Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Найденов: Най-важната задача в момента са регулаторите с изтекъл мандат

Димитър Найденов
Снимка: БГНЕС


 „Всички приоритети, които бяхме заложили преди 9 месеца, ние сме ги изпълнявали“, коментира бургаският депутат от ПП – ДБ Димитър Найденов по повод приетата днес в Народното събрание оставка на премиера Николай Денков. Той посочи като пример влизането на страната в Шенген и конституционните промени, които са началото на съдебната реформа, която трябва да продължи.  

 

Бургаският депутат допълни, че продължават преговорите с ГЕРБ. Той определи двата документа - Споразумението за съвместно управление и Механизма за вземане на решения, като нормални и част от преговорния процес. „Подобно нещо ние направихме, когато представихме на тяхното внимание нашия меморандум. Дали се казва меморандум или коалиционно споразумение, важно е съдържанието. Ние бихме се радвали на повече конкретика, т.е. да няма в документа основно някакви пожелания с по-общи формулировки, които да дават възможност за превратно тълкуване в определени моменти. В нашия меморандум ние бяхме направили доста конкретни предложения за регулаторите“, коментира Найденов. Според него в преговорите е важна темата за реформите, а не за министерските постове.  „Политиката в целия свят почива на компромиси, стига да не преминават определени червени линии. За нас червена линия би било недостатъчни гаранции за извършване на реформи, които са обещани и от двамата участници в управлението като ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ“, поясни той.  

Найденов посочи, че най-важната задача в момента са назначенията в регулаторите с изтекъл мандат. „Това е т.нар. „дълга държава“. Регулаторите са с по-дълъг мандат от този на Парламента, който ги избира“, допълни бургаският депутат.  

В споразумението на ГЕРБ се обръща внимание, че има избор на 25 регулатора, при които решенията ще трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство от две трети, или минимум 160 народни представители, което автоматично включва ДПС в тяхното разпределение.

Според Димитър Найденов обаче няма да се наложи участието на ДПС във взимането на решения във всеки един от тези случаи. „Повечето от регулаторите се назначават с обикновено мнозинство от Парламента. Някои от тях като Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и Висшия прокурорски съвет, се назначават с квалифицирано от 160 депутати. Там ние може да преговаряме с всяка  една парламентарно представена партия и да търсим подкрепа. Никой не е казал, че задължително това трябва да е ДПС“, посочи Найденов.

Според него ротацията ще се случи, защото на страната не са необходими поредни предсрочни избори.

Настоящият Министерски съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на нов. Предстои президентът Румен Радев да започне консултации с парламентарно представените партии, а след това да премине към връчване на първия мандат на първата политическа сила. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва укрепване на свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол

Общинските съветници в Царево гласуваха за изработване на подробен устройствен план, с което започват действия по решаването на дългогодишния проблем със свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол. Предприемат се и незабавни действия по аварийно-възстановителните работи по мостовото съоръжение в кв. Мандрата и прилежащите улици към него,..

публикувано на 26.06.24 в 10:28

Приключват политическите консултации при президента

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие". След като през последните два дни президентът разговаря с пет от..

публикувано на 26.06.24 в 08:26

Президентът покани ИТН и "Величие" на консултации в сряда

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарни групи в 50-ото Народно събрание със срещи с представителите на ИТН и "Величие". Те ще се проведат утре. В 11 часа на "Дондуков"2 Радев ще посрещне представителите на "Има такъв народ". Два часа по-късно президентът ще проведе консултации с представители на парламентарната група на..

публикувано на 25.06.24 в 13:43
Костадин Костадинов се ръкува с президента Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви пред президента Румен Радев, че е възможно да има правителство в този парламент, съставено от всички политически сили в 50-ото Народно събрание без ГЕРБ и ДПС. Останалите пет формации в парламента имат 123-ма народни представители, с независимия депутат Калоян Методиев те стават 124, а мнозинство..

публикувано на 25.06.24 в 09:50
Парадният вход на президентството.

Консултациите при президента продължават с "Възраждане" и БСП

Продължават консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.  Днес държавният глава ще се срещне с представители на четвъртата и петата политическа сила в 50-ото Народно събрание - „Възраждане“ и БСП.  Вчера Радев разговаря с лидерите на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“, след което лидерът на..

публикувано на 25.06.24 в 07:51

От "Възраждане" - Бургас искат повече контрол при спазването на обществения ред

Общински съветници от ПП„Възраждане“ внесоха предложение в местния парламент да се засилят контролните функции на Общината по отношение на наредбите за опазването на обществения ред. Те визират образуващите се локални сметища около контейнерите в Бургас, безразборното паркиране на превозни средства и тротинетките в пешеходните зони на града...

обновено на 24.06.24 в 16:02
Емил Соколов

Емил Соколов очаква ИТН да подкрепи коалицията ГЕРБ- ДПС

Емил Соколов очаква ИТН да подкрепи коалицията ГЕРБ- ДПС, въпросът според него е каква е цената, която ще плати партията на Борисов за тази подкрепа. Според бургаския координатор на ПП изводът от днешните консултации при президента за съставянето на кабинет могат да се обобщят така: "Аз очаквах по-широка коалиция между ГЕРБ - ДПС и ИТН, но..

публикувано на 24.06.24 в 15:30