Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФАНТАСТИЧНИ И ДРУГИ ПРИКАЗКИ:

"Полезната кутия" от Симона Доминова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

 Мона беше много, ама мноогоо палава. Нямаше търпение да стане Коледа, да се събуди и да нападне подаръците под елхата. А те бяха от бляскави, по-бляскави… Но един от тях, не само че беше малък, но и беше овързан само с една червена хартия и бяла панделка. Мона заряза останалите, повдигна точно него, прочете му бързо етикета: „Допълнителен подарък от мама и тате - за Мони“. Нямаше време за разтакаване и тя вече разкъсваше хартията… А вътре – само една обикновена кутия с ръчка, която я отваряше и затваряше! За неин късмет на капака дори стоеше още по-дразнещ надпис: „Безполезна кутия!!!“… и то с червени букви. Е! Сега вече Мона се зачуди. Но бързо ѝ мина, защото имаше да отваря доста подаръци. Те пък бяха точно като от писмото ѝ. Не се сдържа и отиде да събуди родителите си с въпрос:

-  Каква е тази безполезна кутия?

-  Ми…, не е полезна – каза майка ѝ.

-  Знаем те! Ти си много изобретателна и малко щура, та очакваме… да я направиш полезна – разтвори широко ръце баща ѝ.

  Мона прие предизвикателството съвсем на сериозно. Отиде на училище и веднага се срещна с двете си най-големи приятелки.

-  Трябва да превърна една безполезна кутия в полезна! Помагайте!

-  Може да сложим сладки в нея и тогава ще стане кутия за бисквитки – разбърза се Мила.

-  Можеш да намериш и нещо, с което да я затопляш – допълни Рая.

-  Това е гениално! Ще загрява сладките, които ще ухаят на току-що изпечени. Благодаря!

  Мона не излезе цяла събота и неделя от стаята си. Накупила беше от онези лепенки, които те сгряват, когато си ги поставиш. Издялка дупчици в кутията и преправи капака така, че да е с нормален надпис.

 Днес, трите имат фабрики една до друга. Рая разработва всякакви размери и цветове топлещи лепенки, Мила пече най-вкусните и във всички форми курабийки, а Мона сглобява всичко в полезни кутийки.

Скоро светът ще бъде изненадан от следващото изобретение на щурата Мони Измишльони.



АвторСимона Доминова - 10 г.
ОУ „Райна Княгиня“ - гр. Пловдив
учител: Мария Петров


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 25-ти септември

Изграждането на многоетажни паркинги бе част от днешната общинска сесия в Бургас. Какво се случи на нея ще разберем по-подробно след малко. Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, след молби от собственици на имоти в местността "Каваците“. Те искат съответната инфраструктура, но..

публикувано на 25.09.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Дано не ви объркват есенните сюжети и цветове в сряда. Но ако не знаете от къде да започнете, започнете от това, което ви прави щастливи! Добро утро на 25-ти септември! Събуждаме го с усмивка и навлизаме в информационния поток със сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Ще има ли многоетажен паркинг в..

публикувано на 25.09.24 в 07:06