Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На форум за транспорт и туризъм:

Морските общини са притеснени заради ремонта на летище Бургас

"Летищата в Бургас и Варна не са конкуренти!", заяви кметът на Поморие

| обновено на 21.02.24 в 18:31
3
Франк Кванте, "Фрапорт"

„Фрапорт“ обмисля затваряне на летището в Бургас през 2025 година за извършване на ремонт на самолетната писта. Това съобщи управителят му Франк Кванте:

„Планът, за сега, е да направим пълна рехабилитация на самолетната писта през зимата на 2025 година до 2026-а, като летището ще бъде затворено за 6 месеца. Направихме това във Варна преди 11 години.“

Той бе част от Националния форум за авио/транспортна свързаност и туризъм, който се проведе днес. От презентацията му стана ясно, че трафикът на летището в Бургас е паднал с 36% от 2019 година насам.

Във форума взеха участие представители от транспортния и туристическия сектор, авиокомпании, зам.-министърът по транспорт Анна Натова, областният управител Пламен Янев, зам.-кметът по туризъм и спорт в община Бургас Манол Тодоров,  и други.

Стана ясно, че няма екипи в Бургас, които да обслужват по-големи самолети и заради това желаещите се насочват към Варна.

Към северния град изцяло са били ориентирани и турските авиолинии, които са имали интерес да открият авиовръзка между Бургас и Истанбул.

„Имахме кореспонденция, съществуваше начален интерес и смятам, че ако се случи ще отвори много врати, защото ще свърже Бургас с едно от най-големите летища в света. Идеята беше това да се случи през следващия сезон, но за съжаление не може да влияем на концесионера на бургаското летище кога да прави ремонта си, защото те обявиха, че ще затворят летището за доста по-дълъг срок. Общината прави всичко възможно, но винаги опира до концесионера“, каза Манол Тодоров.

Той съобщи, че вече са проведени разговори с Министерството на транспорта и Министерството на туризма, откъдето ще се очаква съдействие, за да убедят „Фрапорт“ да вземе друго решение.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев, който присъстваше на форума, повдигна въпроси за концесията с авио оператора, както и за конкуренцията между Варна и Бургас:

„Конкуренция между Варна и Бургас няма! Все едно да си деля двете деца! Било им икономически неизгодно да кацат в Бургас?! В такъв случай, един концесионер не трябва ли да направи така, че готови разработени линии да бъдат икономически изгодни за авиопревозвачите? А ние готови линии с лека ръка ги зачеркваме и започваме да търсим Аржентина, Щатите и т.н.“

Припомняме, че Иван Алексиев бе поискал преразглеждане на концесията с „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“. Инициативата в началото на миналата година бе мотивирана с това, че не са предприети конкретни стъпки към откриване на нови въздушни маршрути от и до Летище Бургас и не се полагат достатъчно усилия за привличане на нови авиокомпании, които да оперират в областта. 

На форума последва спор, който завърши с преждевременното напускане на залата от страна на кмета на Поморие:

„Нещата, които говорите не са верни! На нас ни се говори все, че Бургас не става, не може да се развива. Бургас правеше 2 млн. пътници лятото, а сега за цялата година – 1,8 млн?! Моля Ви се!“

По-късно кметът на Поморие коментира и пред журналисти:

„Предлагаме им калолечение, исторически туризъм, а Обзор и над Обзор какво има?! И това е целогодишно! Търпим загуби, ето летището сега е затворено! Бях на разговорите с „Turkish Airlines“ – те проявяват интерес към летището в Бургас. Но имат недостиг на пилоти.“

Чуйте целия разговор на Иван Алексиев с журналисти тук:

Припомняме, че от 7 март тази година летището в Бургас затваря за ремонт, който ще продължи до 30 март. 

Форумът бе организиран от Сдружението „Рафаел - инфо, култура и туризъм“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31