Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

| обновено на 28.03.24 в 11:59

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова:

"Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори, бармани, хотелиери. Друг е въпросът, че голяма част от тях отиват студенти в различни направления, други сменят изцяло професията. Много малка част между 20 и 30% остават в туризма и заради това има глад на пазара на труда за тези кадри. От бранша непрекъснато ни пращат имейли, идват на място, мотивират ги, опитват се да ги привлекат, обяви с предложения за работа стоят в училище. Всяка година стават все повече и повече работодателите, които търсят нашите кадри."


И от училището към реалния бизнес. Айдън Хасан, управител на престижен хотелски ресторант в Бургас, който наскоро бе част от кулинарно събития на гимназията, коментира:

"Хубавото на нашата професия е, че след завършването на професионалната гимназия, започването в първи курс, примерно на Колежа по туризъм, могат много бързо да израснат в професията за разлика от други професии. Ръководните кадри имат нужда от подкрепа. От доста години като видим някой, който има желание, само малко трябва да се подпомогне, влагаме много енергия и време в обучение, за да може да навакса по най-бързия начин да влезе като ръководен кадър в обектите. По цялото Черноморие това е доста трудно. Особено в момента, когато има много работници в летния сезон от трети страни, българските кадри много бързо биха се реализирали в туризма."

Много трудно се намират миячки в кухните и камериерки-тези позиции се пренебрегват, а в туристическия бранш има много ръчен труд, отбелязва Айдън Хасан. Според него кулинарните риалити предавания объркват младите, които се насочват към туристическия бранш, защото изкривяват виждането им за ресторантьорство като ги оставят с впечатлението, че работата е шоу. По думите му най-важните качества, които гарантират успех в бранша, са трудовите навици и умението за комуникация.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ниски добиви на слънчоглед отичтат в Ямболска област

Започна  прибирането на слънчогледа в Ямболска област. Добивите са ниски, а качеството на много места влошено.  Над 473 000 декара са засети със слънчоглед в областта, прибирането му е в начален етап, а  добивите са далеч под очакванията на стопаните, коментира председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите Стоян Александров:..

обновено на 03.08.25 в 12:35

ИПИ: Повишаването на осигурителните вноски носи риск от обедняване

От Института за пазарна икономика предупреждават, че повишаването на осигурителните вноски носи риск от обедняване на работещите, увеличаване на домакинствата под линията на бедност и ръст на неравенствата. Изводът е от анализ по темата за осигурителната тежест, в който се припомня, че в средносрочната бюджетна прогноза вече е заложено увеличение на..

обновено на 03.08.25 в 11:46

Общините по Южното Черноморие се обединяват за общ туристически продукт

Министърът на туризма Мирослав Боршош се срещна с кметове от черноморските общини и областния управител на Бургас за да начертаят обща стратегия за реклама на Южното Черноморие и създаването на общ туристически продукт.Към Областна администрация ще се създаде специализирано координационно звено по туризъм, което заедно с Министерството ще работи в тази..

публикувано на 01.08.25 в 16:13

Последен ден за пострадалите земеделци от природни бедствия, които могат да поискат подпомагане

В рамките на днешния работен ден, земеделските стопани с пропаднали заради природни бедствия площи, имат последна възможност да подадат заявления за подпомагане. Земеделците от засегнатите от пожарите райони също трябва да сигнализират за проблемите си във Държавен фонд "Земеделие". Право на субсидии имат стопаните, на които са издадени..

публикувано на 01.08.25 в 09:25

Мирослав Боршош ще бъде в Бургас

Министърът на туризма Мирослав Боршош ще бъде днес в Бургас на среща с областния управител и с кметове от черноморските общини. С тях ще се проведе дискусия за създаването на общ туристически продукт и бранд за Южното Черноморие.  Акцентите ще се поставят върху общ събитиен календар, представянето на ключови фестивали и предстоящи събития до края на..

публикувано на 01.08.25 в 08:48

Слаб добив на манов мед тази година

12 производители се включват в 22-то издание на Фестивала на мановия мед в Царево. То започва днес от 18:00 часа и ще продължи до 10 август. Обновена ще е визията му, съобщи един от организаторите - председателят на сдружение "Странджански манов мед" Манол Тодоров.  Посетителите отново ще могат да опитат различни пчелни продукти и най-вече манов..

публикувано на 01.08.25 в 08:10

Посрещнаха милионния пътник на Летище Бургас (ОБНОВЕНА)

4%  е очакваният ръст на полетите на летище Бургас тази година. Щеффи Круспе е милионният пътник на летището през туристическия сезон. Тя беше посрещната с подаръци и сувенири от ръководството на морската аерогара. Щеффи Круспе пристигна от Лайпциг с полет на авиокомпанията „Елекра еъруейс“.  Над 50% ръст бележат немските туристи по Южното..

обновено на 31.07.25 в 17:55