Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ

"Историята на Аврора" от София Вахонина

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Живяла някога девойка, която се казвала Аврора. Тя била много красива, но красотата й била специална. Косата й била, дълга и чисто бяла, а очите й били червени. Хората трудно възприемали нейната външност и предпочитали да стоят по-далеч.

Аврора нямала нито майка, нито баща. Майка й починала, преди момичето да навърши 10 години, скоро след това и баща й се разболял много тежко и след няколко седмици също починал.

  Този период бил много тежък за девойката и тя намирала подкрепа в най-голямата си приятелка на име Лилу. Лилу била лисица с малки крилца и лилава козина, точно като цветовете на азалия. Била подарък за Аврора от нейната майка, да я пази и да се грижи за нея, докато намери истинската любов.

  Лилу не се отделяла от момичето и се стараела да я успокои. Двете много се обичали и навсякъде ходели заедно.

Аврора нямала други приятели освен Лилу и често била самотна, затова намирала утеха в книгите. Тя четяла постоянно и с книгите си създавала прекрасни фантастични светове, в които й се искало да остане завинаги. Вечер сънувала и преживявала отново историите от книгите.

  Тъй като по-голямата част от времето си Аврора прекарвала в четенето на книги или в компанията на Лилу, говоренето с други хора било истинско изпитание за нея.

  В един обикновен ден, докато се разхождали с Лилу в парка, едно куче се спуснало към лисицата със силен лай и тя хукнала да бяга. Девойката се затичала след нея, но не могла да я стигне. Аврора тичала и викала Лилу, накрая се сринала на една пейка и се разплакала, ужасена, че е загубила приятелката си.

  Изведнъж по алеята се появил млад човек, а в ръцете му била сгушена Лилу.

Той се приближил до Аврора и без изобщо да се смути от външния й вид, й подал лисичето. Запознали се, младежът се казвал Итан и споделил, че лисицата е любимото му животно. За пръв път, незнайно защо, Аврора разговаряла с непознат човек с такава лекота. Имала чувството, че винаги го е познавала. Разделили се чак вечерта и тя не усетила как отлетял денят, толкова била възхитена от Итан. Той имал сиви очи и кестенява коса. Носил очила и имал прекрасна усмивка. Аврора не мигнала цяла нощ и мислила само за Итан.

  В следващите дни тя мислела и говорела на Лилу само за него. Тревожела се, че никога няма да го види отново, че той сигурно не я е харесал заради странния й вид. Лилу нежно успокоявала момичето.

  И един ден Итан отново се появил на прага. Започнали да се виждат всеки ден и все по-трудно им било да се разделят. Минали няколко месеца. Итан представил Аврора на своите приятели, които били много приятни, дружелюбни хора. Аврора разцъфнала като цвете, тя се смеела, забавлявала се от сърце, разговаряла с лекота и всички търсели нейното внимание. Тя се чувствала прекрасно с новите си приятели, но сърцето й затуптявало бързо, бързо и бузите й пламвали само когато Итан застанел до нея.

  Затова, в един слънчев ден, когато Итан я поканил на разходка в същия парк, където се срещнали за първи път, и й разкрил колко много я обича, тя разбрала, че е намерила истинската любов. Аврора се сгушила на гърдите му, а сърцето й преливало от щастие, докато гледали красивия залез на слънцето зад хоризонта. Лилу тихичко се усмихвала.


Автор:  София Вахонина - 15 г 
АЕГ „Гео Милев“, Бургас 
Учител: Десислава Димова
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден до пладне на 29-ти юни

Започваме с кратък политически обзор на по-важните моменти от консултациите при държавния глава и очакванията за следващата седмица свързани с връчване то на първия проучвателен мандат за съставянето на кабинет. В понеделник трябва да влезе в сила 15%  таван на надценка на хляба. Според бизнеса обаче той трябва да отпадне. Кой ще стопанисва в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Булевард "Демокрация" на 28-ми юни

Първия час на предаването ще е политически. Жечо Станков и Андрей Рунчев от ГЕРБ ще коментират консултациите при президента и очакванията за първия мандат, който другата седмица ще връчи държавния глава. От понеделник се очаква да влезе в сила 15% таван на надценката на хляба. До какво ще доведе това решение на предния парламент коментира Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ! Във всяка работа има три положителни неща: петък, заплата и отпуска... Петък е! Лято е! Една очаквано добра комбинация! Добро утро на 28-ми юни! Най-актуалното от деня събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Бизнес среща в Бургас даде..

публикувано на 28.06.24 в 06:51

"Булевард Демокрация" на 27 юни

Темите в предаването днес: Проблемите на туристическия бранш с работниците от 3-и страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите. Защо -ще чуем от  Даниела Костадинова. Двама млади мъже се..

публикувано на 27.06.24 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЮНИ!

Добро утро в четвърътк-27 юни! Смислени хора, успешни срещи и благи думи по пътя ви в делника пожелава сутрешният екип на БНР-Бургас. Ето и част от акцентите до 10 часа: Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред..

публикувано на 27.06.24 в 07:12

Булевард Демокрация на 26-ти юни

В пожароопасния сезон как може с превантивни мерки да намалим горските пожари. Това е днешната ни тема. В първия час ще чуем Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" и опита на община Болярово, където риска е особено голям. В коментарната рубрика проф. Николай Радулов, ще сподели политическите си очаквания за кабинет.  Първото сдружаване между..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ! Лято e! Косата става по-светла. Кожата по-тъмна. Водата по-топла. Музиката по-силна. Нощите по-дълги. Животът става по-хубав! Добро утро в сряда! Утрото по морето вече ухае на плажно мляко и водорасли… Най-актуалното от 26-ти юни, донякъде и с дъх на море, събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас...

публикувано на 26.06.24 в 07:02