Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти на „Възраждане“ блокираха входа на пристанище Бургас – Запад

Активисти на партия „Възраждане“ блокираха за около два часа входа на пристанище Бургас – Запад, заради решението на Конституционния съд, с което потвърди решението на Народното събрание да няма референдум за запазване на българския лев. 


Близо 50 души с плакати и знамена настояваха гласът им да бъде чут. Александър Койчев, Борис Аладжов и Мариян Иванов от „Възраждане“ поясниха:

"Протестираме срещу безобразията на Конституционния съд, който потъпка волята на 604 000 български граждани, които искат да бъдат питани дали и кога да влезем в еврозоната", каза Александър Койчев. 

"Това, което направиха Конституционният съд и Народното събрание, показаха, че държавните институции, които са под техен контрол на практика не представляват българските граждани, а представляват само себе си. Ние няма да се подчиним на нито една такава държавна институция, която е контролирана от чужди посолства или чужди агенти", каза Борис Аладжов.

"Институциите, които са избрани да защитават демократичните права на българските граждани, именно Народното събрание и Конституционният съд, всъщност са институциите, които потъпкват демокрацията и не допускат българският гражданин да си каже своето мнение в един законно организиран и проведен референдум", каза Мариян Иванов. 


Заради протеста на входа на пристанище Бургас – запад се образува километрична опашка от камиони и автомобили. 

Протестите на активистите на „Възраждане“ ще продължат и в следващите дни в различни точки на страната, допълниха протестиращите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Соколов

ПП са доволни от изборните си резултати в Бургас

Бургас е в топ 5 на градовете с най-добро представяне на ПП-ДБ на последните избори, въпреки, че за областта отливът от гласоподаватели е около 15 хил. Това отчете координаторът за региона на ПП - Емил Соколов. Според него оставката на Христо Иванов е била очаквана и тепърва ще се правят анализи.  Според него хората не са гласували заради..

публикувано на 11.06.24 в 12:34

При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33%

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в ЦИК протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка. След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти и разпределени мандати, а в четвъртък и..

публикувано на 11.06.24 в 08:28

При 100% протоколи: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Ямбол

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Ямболския избирателен район, показват резултатите при 100% обработени протоколи, като за тях са гласували малко над 23 процента. Втората позиция е за партия „Възраждане“ с 18 на сто от гласовете. Без изненада за избирателите в региона ГЕРБ-СДС зае първата позиция с резултат от 23,3 процента, което означава че за тях..

публикувано на 10.06.24 в 17:52

Какви ще са политиките на новия Европейски парламент?

Предварителните резултати от изборите за Европейски парламент показват тенденция, която се наблюдава през последните години. Крайнодесните формации увеличават влиянието си, което  най-вероятно ще се отрази и на бъдещите политики в Европа. За първи път победа отбеляза Австрийската крайнодясна Партия на свободата. В Германия консервативният..

публикувано на 10.06.24 в 17:23

При 100% протоколи: Коалицията ГЕРБ-СДС победител и в Сливен

При 100% обработени протоколи от изборите за Народно събрание и Европейски парламент в Сливенска област победител е коалицията ГЕРБ-СДС. За национален парламент печелят 31,37%, а за европейски 29,10%.  И във двата избора втората позиция е за "Възраждане". За народни представители те печелят 15,48%, а за евродепутати – 15,29%. ППДБ вземат 10,43%..

публикувано на 10.06.24 в 17:08

При 96% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС първа политическа сила в Сливенска област

ГЕРБ-СДС първата политическа сила в Сливенска област за национален и европейски парламент. Това сочат данните от преброени 96% изборни протоколи за народни представители и 97% за европейски парламент. Данните са към 14.00 часа.  В изборите за народно събрание ГЕРБ- СДС са получили 11 735  гласа, което е 31,46%. Втори с 15,48 % са Възраждане. За тях..

публикувано на 10.06.24 в 14:54