Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците приемат бюджета на община Бургас за 2024 година

Проектът за бюджет на община Бургас за 2024 година ще бъде гласуван на седмото заседание на общинския съвет днес. Макрорамката му е над 506, 6 млн лева. Общо съветниците ще разгледат 43 докладни записки.

Изграждането на детската болница е най-големият обект на територията на общината за тази година. 35 млн лева е външното финансиране за него, ползва се и заем от 25 млн. Проектобюджетът е под номер 32 в дневния ред на сесията. Предстои и одобрение на ремонт на двете детски отделения в университетската областна болница. Съветниците ще гласуват още проект за модернизиране на уличното осветление в 4 жилищни комплекса в града. Предстоят и редица ремонти на улици в Бургас. Ремонти на улици в съставните селища обаче предизвикаха дебати в комисиите преди сесията. 

Зам. кметът Станимир Апостолов е категоричен:

„В настоящия бюджет има заложени рекордни средства за съставните селища“

Ще бъде приета и програма за подобряване на медицински услуги в здравните служби в селата.

След протести миналата година предстои и подмяна на водопровода във вилна зона Росенец.  

„Водопроводът е доста компрометиран в частта, в която го има, а трябва и да се доизгради“, обясни общинският съветник Евелина Михалева.

Съветниците ще гласуват и програмата „Бургаска сребърна общност“.

„Това е възможност възрастните хора да получат отстъпка, привилегии при ползване на конкретни стоки и услуги“, посочи общинският съветник Мариела Кирова.

Очаква се увеличение с 30% на еднократните помощи при раждане на дете, но в комисиите не бе възприето искането за двойно увеличение на сумите по това перо, както и за ин-витро процедури.

Заседанието започва в 9 часа в Културния дом на нефтохимика.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98  депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. От парламентарната група на ДПС 30 депутати подкрепиха предложението, 14 бяха против, а един се въздържа. В кулоарите на..

публикувано на 03.07.24 в 16:30

Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

обновено на 03.07.24 в 15:57

Пеевски призна за препоръка от Доган, но "хората искат правителство"

Председателят на ДПС Делян Пеевски обяви пред медиите в НС, че е имало препоръка от почетния председател на движението Ахмед Доган да не се подкрепя кабинета "Желязков". "Ще направя това което искат хората - те искат правителство… България трябва да има кабинет. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Партията се управлява от..

публикувано на 03.07.24 в 09:49

НС гласува проектокабинета "Желязков"

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Точно в 13 часа Народното събрание ще обсъди и ще се произнесе по предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват..

публикувано на 03.07.24 в 07:21

"Възраждане" сигнализира областния управител за прегласуване на общинския съвет

Бургаската структура на „Възраждане“ сигнализира областния управител за "скандално" и "порочно", по думите на съветниците на партията, прегласуване в Общинския съвет на Бургас.  На последната сесия бе гласувана докладна записка на кмета, свързана с безвъзмездно ползване на спортно игрище в комплекс “Изгрев”. Дават се няколко предложения за срока,..

публикувано на 02.07.24 в 10:29

Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група - ГЕРБ-СДС - Росен Желязков. Кандидатурата му бе представена от лидера на партията Бойко Борисов, а пред държавния глава Росен  Желязков обяви структурата и състъва на кабинета,..

обновено на 01.07.24 в 09:18

Любен Дилов: Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство . Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, лидер на "Гергьовден", и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов, но добави: "Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго". Според Дилов формулата "правителство на..

публикувано на 30.06.24 в 10:43