Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

"На път към мечтите си" от Есин Мюзекер

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Имало едно време едно момиче, което живеело със семейството си в малко селце. Те не били много богати и се изхранвали с храната, която отглеждали в градинката си.

В един нещастен ден, майката на момичето умряла от тежка болест. Бащата много се натъжил от загубата на любимата си съпруга и за да забрави мъките си, се оженил повторно за млада жена, която да помага в градината. Въпреки че пак имал жена, не издържал на мъките и умрял.

Момичето останало само с мащехата си и ѝ помагало в градината. След няколко години, дошло време да тръгне на училище, за да се образова, но втората му майка казвала, че образованието е безполезно и в градината не ѝ трябва.

След време, момичето станало пълнолетно и мащехата решила, че е достатъчно голямо, за да се издържа само и го изгонила. Девойчето решило да се разходи в гората до селото. Там чуло глас и решило да го последва. Намерило едно малко прасенце, паднало в доста дълбока дупка, от която не можело да излезе. Помогнало му да излезе и после се заговорили:

 - Благодаря, че ми помогна! - казало прасенцето.

 - Чакай! Ти говориш?

 - Да. Преди няколко години, единствената ми мечта беше да говоря и приятелят ми Масал (преведено от турски - ,,приказка”) ми помогна да я сбъдна. Приютиха ме в детска градина и аз излязох да се поразходя, когато паднах в тази дупка.

 - Майка ми и баща ми умряха. Останах да живея с мащехата си, но тя ме изгони. Сега не знам какво да правя.

 - Ти имаш ли си детска мечта?

 - Да, винаги съм искала да бъда детска учителка. Но нямам образование, за да стана такава.

 - Можеш да помолиш Масал да помогне и на теб.

 - Чудесна идея! Но аз не знам къде е той.

 - Няма проблем, аз ще дойда с теб.

 - Благодаря ти! Хайде, да потегляме!

 Прасенцето и момичето тръгнали и скоро стигнали до двореца на Масал. Влезли в него и се качили в стаята му. Той бил еднорог, от турски произход, който много обичал да помага на всички. Масал много се зарадвал като видял прасенцето и казал:

 - Ооо, приятелю, как си?

 - Супер съм! Ти как си?

 - Аз също съм добре. Кое е това момиче, което е дошло с теб, днес?

 - Това е новата ми приятелка. Тя ми помогна, когато имах нужда и сега искам да ѝ помогна и аз.

 - Добре, а какво ви води тук, при мен?

 - Тя иска да стане детска учителка, но няма образование. Има ли как да ѝ помогнеш?

 - Естествено! Но ми трябва книгата “Масал Китаби” (преведено от турски - “Книга с приказки”), която е изгубена в гората. Ще ми я донесете ли?

 - Да, но къде по-точно е тази книга?

 - Тя е точно на три километра от двореца, но не знам в коя посока трябва да вървите, за да я намерите. Ще ви дам този вълшебен пръстен. Когато стигнете мястото, където е книгата, камъчето на пръстена ще започне да мига. Това е знак, че тя е на метри от вас. Внимавайте, защото ако не намерите нищо, а сте минали три километра, ще трябва да се върнете с помощта на това.

 - Какво е това?

 - Това са три парченца вълшебен локум, с които ще можете да се върнете, ако се изгубите. Само трябва да го изядете и ще се озовете точно пред портите на двореца.

 - Благодаря Ви, Масал! Сега ще мога да стана учителка! - зарадвала се девойката.

 - Няма защо! Лек път!

Момичето и прасенцето потеглили. Масал им дал също и уред, който измервал разстояние. Не след дълго, те вече били изминали три километра, но пръстенът не светвал и те решили да се върнат. Разделили едно парче локум на две и след като го глътнали, моментално се озовали пред двореца. Отново потеглили, но този път в другата посока. Ала отново се изгубили и се върнали пак с помощта на локума. Имали последен опит да намерят книгата и този път потеглили направо. Минали разстоянието, но пръстенчето все още не светвало. Те не се отчаяли. Мястото било доста познато за тях. И ето - след още няколко крачки пръстенът светнал. Книгата била в същата дупка, където било паднало прасенцето. След като извадили книгата, се върнали при Масал с помощта на последното парче локум.

 - Донесохме ти книгата! - рекло момичето.

 - О, това е чудесно!

 - Сега какво следва? Как ще се образовам?

 - Ще трябва да останеш три години в двореца и да се обучаваш.

 - Добре! Съгласна съм!

 - Тогава да започваме....

Минали три години, момичето се образовало достатъчно, за да стане детска учителка. Масал ѝ предложил да отворят детска градина до двореца, където безплатно да обучава децата. Така и станало. В детската градина започнали да ходят децата, които нямали много пари. Така момичето сбъднало мечтите си и в същото време помогнало на децата. То останало да живее в двореца заедно с прасенцето и Масал. Девойчето простило на мащехата си и от време на време ѝ ходело на гости, за да ѝ помага в градината.



АвторЕсин Мюзекер – 6 а клас
СУХНИ „Константин Преславски“- гр. Варна
учител: Елеонора Николова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 30 СЕПТЕМВРИ!

Добро утро на най-смелите, които вече са усетили рязката промяна на времето! Добро утро и на тези, които още се суетят вкъщи и се чудят какво да облекат-затворените обувки и плътната връхна дреха са задължителни. Понеделникът ни посреща мокър, хладен и сив. Добавяме цвят с нашите акценти тази сутрин. Пълно преобразяване за зала "Младост"..

обновено на 30.09.24 в 07:07

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 29.09.24 в 15:30

Ден до пладне: темите на 28 септември

Под знака на протести, планове за инфраструктурни промени и академични вълнения измина последната морска работна седмица от септември 2024 г. Лятото официално премина в есен, но слънчевото време и топлото море продължават да привличат към плажовете по Черноморието ни.  Ако днес вместо на пясъка, отмаряте вкъщи, или сте потънали в обичайната рутина:..

публикувано на 28.09.24 в 07:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30