Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ДППИ уверяват:

Хората с увреждания ще могат да паркират до три часа безплатно на Морска гара

Към БНР Бургас се обърна Димитър Иванов от Бургас. Той ни потърси , тъй като паркингът на Морска гара вече се заплаща от хора с увреждания, самият той е такъв. Слушателят твърди, че до преди два-три месеца,  той и негови познати, също хора с увреждания, са паркирали безплатно в Зоната за обществен достъп. Тогава, за да влезе на паркинга, Иванов е показвал картата си на човек с увреждане на служител на бариерата.

В момента обслужването е изцяло електронно. На място има ценоразпис за новите цени на платеното паркиране и услугите, които се предоставят на територията на Зоната за обществен достъп. Същият може да бъде намерен и на сайта на ДП "Пристанищна инфраструктура".  В него обаче липсва описание какъв е достъпът с коли, собственост на хората с увреждания.

Част от тях са трудноподвижни и едно от малките им развлечения е било да ходят за риба, което налага престой от няколко часа, разказа ни Димитър Иванов. Той даде за пример негови познати, които ловят с часове риба на кея. В момента хората са лишени от тази възможност, както и от това да имат достъп до другите обекти на Морска гара- заведения, НХА и други. Иванов пита и защо паркингът на Морска гара във Варна е безплатен за хора като него, а в Бургас това не е така. Той обясни още, че е изпратил имейл с въпроси относно паркирането до "Пристанищна инфраструктура" Бургас и не е получил писмен отговор.

БНР Бургас също изпрати въпроси до ДП "Пристанищна инфраструктура". Оттам ни отговориха, че цените са променени съгласно Заповед № РД-09-15/02.02.2024 г. на генералния директор. Тя  се прилага по отношение на всички посетители, които влизат с превозно средство на територията на пристанищния терминал. От предприятието уверяват, че са предприели необходимите действия за осигуряване на преференциално паркиране за лицата, притежаващи карти на ЕС за паркиране за хора с увреждания на определените за целта паркоместа в Зоната за обществен достъп.

Това ще стане след въвеждането на софтуерни промени в системата. След което, във възможно най-кратки срокове ДППИ ще осигури безплатно паркиране за хора с увреждания на определените за тях паркоместа за срок от 3 часа в рамките на 24 часа срещу предоставяне на документ от тяхна страна, отговарят от фирмата.
Към момента в бургаската зона има 16  места за паркиране за хора с увреждания.
Калкулирането на новите цени за паркиране са направени след анализи на икономическата обстановка, наблюдение върху пазарните цени, съпоставимост на приходи и разходи при формиране на себестойността на предлаганите услуги и други. Включени са и разходите  за текущи ремонти, за заплати, консумативи и други.
От ДППИ уточняват, че паркингът на Морска гара във Варна е отдаден под наем и не се управлява от тях.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Бургас е домакин на областните състезания "Млад огнеборец"

РДПБЗН-Бургас организира областните състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”. Дирекцията продължава добрата практика този вид спортни състезания да се провеждат през годините в различни общини. Тази година домакин на двадесет и третото областно състезание на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец” е община..

публикувано на 16.05.24 в 08:36
Арх. Владимир Милков

Камарата на архитектите провежда общото си събрание в Поморие

Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание днес и утре в Поморие. Форумът ще бъде открит от председателя на управителния съвет арх. Владимир Милков. Приветствия към делегатите ще отправят Владимир Крумов, зам.-областен управител на Бургас и Иван Алексиев, кмет на Поморие, които ще бъдат официални гости на събитието. Близо..

публикувано на 16.05.24 в 08:34

Обмислят премахване на част от подземните контейнери в Созопол

Сметосъбирането и паркирането бяха водещите теми по време на традиционната среща с туристическия бранш в Созопол. Сред предложенията на хората бяха ограничаването на по-високите тежкотоварни автомобили в стария град, както и обособяването на градска тоалетна.  Друго предложение беше да се следи повече и да се налагат глоби на нарушителите, които не..

публикувано на 15.05.24 в 21:46

Зърнената реколта в Ямболско ще е значително по-слаба от миналогодишната

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по- слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро. Продължилото няколко месеца засушаване е попречило за развитието на пшеницата и ечемика, посочи председателят на ямболската сруктура на асоциация на..

публикувано на 15.05.24 в 16:31

Община Сливен отлага изграждането на фотоволтаици

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици. Това е решено на среща между кмета Стефан Радев и общински съветници, съобщават общината. Идеята за изграждането им стартира миналата година,  като намеренията бяха те да доставят електричество за собствена консумация на общината, с което да се намалят сметките за..

публикувано на 15.05.24 в 15:28

Изплащането на "украинската помощ" ще приключи до края на май

Продължава изплащането на така наречената украинска помощ на земеделските производители. Очаква се до края на май средставата да стигнат до всички стопани, съобщи зам.- министърът на земеделието Иван Капитанов в Ямбол.  Изплащането на помощта е в ход от 9 май и към момента чрез държавен фонд "Земеделие" средствата се предоставят на производителите,..

публикувано на 15.05.24 в 15:22

Кметът на Царево ще е представител в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело

Кметът на Община Царево беше избран за представител в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури. Марин Киров е и член на Регионалния съвет.  В Бургас се проведе заседание на Регионалниясъвет за развитие към МРРБ за Югоизточен район. Кметът на Община Бургас Димитър Николов беше избран за председател на съвета...

публикувано на 15.05.24 в 14:58