Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

"Приятел" от Симона Тасаджикова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Имало едно време една крава на име Моли, която живеела във фермата на дядо Йоцо. Моли била много твърдоглава и често дядо Йоцо ѝ се ядосвал. Тя не се разбирала и с другите животни във фермата и нямала никакви приятели. Моли имала мечта и тя била да лети. Мислела си, че птиците са по-щастливи и безгрижни, затова искала да бъде като тях. Разбрала, че в Чудноватата гора имало вълшебен извор, който давал криле на първите петима, които минели през него, на всеки сто години. Вече четирима били получили своите криле и оставал само още един, който щял да има този шанс.

Кравичката веднага решила да тръгне из голямата гора да търси магическия извор. Докато вървяла из гората, забелязала в далечината огромно блестящо пространство. Приближила се и видяла, че това е вълшебното изворче, за което всички говорят. Зарадвала се и хукнала да се потапя в него. На отсрещната страна на изворчето зърнала една малка сърничка и до нея един кръвожаден вълк, който искал да я изяде за обяд. Той я бил притиснал между скалите и изворчето и тя нямала къде да избяга. Моли се спряла и чула, че сърничката плаче и се моли за милостиня, а Кумчо Вълчо се смеел и казвал:

 - Сърничке-душичке, не плачи, не плачи, няма да боли! Много съм гладен, затова цяла ще те глътна! Няма къде да ми избягаш!

Моли се зачудила как да ѝ помогне, но не виждала никакво решение, освен да накара вълка да скочи във вълшебния извор. Без много да се чуди, кравата била готова да жертва крилата си в името да спаси невинната сърна. Тропнала с крака и измучала:

 - Мууу! Вълчо Велики, разбрах, че този извор е вълшебен. Казаха ми, че който премине през него ще стане царят на гората и ще може да има всичко, което си пожелае. Остави сега ти тази сърничка и скочи във вълшебните води!

 - Така ли, кравичке? – попитал вълкът.

 - Да, Вълчо. Представи си колко мощ ще имаш! – отговорила Моли.

 - Добре. Размина ти се днес, душичке, но да знаеш, че няма да е задълго – казал вълкът и скочил в извора.

Не след дълго от водата полетял вълкът, който започнал да кряска:

 - Какво ми направихте? Помощ! Помощ!

 - Кумчо Вълчо, ти получи моята мечта. Сега ти ще летиш до края на дните си. – казала Моли.

Вълкът бил толкова изплашен, че бързо изчезнал от извора. Тогава сърничката отишла при кравата и рекла:

 - Благодаря ти, кравичке, че ме спаси от коварния вълк! Без твоята помощ щях да бъда изядена! Обещавам, ще направя всичко, което искаш!

 - Нищо не искам, сърничке. Цял живот мечтая да имам криле и да мога да летя, защото във фермата на дядо Йоцо никой не искаше да ми бъде приятел и аз винаги бях сама. Помогнах ти, защото ми стана мъчно за теб, но сега трябва да се прибирам в селото – промълвила кравата.

 - Не, моля те, недей! Аз мога да ти бъда приятелка и също като теб бях отхвърляна от всички – развълнувано казала сърната.

 - Наистина ли, сърничке?

 - Да. Ела с мен, ще живеем заедно в гората!

 - Добре!

Двете щастливо тръгнали заедно и макар че Моли не получила крила, тя намерила приятел. Днес все още се говори, че кравата и сърната са стари приятели.



АвторСимона Тасаджикова – 6 а клас
СУХНИ „Константин Преславски“- гр. Варна
учител: Елеонора Николова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 31 май

Честит рожден ден на БНР Бургас! "Булевард Демокрация"- 12 години в ефира" Темите днес: Форум на тема европейската транспортна свързаност и Коридор №8, инвестициите в ядрената енергетика, енергийната независимост, близостта между страните на Балканите и други се провежда днес в Бургас, най-важното от него обобщава Даниела..

публикувано на 31.05.24 в 14:43

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАЙ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАЙ! Знаете ли, че разликата между цел и мечта е крайният срок? Но докато гоните сроковете не спирайте да мечтаете! Добро утро в петък! Будим се заедно вече 12 години! Навлизаме в новините и разгръщаме информационните хоризонти към българския югоизток вече повече от десетилетие. А днес е време за..

публикувано на 31.05.24 в 07:01

"Булевард Демокрация" на 30 май:

Темите в предаването днес: - Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ стъпи в Бургас. Научното книжно пространство се намира в градската библиотека. За него разказва Петя Янакиева;   - Екскурзоводи неодобряват становището на Комисията за защита на конкуренцията, публикувано миналата седмица, за това как нормативната уредба,..

публикувано на 30.05.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 30 МАЙ:

Най - хубавите мигове никога не остават в миналото. Те винаги предстоят. Добро утро  в четвъртък! За хубав старт на деня изпийте чаша кафе и повървете пеша. Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -   в рубриката ни "Тема..

публикувано на 30.05.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 29 май

Темите в предаването днес: Трудова борса срещна днес работодатели и търсещи работа, какво се предлага и какви за какви заплати, репортаж на Нина Рангелова. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ представи работа по удълбочаване на акваторията в района на пристанище Бургас. За проекта  разказва Свобода Атанасова...

публикувано на 29.05.24 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 МАЙ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 МАЙ! „Мислите са като цветята: набереш ли ги рано сутрин, трябва да останат свежи по-дълго”. Навлизаме в сряда с хубави мисли и бистри идеи, остава само пъзелът да ни се подреди по най-добрият начин. Добро утро на 29-ти май! Впускаме се и в информационния поток със сутрешния ефир на БНР –..

публикувано на 29.05.24 в 07:00

Булевард "Демокрация" на 28-ми май

Започна премахването на незаконни постройки от къмпинг "Якото място" в община Царево. Какво предстои ще научим от кмета Марин Киров.  Бургаски архитекти се обединиха в мерки за опазване на града и неговия автентичен и старинен вид.  В последния час ще отидем ефирно до Болярово, за да разкажем за новите проекти на общината, и до Българово, където се..

публикувано на 28.05.24 в 14:50