Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ:

"Храбрата девойка" от Тодор Стоянов

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Много, много отдавна, в едно далечно кралство, живеели крал и кралица. Те имали две дечица – момче и момиче. Принцът и принцесата много се обичали и били неразделни. В кралството царяло щастие и любов. Принцът пораснал смел и силен, а принцесата – неземно красива девойка, с дълги руси коси.

Но един ден кралят на съседното кралство им обявил война. Принцът отишъл при баща си и го замолил:

– Ваше Величество, моля Ви да ми разрешите аз да поведа войската, която да защити земите ни от нападателите. Аз съм силен и смел и войниците с готовност ще служат под моето предводителство.

На краля  никак не му се искало да изпрати сина си на почти сигурна гибел, но не могъл да откаже на горещите му молби и неохотно се съгласил. Когато принцесата разбрала какво е решил брат ѝ, много се разстроила, дълго плакала и го молила да се откаже, но той бил непреклонен. Тогава тя решила да тръгне със него.

– Моля те, нека тогава да дойда с теб!

– Не, в никакъв случай! Това не е място за девойки. Ти си слаба и нежна и трябва да стоиш в двореца на сигурно място.

И понеже принцесата продължавала да настоява, принцът решил да я заключи в покоите ѝ. Но принцесата не се отказала. Тя отрязала косите си. От тях изплела дебело въже, с което се спуснала през прозореца и се скрила в конюшните. Изчакала всички да заспят и се вмъкнала тихо в спалнята на войниците. Откраднала чифт мъжки дрехи, преоблякла се и се скрила в ъгъла, където дочакала утрото. Преди да тръгне заръчала на прислужницата си, на сутрина, когато войската потеглят, да се престори на нея, да се покаже на прозореца и да маха с една кърпичка за сбогом на принца.

На другия ден, рано призори, войската предвождана от принца, потеглила. Той искал да се сбогува със сестра си, но нея е нямало сред изпращачите. Той много се натъжил, но тогава видял на прозореца на нейната стая как някой му маха за сбогом, помислил, че е тя, помахал ѝ и той и потеглил, не знаейки, че смелият войн, който яздел непосредствено след него, е обичната му сестра.

Битката била тежка. Принцът изгубил много войници, но смело продължавал да се сражава. А плътно до него била неговата сестра, която той мислел за войник. Но за нещастие, малко преди да постигнат жадуваната победа, една стрела уцелила принца и той паднал на земята като мъртъв. Сестра му, като видяла това, се хвърлила върху него и заридала неутешимо. Тогава я видял един от вражеските войници, които отстъпвали победени към тяхното кралство. „Това би била добра плячка за нашия крал“, помислил си той, грабнал я, метнал я на коня си и препуснал след другите. Миг преди да я сграбчи, обаче, принцесата успяла да откъсне кичур от косата си и да до сложи в ръката на брат си.

Скоро пристигнали в двореца. И въпреки, че принцесата била с мъжки дрехи, мръсна и изтощена от битките, когато злият крал я видял, веднага я пожелал.

– Коя си ти? – попитал я той.

– Аз съм кралска дъщеря. Ти уби моя брат и аз ще отмъстя за него. – извикала тя и се опитала да се измъкне от ръцете на стражите.

– О, доста си опърничава! Но нищо, аз ще те науча да бъдеш послушна! Измийте я и я пригответе, довечера ще вдигнем сватба, принцесата ще стане моя жена. – през смях наредил злия крал.

Слугите извели принцесата.

В същото време на бойното поле принцът дошъл в съзнание. Когато го улучила стрелата, той паднал и си ударил главата. Тогава загубил съзнание и сестра му помислила, че е мъртъв. Той бил тежко ранен, но успял да се изправи. Бил в средата на бойно поле, а около него много убити войници. Не можел да се сети, нито кой е, нито къде е или защо е тук. Извадил стрелата от гърдите си и тогава видял русия кичур коса в ръката си. В момента, в който доближил кичура до раната, тя мигом заздравяла. Принцът взел оръжието на един убит войник и тръгнал към планината, която се виждала в далечината. Вървял дни и нощи, докато накрая стигнал подножието ѝ. Паднал от изтощение на земята и заспал непробудно.

През това време, в двореца на злия крал, кипяла усилена подготовка за сватбата му с принцесата. Слугите я били облекли в прекрасна рокля и я подготвили за предстоящото събитие, но тя стояла в ъгъла на стаята си и плачела неутешимо. Когато  дошли да я вземат, за да я закарат при краля, тя се отскубнала от ръцете им и хукнала, колкото ѝ сили държат. Искала да избяга от двореца, но те я хванали. Когато злият крал разбрал това, много се ядосал.

– Хвърлете я в най-дълбоката тъмница! – заповядал той. – Ще стои там, докато не се научи на покорност.

Стражите затворили момичето и заключили здраво вратата.

През това време, братът на принцесата, усетил нечия топла ръка да докосва  дланта му. Отворил очи и видял едно бедно момиче, овчарче, което го гледало с любопитство и малко страх.

– Здравей! Кой си ти? – попитало то.

– Не знам. – отвърнал принца. – Ти не ме ли познаваш?

– Не. А от къде идваш и накъде отиваш?

– И това не знам. – навел тъжно глава принца.

– Искаш ли да дойдеш с мен? Ние сме бедни и домът ни не е много голям, но винаги може да се намери малко хляб и място, за някой в нужда.

– Добре. – съгласил се принцът и тръгнал с момичето.

И така принцът заживял с овчарката и нейното семейство. В началото не можел да прави нищо и от нищо не разбирал, все пак бил принц, но лека полека научил много неща и започнал да помага на своите спасители. И без да се усети кога, се влюбил в бедното момиче. Тя също го обикнала и те станали неразделни. Дните им минавали бързо и весело. Само понякога, момичето виждало как принцът ставал тъжен и впервал поглед в далечината с някаква скрита надежда. Така изминали три години.

В същото време принцесата била заключена в тъмната килия, където не влизала слънчева светлина, не се чувала птича песен и никой не идвал, само един страж, който ѝ носел храната. И принцесата измислили хитър план. Когато той идвал, тя му разказала за семейството си, за краля и кралицата и за убития си, както си мислела, брат, за тяхното кралство и колко хубаво е там и колко е щастлив народът им. Той започнал все по-често да остава пред вратата ѝ за по-дълго време и да разговаря с нея. Лека полека спечелила доверието му и стражът се привързал към нея.

И така изминали три години. За щастие, на злия крал му омръзнало да чака принцесата да се съгласи да му стане жена и си намерил друга невеста. Той обявил, че на другия ден вдига голяма сватба с новата си избраница. Момичето решило, че трябва да действа. Когато дошъл стражът, му заразказвала за брат си и започнала да плаче, той я съжалил и влязъл в килията, за да я успокои. Тя това и чакала. Загърнала го с косите си, които вече били пораснали дълги, и той заспал непробуден сън. Принцесата бързо се преоблякла с дрехите му и по време на празненството се измъкнала тайно от двореца. Хукнала през гората, бягала, бягала и стигнала до висока планина. Била толкова изморена, че се скрила в една пещера, за да пренощува.

Когато утрото настъпило, била събудена от някакви гласове. Момичето помислило, че кралската стажа я е открила, скочила изплашена и готова да се бие за свободата си, но когато надникнала от пещерата, видяла само двама овчари – момиче и момче и тяхното стадо. Овчарите също я видели и понеже все още била облечена като страж, „момчето“ скочило да се бие. Принцесата залитнала назад и шлемът паднал от главата ѝ и косата ѝ се разпиляла като злато, осветена от зората. Тази гледка сякаш поразила овчаря, който всъщност бил изгубеният принц. Той бил сякаш ударен от гръм и в този момент си спомнил всичко. Разпознал в стража своята сестра и  протегнал ръце да я прегърне. Девойката се отдръпнала уплашена, но когато се вгледала в очите му, разпознала брат си, когото мислела за умрял.

 Радостта им била безгранична. Те се прегръщали и танцували, не можели да се нарадват един на друг, после дълго си разказвали премеждията. Решили да тръгнат към тяхното кралство на другата сутрин, защото принцът искал малката овчарка да дойде с тях в двореца, но момичето не можело да остави родителите си сами и отказало да тръгне. Тогава принцът решил да остане с нея.

– Скъпа, моя сестро, много ми е тъжно, че отново трябва да се разделим, но не мога да оставя моята любима, предпочитам да живея беден, но щастлив, отколкото охолно, но в самота. Когато стигнеш дома ни, моля те, предай на краля и кралицата, че много ги обичам и ми липсват, но аз съм направил своя избор с кого да продължа живота си.

Принцесата много се натъжила, че отново губи брат си, но разбирала избора му.

И така тя потеглила на път сама. Дълго се скитала, но един ден видяла портите на бащиното си кралство. 

Когато кралят и кралицата видели отдавна загубената си дъщеря, не могли да си намерят място от радост. Принцесата им разказала, че принцът е решил да се оженил за бедната овчарка и да заживее при семейството ѝ. Когато старият крал чул това, много се ядосал, но умната му дъщеря му казала:

– Ваше величество, помислете, моят скъп брат иска да Ви види и да бъде с Вас и нашата майка, но не може да се откаже от любовта на живота си. А където е тя, там е и той. Защо не вземете в двореца цялото ѝ семейство?

На краля много му допаднал съветът на дъщеря му. Той веднага разпоредил кралската свита да отиде и да ги доведе. Принцесата пожелала тя да ги предвожда и този път, никой не възразил.

Скоро цялото семейство било заедно, а когато старият крал се споминал, смелата принцеса се възкачила на трона и всички заедно управлявали мъдро и народът им бил щастлив и добрувал. 



АвторТодор Стоянов – 7 б клас
ОУ „Елин Пелин“ – гр. Бургас
учител: Ивелина Йорданова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 30 СЕПТЕМВРИ!

Добро утро на най-смелите, които вече са усетили рязката промяна на времето! Добро утро и на тези, които още се суетят вкъщи и се чудят какво да облекат-затворените обувки и плътната връхна дреха са задължителни. Понеделникът ни посреща мокър, хладен и сив. Добавяме цвят с нашите акценти тази сутрин. Пълно преобразяване за зала "Младост"..

обновено на 30.09.24 в 07:07

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 29.09.24 в 15:30

Ден до пладне: темите на 28 септември

Под знака на протести, планове за инфраструктурни промени и академични вълнения измина последната морска работна седмица от септември 2024 г. Лятото официално премина в есен, но слънчевото време и топлото море продължават да привличат към плажовете по Черноморието ни.  Ако днес вместо на пясъка, отмаряте вкъщи, или сте потънали в обичайната рутина:..

публикувано на 28.09.24 в 07:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30