Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неофициално: Провал на преговорите, отиваме на избори

Автор:
Снимка: БТА

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не са постигнали съгласие по време на удължения срок на преговорите за съставяне на правителство, мандатът ще бъде върнат с празна папка, и България отива на избори.

Това съобщиха неофициално високопоставени източници от двете партийни централи на коалициите, цитирани от БГНЕС.

Днес в 12.00 часа изтече срокът, който бе поставила номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел за постигане на съгласие с ПП-ДБ.

По неофициална информация мандатът ще бъде върнат днес на президента Румен Радев в следобедните часове. Очаква се потвърждение от президентската институция.

Всеки момент се очакват и официални изявления от партийните централи.

В понеделник Мария Габриел прие мандата от Румен Радев като кандидат за министър-председател от ГЕРБ-СДС. Това се случи в присъствието на преговорния екип на ГЕРБ и на премиера в оставка акад. Николай Денков и съпредседателят от ПП-ДБ Кирил Петков.

Тази сутрин Христо Иванов не съобщи новина.

"Нямам никакви новини – нищо, което да съобщя. Обсъждаме всичко. Днес се надявам всички да сме реалисти", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов на влизане в сградата на парламента.

Кратък коментар направи и Делян Добрев от ГЕРБ, който е един от критиците на правителството в некоалиционния му формат досега.

"Не съм голям оптимист. Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори", каза Добрев тази сутрин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои са отличниците по преференции и кои с най-малко гласове в Бургаска област

№1 по лични преференции в Бургаска област и на тези парламентарни избори е водачът на листата на ГЕРБ–СДС Жечо Станков. Подкрепа за него са дали 5570 избиратели. Бившият енергиен зам. министър традиционно събира най-много гласове, но добри лични резултати в коалицията  отбелязват още Любен Дилов–син с 1642 и Галя Василева с 1604 преференции.  Във..

публикувано на 12.06.24 в 14:53
Депутатът от

"Възраждане" ще е с двама депутати от Бургас в новия парламент

Двама депутати на партия „Възраждане“ от бургаска област влизат в новия парламент, показват окончателните резултати от изборите за Народно събрание. От партията са доволни от позицията, която са си извоювали в региона, но и притеснени от тенденциите в политиката. Ниската избирателна активност дава възможност на купен и корпоративен вот да влияе..

обновено на 12.06.24 в 13:48
Делян Пеевски

Пеевски зове "евроатлантическите лидери" на разговор за бъдещето на България

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова всички "евроатлантически лидери да започнем разговор за бъдещето на България. Държавата трябва да има стабилно правителство". Според Пеевски предсрочните парламентарни избори са показали ясно волята на българските граждани.  "Сега е време за поемане на отговорност към тях. Трябва да има редовно..

публикувано на 12.06.24 в 12:58
Даниела Божинова

Даниела Божинова: Необходими са промени в „Зелено движение“ и повече местни структури

Ниски резултати отбеляза партията на „Зелено движение“ на изборите 2 в 1. За народни представители за тях гласуваха 9 333 души или 0.43%. Няколко са причините за тези резултати, коментира съпредседателят на партията Даниела Божинова.  "Най-вече, че не сме афиширали нашата идентичност през последните години като част от коалиция, в която сме били..

обновено на 12.06.24 в 10:08

Тодор Байчев: Конфликтът в БСП е междуличностен

Оставката на Корнелия Нинова е логичен ход предвид резултатите, които сме постигнали, коментира пред БНР Бургас областният председател на БСП в Бургас Тодор Байчев. Още във вечерта след изборите за радиото заявих, че не приемам това, което се случи с партията за нормално. Друг е въпросът дали тази оставка е навременна, закъсняла или изпреварила, уточни..

публикувано на 11.06.24 в 17:43
Димитър Найденов

Димитър Найденов: Няма индикации ПП-ДБ да се разпадне

Няма индикации коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ да се разпадне, са били думите на Христо Иванов, който подаде вчера оставка от лидерския пост на „Да, България“. Това каза за БНР Бургас Димитър Найденов, с анализ на резултатите от изборите за европейски и български парламент. „Оставката от вчера на Христо Иванов е личен..

публикувано на 11.06.24 в 15:01

Корнелия Нинова подава оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг. "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно биха имали..

публикувано на 11.06.24 в 14:31