Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ:

"Вълшебното огледало на принцесата" от Стиляна Джаферова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

В далечно царство живеела принцеса Изабел. Тя си притежавала вълшебно огледало, което изпълнявало нейните желания. Тя никога не се разделяла с него, но при последната разходка из градините на двореца, така го стискала в ръката си, че ѝ останали отпечатъци, ръката ѝ изтръпнала и тя го изпуснала. Оледалото паднало и се разбило на парчета. Разплакала се принцесата, а една от сълзите ѝ капнала върху останалите блестящи частички от огледалото. То веднага се самозалепило и тя бързо го отнесла на сигурно място, в стаята си.

  На другата сутрин едва изчакала да се освети стаята ѝ и хукнала да се огледа. На мига се телепортирала в друг свят. Там било много красиво. Навсякъде имало цветя и безбройни градини с рози. Изабел много обичала водата и затова всичките ѝ дрехи били сини. Стигнала до водата, която тук била кристално бляскава и щом момичето се огледало в нея, веднага станал водовъртеж. Част от пръските се изпарили и от дъгата се оформило растение, което стигало чак до небето. Тогава от облаците завалял златен дъжд и цялата земя заблестяла. Всички животни като по чудо спрели да се гонят, всички станали добри, а светът – изключително прекрасен. На небето засияла дъга с четиринадесет цвята. Това била сбъднатата ѝ мечта.

 Изабел продължила весело да се разхожда и накрая стигнала до една къща. В нея живеела баба, която сякаш очаквала принцесата. Усмихнала ѝ се насреща, но зъбите ѝ били толкова страшни, че Изабела побягнала без посока. За малко да се блъсне в един пожарникар. Помолила го да я върне в двореца и той не отказал. Принцесата не знаела обаче, че той бил син на бабата и тъкмо се връщал от работа, за да я навести. Скоро тя разбрала, че се връщат не към двореца, а към къщата. Тъкмо да се прости с живота си и се сетила, че огледалото е в нея. Погледнала се в него, но то не проработило като сутринта. Разплакала се. Една капка паднала върху него и тя отново се телепортирала у дома.

 Много бързо го заровила дълбоко в градината и даже не помислила повече за него.



АвторСтиляна Джаферова - 10 г.
ОУ „Райна Княгиня“ - гр. Пловдив
учител: Мария Илиева Петрова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 18 ЮНИ:

Не искайте големи неща от живота. Само малки неща, които правят живота ви голям.  Добро утро във вторник! Време за чаша кафе, лека закуска и добро настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - в рубриката ни..

публикувано на 18.06.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 17 юни

Темите в предаването: ДПС стана втора политическа сила в страната. Така вотът на гласоподавателите определи ключовата роля на Движението за стабилността на евентуално ново правителство. Ще се случи ли то и каква ще е позицията на партията в конструирането му - Нина Рангелова разговаря с избрания за депутат от Бургас Ешереф Ешереф. Новият..

публикувано на 17.06.24 в 14:25

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 17 ЮНИ!

Понеделниците през лятото са едно друго преживяване! Гледаме на новата седмица като нова възможност за сбъдване и приключения, а работата се случва между другото. С тази отправна точка ви приветстваме на вълните на БНР Бургас в утрото на 17 юни. Сутрешният екип -Петя Янакиева, Християна Йорданова е нашият новинар тази сутрин. Ваня Желена е на..

публикувано на 17.06.24 в 07:18

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Мариян Райнов, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката "Мисия Добро" ще ви разкажем за проект, който реализират младежите от сдружение „Социален..

публикувано на 16.06.24 в 15:30

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 16 ЮНИ!

Събирачи на спомени и хубави мигове-такива нека бъдем в началото на лятото, докато все още зеленото не е прегоряло от жаркото слънце, а въздухът ухае на липи. И ни връща към други лета и спомени, към детството. Ето тук изскача един вълшебен образ, какъвто има всеки от нас-този на бабата. На бабите в нашия живот е посветен сборника..

обновено на 16.06.24 в 10:29

"Булевард Демокрация" на 14 юни

Темите в предаването: След градушката в Нова Загора, каква е обстановката днес и как държавата може да помогне, репортаж на Стоян Радев. Съюзът на собствениците от Слънчев бряг изпрати протестно писмо до пет институции заради започналия ремонт на пътя Сарафово -Бургас и  образуващите се огромни задръствания, позиция на председателя Пламен Копчев и..

публикувано на 14.06.24 в 14:22

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 14 ЮНИ!

Летният дъжд действа по-добре от всеки климатик. Затова го очакваме с нетърпение, стига да не му става навик. Охлаждаме страстите и след политическата жега през седмицата с най-добрата новина – петък на хоризонта! Добро утро на 14-ти юни! Започваме последния делник с хубави мисли и бистри идеи в сутрешния ефир на БНР - Бургас. Ето какво сме..

обновено на 14.06.24 в 06:57