Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие

Снимка: БГНЕС

Бургаският административен съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие, отхвърляйки жалбата на единия от кандидатите Веселин Анестиев. В жалбата си той твърди, че спечелилият досегашен кмет Иван Алексиев е получил по-малък брой действителни гласове от отчетените в протоколите, а той е получил повече от отразените в протоколите на СИК.

Досегашният кмет Иван Алексиев спечели изборите в Поморие на първи тур с 50.77 %, а за юриста Веселин Анестиев гласуваха 37.70 %. От общо 10 895 бюлетини за кмет на общината, 618 бяха отчетени като недействителни гласове.

Според Анестиев, са допуснати много нарушения както при реализиране на изборния процес, така и при отчитане на резултатите от гласуването. Той посочва като пример две секции с номера 9 и 42, които се намират в Габерово и в Дома за възрасти хора с физически увреждания в Горица. Жалбоподателят смята, че е трябвало да бъде проведен втори тур.

Адвокатите на Иван Алексиев посочиха, че изброените в жалбата нарушения са несъществени и няма как да променят крайния изброен резултат. По делото бяха назначени две експертизи  - съдебно - техническа преброително-отчетна и графологична.

В решението на съда се посочва, че „не всяко нарушение на изборния процес води до недействителност на избора, а само съществено нарушение на процеса на гласуване“.  От анализа на резултатите на експертизата се установява, че в 19 секции експертите единодушно са установили резултати идентични с констатираните в протоколите на избирателните секции. Сред тях е и СИК 42. В други 12 секционни комисии, експертите са установили резултати, различаващи се минимално от тези отразени в протоколите.

Вещите лица не са постигнали консенсус за няколко спорни бюлетини. По 1 има в секционните комисии 5, 6, 9, 13, 14, 16, 18, 21, 34, 37 и 45. По 2 спорни бюлетини има в СИК  22, 43 и 46. 3 са бюлетините, по които няма консенсус в СИК 25 и по 4 бюлетини в СИК 7 и 32. Отделени са били общо 29 броя бюлетини, за които експертите не са възприели единодушно становище относно действителността им. Причината е, че те касаят или отбелязан вот със знак различен от предвидените в кодекса „Х“ или „V“, или съдържат вписани специални символи/знаци. Съдът е приел тези бюлетини за недействителни. Това обаче не повлиява върху изборния резултат, като единствено броят на недействителните бюлетини се увеличава от 555 на 584.

В решението си съдът е приел, че и по останалите точки в жалбата, не са установени нарушения, които да водят до опорочаване на вота или изкривяване на резултатите. При повторното преброяване е установено, че действителните гласове за Алексиев трябва да бъдат намалени с 3бр., според изброените гласове от страна на експертите и със 17бр. заради незачетения вот в СИК 42, т.е. до 5198 бр. По същите причини действителните гласове за Анестиев следва да се увеличат с 5бр. и да се намалят с 2бр., т.е. при компенсация да се увеличат с 3бр. спрямо първоначалния отчетен резултат до размера от 3877гласа.

„В резултат на приетото от съда, общият брой на действителните бюлетини за кандидатите, ведно с тези, с отчетен вот „Не подкрепям никого“, установен от експертите, възлизат на 10 261 гласа. Петдесет процента от този резултат възлиза на 5130,5 гласа. В този случай обявеният за спечелил кандидат получава повече от 50% +1 глас, а именно 50,66% от действителните бюлетини“, пише в решението на съда. Поради тази е решението на Общинската избирателна комисия е прието като законосъобразно и е потвърдено.

Решението на Бургаския административен съд може да бъде обжалвано ред ВАС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни е налична на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Там е събрана цялата информация за правата на избирателите. Обявени са и начините за гласуване на хората с трайни увреждания. Ако те не могат да посетят изборно помещение, могат да заявят до 25..

публикувано на 16.05.24 в 15:13

38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция

38 288 са потвърдените заявленията за гласуване извън страната подадени от наши сънародници през електронната система на ЦИК . В полунощ изтече срокът за подаването им, най много са те от Турция – 23 500,  а от Германия малко над 2700. До дни ЦИК ще обобщи и заявленията, подадени до посолствата ни, и ще определи местата и броят на секциите зад граница..

публикувано на 15.05.24 в 09:47

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни.  Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия. Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин. При гласуване с машина..

публикувано на 14.05.24 в 17:55

Първи безплатен предизборен диспут за Народно събрание по БНР-Бургас

„Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и политики за развитие на региона“ бе темата на първия предизборен диспут, който се състоя в ефира на БНР-Бургас на 14 май във връзка с изборите за 50-то Народно събрание на 9 юни. 11 кандидати за депутати от 2-ри МИР-Бургас и представители на партии и коалиции..

обновено на 14.05.24 в 16:58

9 души за задържани за купуване на гласове в "Горно Езерово" /ОБНОВЕНА + ГАЛЕРИЯ/

9 души са вече задържаните при специализираната полицейска операция за изборна търговия в бургаския квартал „Горно Eзерово“. И деветимата задържани са участвали в една и съща престъпна схема за купуване на гласове срещу опрощаване на финансови задължения или предлагане на пари с целподкрепа за определена партия и определен кандидат.  От 50 до..

обновено на 13.05.24 в 11:20
Валентин Мундров

Мундров увери: Машините за вота на 9 юни ще бъдат сертифицирани навреме

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че машините за гласуване ще бъдат сертифицирани навреме за изборите на 9 юни. Процедурата по удостоверяване започна тази сутрин. Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1 Съгласно законодателството, ще направим всичко възможно да бъде извършен, така че да има..

публикувано на 11.05.24 в 13:48

Първият безплатен предизборен диспут по БНР-Бургас ще е на 14 май

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на БНР-Бургас, във връзка с предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 за Народно събрание и Европейски парламент,  ще се проведе на 14 май, вторник от 13:05 ч. до 15:00 . Той ще е с кандидати за народни представители на тема „Политическа криза или успешен мандат – компромиси и решения. Предизвикателства и..

публикувано на 10.05.24 в 13:46