Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 местни парламента искат преразглеждане на концесията за Летище Бургас

Обща декларация изпратиха председателите на местните парламенти от тринадесетте общини в област Бургас. Те настояват Народното събрание и Министерския съвет спешно да преразгледат условията на концесията за Летище Бургас и да се защити правото за работа, доходи, развитие и икономически растеж за жителите на областта.

В декларацията се казва:

"В последните 20 години на територията на област Бургас, местната власт полага изключителни и целенасочени усилия за осигуряване на необходимата инфраструктура, транспортна свързаност, бизнес климат, инвестиции и пр., които да затвърдят позициите на региона като туристически. За интереса и реалната полза от положените усилия недвусмислено и категорично говори броят на туристите, които летището в Бургас посрещна през 2018 и 2019 г. – 3,3 млн. и 2,85 млн. пътници. За сравнение, през същия период във Варна броят им е 2,2 млн. и 2 млн. Тези числа, реализирани в рамките на летен сезон, показват туристическия потенциал на област Бургас и причината туризмът да бъде основен икономически отрасъл и поминък за значителна част от нашите съграждани.

Положителните тенденции от 2018 и 2019 г. към днешна дата са с обратен знак. Проведени са многократни работни срещи, в които концесионерът заявяваше воля за разширяване на дестинациите и осигуряване на полети извън летния сезон. 

В продължение на 6 години общините в региона отделят средства, за да субсидират целогодишни полети до Летище  Бургас. Въпреки всички тези усилия,  авиокомпаниите се пренасочват към Летище Варна. На практика, през есенно-зимния период от бургаското летище не се осъществяват полети. Негативите от липса на пасажери се понасят от всички наши съграждани. Ситуацията се утежнява допълнително и във връзка с предвидените ремонти, които още веднъж ще ограничат възможността за реализация на полети. Вратата за милиони туристи към Югоизточна България е затворена! От това губим всички! Руши се имидж, рушат се бизнеси, отнема се поминък, предаван от поколения!

Международното летище, което е лесен и удобен вход, достъп до най-атрактивните и живописни плажове – тези по Южното Черноморие, до изключителни културни паметници и институции, богата история, фестивали и редица рекреационни услуги, реално не работи."

Зад декларацията застават председателите на общинските съвети на Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. До края на юни самоосигуряващите се лица,..

публикувано на 15.05.24 в 12:41

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

Представители на Европейската комисия , заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020.  Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният..

обновено на 14.05.24 в 22:09

Дефицит на специалисти със средно образование в бургаско

Голям е дефицитът на кадри със средно образование. Пазарът изпитва огромна нужда от такива специалисти в момента. Това съобщи заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Станимир Апостолов:  "Заетите в туристически бранш са основно среднисти-рецепционисти, готвачи, аниматори. Средни кадри са необходими в мебелната..

обновено на 14.05.24 в 14:58

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието. Именно той направи предложението за ръст на..

публикувано на 14.05.24 в 11:37

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28
архив

22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“

Рекордните за страната ни 22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“ за сезон 2024. Те са определени след селекция от международното жури на програмата.  Сред най-добрите световни туристически обекти в 51 страни се нареждат и българските плажове. През 2024 година има само един нов отличен плаж спрямо 2023 – Свети Влас..

публикувано на 13.05.24 в 15:56