на БНР-Бургас, във връзка с предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 за Народно събрание и Европейски парламент,  ще се проведе на 14 май, вторник от 13:05 ч. до 15:00 . Той ще е с кандидати за народни представители на тема „Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и..

публикувано на 10.05.24 в 13:46

Маркет Линкс: При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 55

Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара повече депутати в 50-ото Народно събрание спрямо броя им в предишното. Тя ще има 80 депутати, спрямо 69 в 49-ото НС. При ДПС се очаква ръст - от 36 на 41 мандати. Така двете политически сили могат да съберат 121 депутати за мнозинство в Народното събрание. При ПП-ДБ има спад - от 64 народни представители до 55 в бъдещия..

публикувано на 10.05.24 в 10:34

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за депутати в 50-ото НС, така и за 17-те места на българските представители в Европейския парламент...

публикувано на 10.05.24 в 07:05