Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

| обновено на 28.03.24 в 11:59

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова:

"Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори, бармани, хотелиери. Друг е въпросът, че голяма част от тях отиват студенти в различни направления, други сменят изцяло професията. Много малка част между 20 и 30% остават в туризма и заради това има глад на пазара на труда за тези кадри. От бранша непрекъснато ни пращат имейли, идват на място, мотивират ги, опитват се да ги привлекат, обяви с предложения за работа стоят в училище. Всяка година стават все повече и повече работодателите, които търсят нашите кадри."


И от училището към реалния бизнес. Айдън Хасан, управител на престижен хотелски ресторант в Бургас, който наскоро бе част от кулинарно събития на гимназията, коментира:

"Хубавото на нашата професия е, че след завършването на професионалната гимназия, започването в първи курс, примерно на Колежа по туризъм, могат много бързо да израснат в професията за разлика от други професии. Ръководните кадри имат нужда от подкрепа. От доста години като видим някой, който има желание, само малко трябва да се подпомогне, влагаме много енергия и време в обучение, за да може да навакса по най-бързия начин да влезе като ръководен кадър в обектите. По цялото Черноморие това е доста трудно. Особено в момента, когато има много работници в летния сезон от трети страни, българските кадри много бързо биха се реализирали в туризма."

Много трудно се намират миячки в кухните и камериерки-тези позиции се пренебрегват, а в туристическия бранш има много ръчен труд, отбелязва Айдън Хасан. Според него кулинарните риалити предавания объркват младите, които се насочват към туристическия бранш, защото изкривяват виждането им за ресторантьорство като ги оставят с впечатлението, че работата е шоу. По думите му най-важните качества, които гарантират успех в бранша, са трудовите навици и умението за комуникация.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Царево на туристическа борса в Унгария

На международна туристическа борса в Унгария се промотира община Царево. Там се представят забележителностите в региона и възможностите за туризъм и закупуване на ваканционен имот. От общината отправят благодарност към Невена Стоянов, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси - Будапеща. Предстои участие на Царево и във..

публикувано на 20.02.25 в 14:00

Излезе втора част на пътеводител за Странджа

Димо Колев от туристическо сдружение "Насам-натам" е готов с втората част на пътеводителя си за Странджа. Той надгражда първата и включва основна информация за 14 населени места, предимно в Малко Търново и Царево, както и всички маршрути и забележителности достъпни пеша и с велосипед. Всяка забележителност е придружена със снимки и информация,..

публикувано на 20.02.25 в 10:10

Четири организации призовават за втори бойкот на търговските вериги днес

За втори път Федерацията на потребителите, Съюзът на пенсионерите, "Системата ни убива" и Сдружението за достъпна и качествена храна призовават потребителите  за бойкот на големите търговски вериги. Седмица след 13 февруари апелът отново е гражданите да се насочат към малките квартални магазини. Да се купуват български стоки и храни. За нас..

публикувано на 20.02.25 в 09:10

Нови линии на летищата в Бургас и Варна

Значително увеличение на туристическия поток от Германия към Българското Черноморие през следващите три години. Такива са очакванията след среща между министър Мирослав Боршош и д-р Франк Кванте – главен изпълнителен директор на фирмата концесионер на летищата в Бургас и Варна. На нея е имало представител и на сдружение „Алианс Българско Черноморие“...

публикувано на 19.02.25 в 17:10

Всички пенсии от 1 юли ще бъдат увеличени по швейцарското правило

Бюджетът, който ще бъде внесен от Министерския съвет окончателно в Народното събрание, ще бъде с увеличаване на пенсиите от 1 юли при прилагане на пълното швейцарското правило за всички пенсионери. Това заяви Деница Сачева след Съвета за съвместно управление. Тя добави, че ще бъде запазен дефицитът в размер на 3% от БВП, а еврозоната ще продължава да..

публикувано на 19.02.25 в 13:00
НАП в Бургас

До края на месеца работодателите подават справки за изплатените доходи

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2024 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за изплатените суми.  В справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, освен изплатените през 2024 година облагаеми доходи по трудови правоотношения и..

публикувано на 19.02.25 в 12:00

6.4 милиарда лева е заложеният дефицит в проектобюджета

6,4 милиарда лева е планираният дефицит за настоящата година, което прави три на сто от брутния вътрешен продукт на касова основа.  Това става ясно от публикувания от Министерството на финансите проектобюджет за годината и структурния план до 2028-ма.  Малко преди 23 часа снощи на сайта на министерството бяха публикувани документите.  За целия период..

публикувано на 19.02.25 в 08:00