Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

"Ключът към щастието" от Никол Лозанова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Имало едно момиче на име Бела. Тя имала дълга, права, светлокафява коса и красиви сини очи. Била мила и добра с всички и обожавала природата. Виждала в света нещо, което никой друг не виждал, а именно - положителната му страна. Никога не се отказвала, защото знаела, че винаги ще постигне това, за което се бори истински. Нейната мечта била да стане фея на природата и сега, благодарение на тази интересна и забавна приказка, ще разберете как успяла да я постигне, че даже получила и нещо още по-значимо.

  Един ден, кралицата обявила, че е изчезнало сандъче, което можело да сбъдне едно желание на човек с чиста и добра душа и Бела веднага се заела със задачата да го намери.

  Докато вървяла, навлязла в една много гъста гора. На нея започнало да ѝ се доспива, облегнала се, притворила очи и заспала.

  Когато си отворила очите, видяла светъл женски силует. Той я погалил по косата и заговорил:

 – Добро утро! Как спа?

 – Добре - отговорило момичето. - А коя сте Вие?

 – О, да, извинявай! Аз съм твоята пазителка. Винаги съм била до теб, но никога не си ме виждала.

 - И защо сега те виждам?

 – Защото трябва да ти обясня нещо важно. Намираш се в Прокълнатата гора, която ти пречи да си продължиш пътя. Ти спа хиляда и сто години тук. Ще ти помогна да се измъкнеш от това място, за да не заспиш завинаги.

  Те продължили пътя си и въпреки многото опити на Бела да заспи, силуетът я предпазил от магията на гората.

  Минало време и те излезли от гората. Жената дала една бяла кърпичка и ѝ казала ако има нужда от помощ да я потърка и тя ще се появи. След това изчезнала.

  Бела продължила по пътя си сама и стигнала до една роза. Момичето се чудело: „Защо има роза по средата на пътеката?“. После, незнайно как, започнала да чува мислите ѝ. Била много объркана, но разбрала, че розата иска да ѝ покаже пробитата чиния и реката. Не знаела какво да направи и решила да потърка кърпичката, която получила по-рано. Женският силует се появил веднага и я попитал с какво може да ѝ помогне. Бела ѝ обяснила ситуацията и какво се е случило.

 – А, това ли? Спокойно! Това е твоята дарба, която си наследила от майка си. Тя също обичаше природата като теб - отговорила ѝ жената.

 – И защо преди не знаех, че я притежавам?

 – Ами… Защото сега, някой има нужда от теб.

 – Добре. А може ли да ми помогнеш и с някаква подсказка, моля?

 – Това е лесно. От какво се нуждаят растенията, което го има в изобилие в реката?

 - Вода?

 – Да, точно така. Ти трябва да полееш розата с вода от реката с тази чиния, докато не си утоли жаждата.

 – А как да разбера кога да спра?

 – Ще разбереш - това били последните ѝ думи и изчезнала.

  Бела поливала, поливала, докато корените на розата се показали, а в тях, било оплетено сандъчето. Тя се зарадвала, но радостта ѝ не траела дълго, защото осъзнала, че няма ключ за него. Помислила и си казала:

 – Дали кралицата е изгубила и ключа или само сандъчето? Не знам. Просто ще ѝ го занеса.

  Тръгнала да се връща по същия път, но незнайно как, попаднала в бъдещето и на мястото на кралството, където живеела, бил разположен град на име Варна. Била учудена, помислила и се сетила, че е спала хиляда и сто години и всичко ѝ се изяснило. Тя попитала една баба как може да стигне до кралицата им, а бабата отговорила:

 – Омръзна ми, как може да сте толкова невъзпитани вашето поколение?! Не мога повече! Край, това беше, ще подам жалба в министерството!

Момичето било много объркано и попитало друга жена, но тя изобщо не я отразила, защото гледала някаква правоъгълна, тънка кутийка, която светела и се наричала телефон. Бела попитала още едно момиче, което първоначално помислила за клоун, защото лицето ѝ било намазано цялото в цветове. Момичето я поляло с вода и ѝ казало:

– Да не съм ти Googlemaps? Ха-ха-ха… - и я отпратило грубо.

Бела седнала на една пейка в Морската градина и започнала да плаче.

  По едно време минало едно момче и я загледало, защото била много красива и била облечена по странен и средновековен начин - в дълга черна пола с много ситни и детайлни бродерии по цялото си облекло. Той решил да седне до нея и я заговорил:

 – Какво има? Да не си се изгубила?

 – Да. Аз търся кралицата ви, защото… - и му разказала цялата си история.

 – Интересно! - възкликнал той. – А откъде идваш?

 – Идвам от едно далечно за вас място, наречено единадесети век.

 – Как така си от единадесети век и изглеждаш толкова млада и красива? Досега не бях виждал толкова изящна девойка. А как каза, че се казваш? Сигурен съм, че за такова хубаво момиче като теб, трябва да има и хубаво име, което да му подхожда.

 – О, благодаря за комплиментите! Никой преди не ми е казвал по-прекрасно нещо. Името ми е Бела. А твоето име, любезни момко?

 – Моето име е Николай. И не се държа любезно, а приемливо за разговор с момиче като теб.

 – Може ли да ме упътиш към кралицата ви? - попитала тя.

 – Ама ние ня… - той се спрял. - Добре, ще те заведа - казал, за да прекара повече време с нея и да я опознае.

  Тръгнали те по пътя, като никой от тях не знаел накъде вървят. Не спрели да си говорят и осъзнали, че имат много общи интереси.

  Минало време и Бела забравила какво търси. Николай ѝ напомнил защо са тръгнали, извадил един ключ и ѝ го дал. Тя много се зарадвала и го целунала. Двамата продължили живота си заедно.

  Бела разбрала, че освен мечтата си да е фея, тя постигнала нещо още по-добро - създала семейство, историята ѝ щяла да бъде разказвана поколения наред. А ключът и сандъчето? Разбрала, че вече не са ѝ нужни, понеже била постигнала всичко, което искала.



АвторНикол Лозанова – 6 а клас
СУХНИ „Константин Преславски“- гр. Варна
учител: Елеонора Николова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден до пладне на 29-ти юни

Започваме с кратък политически обзор на по-важните моменти от консултациите при държавния глава и очакванията за следващата седмица свързани с връчване то на първия проучвателен мандат за съставянето на кабинет. В понеделник трябва да влезе в сила 15%  таван на надценка на хляба. Според бизнеса обаче той трябва да отпадне. Кой ще стопанисва в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Булевард "Демокрация" на 28-ми юни

Първия час на предаването ще е политически. Жечо Станков и Андрей Рунчев от ГЕРБ ще коментират консултациите при президента и очакванията за първия мандат, който другата седмица ще връчи държавния глава. От понеделник се очаква да влезе в сила 15% таван на надценката на хляба. До какво ще доведе това решение на предния парламент коментира Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ! Във всяка работа има три положителни неща: петък, заплата и отпуска... Петък е! Лято е! Една очаквано добра комбинация! Добро утро на 28-ми юни! Най-актуалното от деня събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Бизнес среща в Бургас даде..

публикувано на 28.06.24 в 06:51

"Булевард Демокрация" на 27 юни

Темите в предаването днес: Проблемите на туристическия бранш с работниците от 3-и страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите. Защо -ще чуем от  Даниела Костадинова. Двама млади мъже се..

публикувано на 27.06.24 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЮНИ!

Добро утро в четвърътк-27 юни! Смислени хора, успешни срещи и благи думи по пътя ви в делника пожелава сутрешният екип на БНР-Бургас. Ето и част от акцентите до 10 часа: Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред..

публикувано на 27.06.24 в 07:12

Булевард Демокрация на 26-ти юни

В пожароопасния сезон как може с превантивни мерки да намалим горските пожари. Това е днешната ни тема. В първия час ще чуем Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" и опита на община Болярово, където риска е особено голям. В коментарната рубрика проф. Николай Радулов, ще сподели политическите си очаквания за кабинет.  Първото сдружаване между..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ! Лято e! Косата става по-светла. Кожата по-тъмна. Водата по-топла. Музиката по-силна. Нощите по-дълги. Животът става по-хубав! Добро утро в сряда! Утрото по морето вече ухае на плажно мляко и водорасли… Най-актуалното от 26-ти юни, донякъде и с дъх на море, събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас...

публикувано на 26.06.24 в 07:02