Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание /НА ЖИВО/

| обновено на 19.06.24 в 10:31

50-oто Народно събрание бе открито от най-възрастния депутат – Силви Кирилов от "Има такъв народ". Лидерите на 7-те политически формации направиха изявления. 

"Резултатите показват ясно, че след 4 години на политическа и обществена конфронтация, голяма част от българските граждани изобщо не гласуваха. Друга немалка част от тях, гласувайки, показаха, че настоящата форма на политическия живот не ги удовлетворява. Това, което е очевидно обаче е, че агресивното поведение, обидите по отношение на опонента и перманентното противопоставянеq не носят политически дивиденти на никого. Те единствено ограничават доверието в партиите и в политическата система като цяло. Затова още в първия ден на настоящия парламент парламентарната група на ГЕРБ-СДС заявяваме готовността си да водим смислен и целенасочен диалог с останалите парламентарни групи. Държим този диалог да се случва по правилата на политиката и пред очите на цялото общество". 

Това каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС в реч по време на откриването на 50-ото Народно събрание

Заместник-председател на ДПС Йордан Цонев посочи: "Хората искат стабилност, решаване на техните проблеми. Това са проблемите на повишаване на доходите, на работните места, на сигурността на страната, на икономическия растеж. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която е страната в последните 3 г. Трябва да се състави стабилно мнозинство и да се излъчи стабилно правителство с хоризонт 4 години". Това заяви по време на откриването на 50-ото Народно събрание.

Ще бъдем конструктивна проевропейска опозиция, ще подкрепяме всички решения, които придвижват България напред по нейния европейски път на развитие. Тук сме, заедно сме и ще продължим да се борим за бъдещото на България, това заяви акад. Николай Денков от коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България"

"И в това Народно събрание "Възраждане" няма да спре да защитава България, българите и българските национални интереси. И ще го правим не само тук, но и извън парламента и навсякъде, където е необходимо. Независимо от нихилизма, апатията и глупостта. Правим го и няма да спираме да го правим поради една много проста причина – ние друг народ нямаме, друга родина нямаме – добър, лош – нашият народ е нашето семейство и ние няма да го предадем никога. Ако трябва ще се бием, ако трябва ще умрем за него", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Здравия разум го показаха резултатите от изборите. Никой не може да бъде едноличен спасител и обединител.Управление, основано на сглобки, е по-добре да бъде свалено, отколкото да нанася вреда след вреда, заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров пожела повече разум и диалог в работата на 50-ото Народно събрание. Това се случи по време на откриването на новия парламент.

"За да излезем от кризата са нужни усилията на всички партии и осъзнаване, че партиите се откъсват все повече от хората, затова тръгнахме към реформи във вътрешната партия. В този парламент ключовите ни думи са отговорност, разум и диалог", коментира той. "Няма да чертаем разделителни линии, но и няма да подкрепяме кабинет без нова заявка за управление”, увери Зафиров.

"Днес за българските граждани – дали ще бъдем мръсници, или герои, зависи само и единствено от нас."

Това каза Виктория Василева от партия "Величие" при откриването на юбилейното 50-ото Народно събрание, като цитира стихове от Дамян Дамянов.

Българското национално радио ще предаде пряко тържественото откриване на 50-ото Народно събрание.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва укрепване на свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол

Общинските съветници в Царево гласуваха за изработване на подробен устройствен план, с което започват действия по решаването на дългогодишния проблем със свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол. Предприемат се и незабавни действия по аварийно-възстановителните работи по мостовото съоръжение в кв. Мандрата и прилежащите улици към него,..

публикувано на 26.06.24 в 10:28

Приключват политическите консултации при президента

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие". След като през последните два дни президентът разговаря с пет от..

публикувано на 26.06.24 в 08:26

Президентът покани ИТН и "Величие" на консултации в сряда

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарни групи в 50-ото Народно събрание със срещи с представителите на ИТН и "Величие". Те ще се проведат утре. В 11 часа на "Дондуков"2 Радев ще посрещне представителите на "Има такъв народ". Два часа по-късно президентът ще проведе консултации с представители на парламентарната група на..

публикувано на 25.06.24 в 13:43
Костадин Костадинов се ръкува с президента Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви пред президента Румен Радев, че е възможно да има правителство в този парламент, съставено от всички политически сили в 50-ото Народно събрание без ГЕРБ и ДПС. Останалите пет формации в парламента имат 123-ма народни представители, с независимия депутат Калоян Методиев те стават 124, а мнозинство..

публикувано на 25.06.24 в 09:50
Парадният вход на президентството.

Консултациите при президента продължават с "Възраждане" и БСП

Продължават консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.  Днес държавният глава ще се срещне с представители на четвъртата и петата политическа сила в 50-ото Народно събрание - „Възраждане“ и БСП.  Вчера Радев разговаря с лидерите на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“, след което лидерът на..

публикувано на 25.06.24 в 07:51

От "Възраждане" - Бургас искат повече контрол при спазването на обществения ред

Общински съветници от ПП„Възраждане“ внесоха предложение в местния парламент да се засилят контролните функции на Общината по отношение на наредбите за опазването на обществения ред. Те визират образуващите се локални сметища около контейнерите в Бургас, безразборното паркиране на превозни средства и тротинетките в пешеходните зони на града...

обновено на 24.06.24 в 16:02
Емил Соколов

Емил Соколов очаква ИТН да подкрепи коалицията ГЕРБ- ДПС

Емил Соколов очаква ИТН да подкрепи коалицията ГЕРБ- ДПС, въпросът според него е каква е цената, която ще плати партията на Борисов за тази подкрепа. Според бургаския координатор на ПП изводът от днешните консултации при президента за съставянето на кабинет могат да се обобщят така: "Аз очаквах по-широка коалиция между ГЕРБ - ДПС и ИТН, но..

публикувано на 24.06.24 в 15:30