Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов: Пеевски беше системно подценяван - и като комуникационна щета, и като риск за кабинета

Емил Соколов
Снимка: Стопкадър БНТ


Рано е да се каже дали вървим към нови избори. Оценката е на политолога Емил Соколов, който беше част от листите на ПП-ДБ в Бургас. Тандемът ГЕРБ-СДС - ДПС успяха да генерират резултат, който с помощта на една от малките партии, вероятно ИТН, може да сформира мнозинство, аргументира се той в интервю за БНР.

"Ако следваме елементарната политическа логика, ИТН не би трябвало да участва в сформирането на такова правителство, защото са една от партиите, които на тези избори увеличават резултата си. Най-логичното е да задържат този курс. Участието с ГЕРБ и ДПС би върнало ИТН под чертата."

Относно представянето на коалицията ПП-ДБ той прогнозира, че може да се очакват сериозни промени.

"Сглобката нанесе някакви имиджови щети, но резултатът – трето място след ДПС, е нещо, което никой в коалицията ПП-ДБ не е искал да допуска като възможен вариант".

"Има допустим срок, който скоро ще изтече", каза той във връзка с мълчанието откъм ПП-ДБ. 

Политологът счита, че оставката на Христо Иванов е била предвидима и този път неговият ход е доста по-категоричен.

Соколов е на мнение, че коалицията ПП-ДБ не е грешка и е била "най-логичният ход", но призна, че има комуникационни щети.

"Комуникацията е проблем №1 на ПП-ДБ, защото електоратът е по-взискателен".

Има път към избирателите, които не подкрепиха коалицията на тези избори, но и не гласуваха за други формации, посочи Емил Соколов. По думите му "няма време да се отлага този разговор", защото връщането на доверието отнема време и не може да стане за една предизборна кампания.

Във връзка с легитимирането на Делян Пеевски политологът коментира, че той е успял "да си разчисти терена и да постави себе си под светлината на прожекторите":

"Пеевски беше системно подценяван не само като комуникационна щета, въобще като риск за това правителство. Нещо, за което той работеше от ден едно, е да представя себе си за незаобиколим фактор. Той беше оставен да бъде почти монополист, избутан встрани – нека си говори, това не пречи. Но в един момент стана ясно, че не просто пречи, но може да бъде причина да се отиде на избори."

При "Възраждане" има отлив заради "Величие", отчита Соколов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": 7 партии влизат в 51-вото НС, "Възраждане" и ПП-ДБ спорят за второто място

Ако изборите са днес, седем ще са сигурните участници в следващия парламент. Това показва социологическо проучване на изследователски център "Тренд", по поръчка на "24 часа". Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с близо 25 %. За второто място битката е между "Възраждане" и "Продължаваме промяната" – "Демократична България", съответно с 15,6 % и 15,1 %...

публикувано на 27.09.24 в 09:21

Предизборната кампания започна

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български език и..

публикувано на 27.09.24 в 07:36
Любен Дилов - син

Любен Дилов-син: Джентълменското споразумение е на масата

" Едва ли има друга формация, която да има толкова дълга резервна скамейка, колкото има ГЕРБ-СДС ". Това каза пред БНР Любен Дилов-син – кандидат за депутат в листите на ГЕРБ-СДС в София и Бургас. " Няма драма. Няма никакво напрежение , поне в нашия избирателен район. Тази стъпка е възприета като логична и разумна", каза той във връзка с..

публикувано на 26.09.24 в 16:16

"Алфа Рисърч": ДПС на Доган изпреварва формацията на Пеевски с близо 2%

"Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган изпреварва с около 2% електорална подкрепа втората партия от разцепилата се ДПС - "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски, показва социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено в навечерието на старта на предизборната кампания. Седем партии биха влезли в бъдещото Народно събрание, ако изборите бяха..

публикувано на 26.09.24 в 12:19

ГЕРБ-СДС ще участва на изборите с номер 18, ПП-ДБ - с 26, "Възраждане" – с 12

В Централната избирателна комисия бяха определени чрез жребий номерата в бюлетината за гласуване между партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите на 27 октомври. В сряда ЦИК ще определи чрез жребий номерата в бюлетината за изборите Стана ясно, че "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) ще се яви на изборите под..

публикувано на 25.09.24 в 17:17

97-годишен кандидат за депутат в Ямболска област

Намалява  броят на  кандидатите за народни представители от Ямболския избирателен район. В регистрираните 27 листи в районната комисия са включени 135 имена, докато на изборите през юни, претендентите са били 153. По 33 кандидатите ще се борят  за едно от  четирите депутатски места, отредени за 31 многомандатен избирателен район,  уточни..

публикувано на 25.09.24 в 17:05

В Бургас: 313 кандидати за депутати, 22-ма се борят за едно място

313 са кандидатите за депутати във Втори многомандатен избирателен район Бургас. 22-ма кандидати ще се борят за едно депутатско място, а Бургас ще изпрати 14 народни представители в бъдещия парламент. 19 партии и 10 коалиции са регистрирани за предстоящите предсрочни парламентарни избори.  По-малко са кандидатите за депутати от област Бургас на тези..

публикувано на 25.09.24 в 15:24