Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗАБАВНИ ПРИКАЗКИ И СТИХОВЕ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

"Ново приятелство" от Габриела Бумбарова

Този разказ е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Имало едно време едно коте на име Роза. Тя родила пет малки котета. С годините котенцата пораснали и започнали да ходят на училище. Там всички ги познавали и им били приятели. Понеже котенцата били вече големи, излизали сами на разходка.

  Веднъж, докато се разхождали, срещнали един тигър. Той имал седем много големи рани от спречкване с лъва предния ден. Двете животни се скарали, защото тигърът бил взел от храната и водата на лъва, тъй като тигърът нямал. Той бил много гладен и си търсил плячка. Когато видял котетата, много се зарадвал и поискал да ги изяде. Отишъл при тях и ги заговорил:

  - Здравейте, котенца. Какво правите?

  При вида на дивото животно, котетата много се изплашили, но се опитали да не си показват страха, за да не ги изяде.

  - Ами, ами... не знаем, забравихме... - отговорили уплашено котенцата.

  Като видял колко са изплашени, на тигъра му дожаляло и решил да не ги яде. Пуснал котетата да си отидат у дома.

  Те много се зарадвали и си отишли вкъщи. Там разказали всичко на майка си. Като чула историята, майката решила да помогне на тигъра като отплата, че той не е навредил на нейните деца.

  Отишли на мястото, където котетата срещнали раненото животно, и видели, че той все още е там. Майка им му казала:

  - Здравей! Аз и моите деца котенцата те каним на вечеря да хапнеш и пийнеш. Така по-бързо ще ти минат раните.

  Тигърът се съгласил и котетата му показали пътя до тяхната къща.

  - Вечерята беше много вкусна. - казал тигърът, облизвайки мустаците си.

  - Винаги, когато решиш, можеш да ни идваш на гости да се видим. - отговорила Роза.

  След това домакинята превързала раните на тигъра и понеже било късно вечерта, той останал да пренощува.

  Рано сутринта, когато все още всички спели, тигърът станал и решил да си тръгне, но преди това набрал букет цветя от близката градинка.

  Роза чула шума отвън и решила да провери какво става.

  - Къде отиваш? Няма ли да останеш, докато ти минат раните? - попитала го тя.

  - Не искам повече да те притеснявам. Благодаря ти за всичко. Това е за теб. - казал тигърът и ѝ подал букета.

  - Благодаря ти и аз. Бъди здрав и щастлив. - отговорила Роза.

  Така тигърът си тръгнал, а Роза се върнала в къщата. Котетата се събудили и видели цветята. Майка им разказала какво станало. Те много се зарадвали, че имат нов приятел.

  И така котетата и тигърът останали приятели до края на живота си.


Автор

Габриела Христова Бумбарова – 8 г

ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ - гр. Бургас 

Учител: Хатче Фари



 
Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Този разказ е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 4 октомври

Темите в предаването: Нова акция на бургаската полиция разкри канабисова ферма, разположена на първия етаж в бл. 282 в к-с „Меден рудник“. Кои са отглеждали наркотиците и колко количество е открито, репортаж на Калина Енчева. Тревожна тенденция-подмладяват очните заболявания у нас. Как новите технологии могат да помогнат на офталмолозите по време на..

публикувано на 04.10.24 в 14:34

Ина Везенкова от Бургас е победител в конкурса за лого на Атанасовското езеро

Ина Везенкова от Бургас е победител в конкурса за лого на Атанасовското езеро. Тя и останалите участници са студенти в НХА. Изборът е направен от над 40 участници, които са се включили с креативни предложения. Журито е било затруднено  и затова реши да даде две трети и две втори места, обясни основният организатор Радостина Ценова от  Българска фондация...

публикувано на 04.10.24 в 12:26

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 4 ОКТОМВРИ:

Смисълът на живота е да вярваш, че най-доброто тепърва предстои. Добро утро в петък, денят ще е такъв какъвто си го направите. Време е за кафе и усмивка. Поздрави от екипа ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 04.10.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 3-ти октомври

Зърнопроизводителите умуват за евентуални протести, тъй като не са си получили втория транш от украинската помощ, повече след малко. Полицаи откриха нива с канабис за няколко милиона лева. За акцията ви разказваме също в първия час. Във втория коментираме липсата на специализанти по определени медицински специалности. И бургаския филиал на Софийския..

публикувано на 03.10.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 ОКТОМВРИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 ОКТОМВРИ! Казват, че идеалното утро е да се събудиш, да се протегнеш, да се усмихнеш и да се обърнеш на другата страна, за да заспиш отново… Но аз мога да ви обещая, че и минута не е за пропускане от утрото на 3-ти октомври – златна есен, с къс ръкав по обедните часове. Подреждаме мислите и с..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

"Булевард Демокрация" на 2 октомври

Темите в предаването: Родители протестираха заради агресия в клас. Децата им не посещават втора седмица бургаско училище заради проблемен ученик. Действията им подкрепят и учителите от училище „Св. Кирил и Методий“. Семейството на детето твърди, че то е жертва. Всички засегнати страни представя Петя Янакиева. Европейският съюз активира средства от..

публикувано на 02.10.24 в 14:41

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 2 ОКТОМВРИ:

Утрото идва с щастливи мигове, ако започнете деня с радост и благодарност. Усмихната сутрин ви желае екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -   В рубриката „Тема на деня“ - през тази седмица започват..

публикувано на 02.10.24 в 06:30