Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

| обновено на 28.03.24 в 11:59

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова:

"Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори, бармани, хотелиери. Друг е въпросът, че голяма част от тях отиват студенти в различни направления, други сменят изцяло професията. Много малка част между 20 и 30% остават в туризма и заради това има глад на пазара на труда за тези кадри. От бранша непрекъснато ни пращат имейли, идват на място, мотивират ги, опитват се да ги привлекат, обяви с предложения за работа стоят в училище. Всяка година стават все повече и повече работодателите, които търсят нашите кадри."


И от училището към реалния бизнес. Айдън Хасан, управител на престижен хотелски ресторант в Бургас, който наскоро бе част от кулинарно събития на гимназията, коментира:

"Хубавото на нашата професия е, че след завършването на професионалната гимназия, започването в първи курс, примерно на Колежа по туризъм, могат много бързо да израснат в професията за разлика от други професии. Ръководните кадри имат нужда от подкрепа. От доста години като видим някой, който има желание, само малко трябва да се подпомогне, влагаме много енергия и време в обучение, за да може да навакса по най-бързия начин да влезе като ръководен кадър в обектите. По цялото Черноморие това е доста трудно. Особено в момента, когато има много работници в летния сезон от трети страни, българските кадри много бързо биха се реализирали в туризма."

Много трудно се намират миячки в кухните и камериерки-тези позиции се пренебрегват, а в туристическия бранш има много ръчен труд, отбелязва Айдън Хасан. Според него кулинарните риалити предавания объркват младите, които се насочват към туристическия бранш, защото изкривяват виждането им за ресторантьорство като ги оставят с впечатлението, че работата е шоу. По думите му най-важните качества, които гарантират успех в бранша, са трудовите навици и умението за комуникация.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественото обсъждане на проектобюджета на Средец ще е на 14 април

Проектобюджетът на община Средец е готов и ще бъде представен следващата седмица в съставните селища, съобщават от местната администрация. Ще се приемат предложения на срещите с гражданите, чрез имейли и чрез писма. Срокът за набирането им е до 22 април. Поканени на обсъжданията са  гражданите от всички населени места в общината, общинските..

публикувано на 06.04.25 в 08:24

Над 70% от сделките с имоти у нас последните 10 г. - платени с пари в брой

Над 70% от сделките с имоти на българския пазар през последните 10 години се плащат с пари в брой, сочат статистическите данни. Пазарът на имоти расте в очакване на еврозоната, а цените са нараснали с 6% само от началото на 2025 година. В България, според официална статистика на БНБ, само 27 от всеки 100 сделки с недвижими имоти се осъществяват с..

публикувано на 05.04.25 в 10:00

Какво е бъдещето на рекламата в туризма?

Социалните мрежи са модерното място за реклама дори и в туристическия бранш. Тематичен форум за дигиталните услуги, които могат да предложат хотелите в страната, се проведе в Бургас. Присъстваха представители на администрацията, туристическия сектор и маркетинг експерти. Не се залага достатъчно на маркетинга в сектора, стана ясно..

публикувано на 03.04.25 в 16:00

Министър Мирослав Боршош: България има всички условия да бъде целогодишна туристическа дестинация за немския пазар

Потенциалът на България да се утвърди на германския пазар не само като лятна морска дестинация, но и като място за културно-исторически, здравен, еко и спортен туризъм, бяха основните акценти в среща, която проведоха министърът на туризма Мирослав Боршош и главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Соня Миклау...

публикувано на 03.04.25 в 08:39

БАК настоява за спиране на източването на големите язовири и осигуряване на вода за поливане

За нормално протичане на поливния сезон настояват от  Българската аграрна камара. Според нейни представители той е застрашен, тъй като водата от язовирите се ползва за производство на електроенергия. От организацията настояват за спешни мерки и заплашват с протестни действия. В изготвена декларация очертават проблемите и част от решенията им. Даваме..

обновено на 01.04.25 в 16:55

Повишават се минималният и максималният осигурителен доход

От днес се повишават минималният и максималният осигурителни доходи. Минималната база за начисляване на социалните осигуровки вече е 1077 лева, включително за самоосигуряващите се, земеделските стопани и тютюнопроизводителите, а максималната е с ръст от 350 лева и достига 4 130. Новите параметри са част от тазгодишният бюджет на Държавното обществено..

публикувано на 01.04.25 в 08:05

Последен ден за ползване на данъчна отстъпка

Днес изтича срокът за плащане на данъка върху доходите на физическите лица с 5% отстъпка от сумата за довнасяне. Такова задължение имат хората, които не са заявили пред платеца на дохода, че искат и през четвъртото тримесечие на миналата година да им бъде удържан налогът авансово.  За да се възползват от тази възможност, трябва до..

публикувано на 31.03.25 в 09:30