Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗИМНИ И КОЛЕДНИ ИСТОРИИ:

"Коледна приказка" от Пламен Иванов

Този разказ е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Било деня, преди Коледа…

В едно малко и красиво градче Валя и Мартин живеели, заедно със своите родители. Мама приготвяла трапезата с коледните ястия. Татко подреждал красивата Коледна елха.

Двете деца, много помагали и нямали търпение за така, чаканите подаръци. Те поглеждали често през прозорчетата на къщата и се надявали, да видят нещо навън. Но там се виждала само близката горичка. Изведнъж Мартин забелязал нещо различно….

-  Валя виж! Вън вали сняг! - Виж колко бързо падат белите снежинки от небето.

Валя се затичала към прозорчето, видяла снежинките и запищяла от радост.

- Снежинки, много пухкави снежинки падат от небето.

- Мамо, тате, може ли да излезем навън, за да си поиграем със снега. - питали щастливи децата.

- Може, но не влизайте в гората самички и не се отдалечавайте, че вече се стъмнява! - отговорили мама и тати.

Децата сложили топли дрехи и излезли навън. Там било толкова красиво! Снежинките се сипели навсякъде. Били толкова бели и меки. И навън не било изобщо тъмно, защото снежинките светели навсякъде като малки коледни  лампички, а луната била голяма и красива. Всичко се виждало. Изведнъж, децата чули някой да плаче и да вика до гората.

-  Олелеее…! Олеее … ! Ехоо …..! Помощ, помогнете …! Има ли някой да помогне….?!?

Децата видели един истински Северен елен, покрит целия със сняг, много уплашен, със счупени рогчета.

- Кой си ти? И какво се е случило с теб? - попитал Мартин.

- Здравейте мили дечица. Аз съм едно от еленчетата на Дядо Коледа. Казвам се Комета и съм част от еленчетата, които теглят вълшебната шейна. Аз съм най-бързото еленче и благодарение на мен, шейната на Дядо Коледа може да лети и да доставя подаръците на всички деца по света. Но се случи нещастие. Блъснах се лошо в един голям снежен облак.

А той беше толкова пълен със сняг, че гръмна направо в лицето ми. Докато се усетя бях паднал на земята. Загубих се и без мен няма, как да полети шейната и да се раздадат подаръците на децата. Не мога да полетя отново…..

-  Оооо... това е много лошо Комета! Ние как можем да ти помогнем? Какво трябва да се направи, за да можеш да се върнеш - попитали притеснени Валя и Мартин.

-  Ами моето сърце свети когато е заредено с радост и коледно настроение... Но, сега как да стане това? Болят ме счупените рогца и се чувствам толкова самотен, нещастен и притеснен за моите другари.

-  Не си самичко мило еленче. Ние ще ти помогнем - казала Валя

-  Искаме да дойдеш в нашата къща на гости! - казали задружно децата.

Когато еленчето влязло в къщата, било възхитено. Мама била направила толкова вкусни неща, а татко бил украсил най-красивата елха. Еленчето хапнало вкусни меденки и изпило чаша топъл чай. Тати го покрил с топло одеало, а мама намазала счипените му рогца с лекарство. Децата запели красиви коледни песни.

Изведнъж еленчето се почувствало много по-добре, сърцето му отново станало щастливо и започнало да свети.

- Оооо, Комета, но ти наистина блестиш!!! - казали децата.

- Да! Това е моята сила, да блестя силно в небето. Вие, мило семейство стоплихте моето сърце, върнахте моята магия и духа на Коледа. Вие спасихте мен и Коледата тази година. Благодаря ви от сърце! Сега трябва да вървя при моите другарчета.

Децата и Комета излезли навън. Еленчето се затичало, започнало да свети още по-силно и излетяло в небето. Когато децата се върнали в къщата, под елхата ги чакали много, много подаръци.

Те били видели магията на Коледа.   



АвторПламен Иванов – 6 г.
група „Светулка“, ДГ „Иглика“, гр. Бургас
учител: Татяна Ангелова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Този разказ е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 14 ЮНИ!

Летният дъжд действа по-добре от всеки климатик. Затова го очакваме с нетърпение, стига да не му става навик. Охлаждаме страстите и след политическата жега през седмицата с най-добрата новина – петък на хоризонта! Добро утро на 14-ти юни! Започваме последния делник с хубави мисли и бистри идеи в сутрешния ефир на БНР - Бургас. Ето какво сме..

обновено на 14.06.24 в 06:57

Булевард "Демокрация" на 13-ти юни

Град с големината на орех унищожи част от прасковената реколта в Сливенско, още преди да бъде събрана. Най-големите щети са в село Мечкарево, където ще отидем ефирно в началото на предаването. Ще продължим с полетите от бургаското летище и има ли нови дестинации. Изявлението на Бойко Борисов и поканата му за експертен кабинет, с премиер от ГЕРБ е тема..

публикувано на 13.06.24 в 14:58

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 13 ЮНИ:

Не мислете за нещата, а просто ги правете. Четвъртък е подходящият ден за това! Да го започнем с усмивка, добро настроение и любимото кафе. Добро утро! Екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   В рубриката ни..

публикувано на 13.06.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 12-ти юни

Изборите отминаха, кои са отличниците по преференции в Бургаска област и кои получиха най-малка лична подкрепа, ще обобщим след малко. Политическата линия в първия час ще завършим с Цончо Ганев, водачът на листата на "Възраждане" в Бургас ще анализира представянето им.  С подобрено качество е питейната вода на квартал "Сарафово" след цялостната..

публикувано на 12.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР –БУРГАС НА 12 ЮНИ!

Резултатите от вота 2 в 1 и евентуалните варианти за съставянето на правителство продължаваме да коментираме и тази сутрин. Поредният ни събеседник е съпредседателят на партия „Зелено движение“ Даниела Божинова, която остава извън 50-тото Народно събрание, но доскоро бе част от коалицията ПП-ДБ. Ще я чуем след новините в 8 часа. Със..

обновено на 12.06.24 в 07:13

"Булевард Демокрация" на 11 юни

Темите в предаването: Два дни след изборите за Народно събрание и Европейски парламент търси коментари на случващото се в страната и Европа. Двете страни на една монета, какво се случва в коалицията ПП-ДБ и какво сочат направените анализи. Ще чуем  координатора  за региона на ПП Емил Соколов и  избрания за депутат Димитър Найденов от Демократична..

публикувано на 11.06.24 в 14:51

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 11 ЮНИ:

Животът ни учи как да управляваме времето, а времето как да ценим живота! Добро утро във вторник. Да започнем деня с усмивка и добро настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините ще представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и акцентите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   В рубриката..

публикувано на 11.06.24 в 06:30