Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас разширява границите на града

Снимка: ФБ/Димитър Николов

Общинските съветници в Бургас дадоха старт на процедура за урегулиране на нови терени, както и на правила за застрояване в новия квартал “Мадика”. Целта е той да се превърне в модерен европейски квартал. Ще има нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с детски зони за игри и спорт. Същият подход ще бъде приложен и в района, в близост до Северния обход, където ще се обособи другият нов квартал “Хоризонт”. Там ще бъде реализиран и проект за Студетски кампус. Край Гробищния парк ще бъде изградена ограда и ще има улично осветление.

С решенията от последното заседание на общинските съветници Бургас ще има новата регулация, защото ще се разширят границите на града. Това ще предостави възможност на собствениците и инвеститорите да реализират своите инвестиционни намерения. По отношение на вече съществуващите сгради в квартал „Мадика“ Николай Цоцомански от Дирекция „Устройство на територията“ се наложи да разясни:

„Трябва да излезем пред инвестиционната инициатива. В засегнатите имоти нито един от тях няма виза за проектиране, няма строително разрешително. Затова трябва да има един Подробен устройтвен план, който да даде ясни правила за продължаване на развитието на града, в частност на тази местност „Мадика“ и на територията, която миналата година се наложи да решаваме екстремно възникнали проблеми, свързани с бързия темп на строителство. Като част от общинската администрация ние няма да бавим нито ден разработването на тези проекти. “

Кметът Димитър Николов посочи мотивите за промените в границите и важните градоустройствени решения:

„Градът се развива, това е територия, която е повече от 500 дка. В момента тя е нива, нищо не е построено на тази територия. Ние сме ограничени от едно индустриално строителство, кварталът трябва да се разграничи от индустриална зона.  С новите правила се отделя промишлената зона от жилищната с широк зелен пояс. На главния път, в зоната на бившето АПК ще бъде изградено ново кръгово движение, а входната табела на Бургас ще бъде преместена там. 

Ще бъдат осигурени нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с достатъчно места за детска игра и спорт, но и най- вече с мисъл за тези, които ще живеят в този квартал. Същият подход ще бъде приложен и на други територии, в близост до Северния обход, където ще се обособи другият нов квартал “Хоризонт”. Там ще бъде реализиран и проекта ни за Студетски кампус. “

Освен това Община Бургас придоби собствеността на част от трасето на републиканския път Варна-Обзор-Слънчев бряг-Бургас, обясни кметът, вносител на докладната:

„Това е едно трасе, което Община Бургас желае да го придобие, за да няма повече въпроси това АПИ ли го стопанисва или Общината. Става дума за трасето от Северния обход (т. нар. “Тромпет”) и входа на Бургас. Това ще ни позволи да го поддържаме, асфалтираме, изградим улично осветление и ограда покрай сервитута на Гробищния парк, така че да носим отговорността за този важен участък, за да няма повече никакви спорове.“

Общинският съветник Георги Манев даде и кратко предложение:

„Огледайте всички терени, за да могат да се изградят пътища, където е необходимо.“

Общината поиска от държавата и имотите в близост до бул. “Мария Луиза” от страната на железопътната линия. Идеята е да се облагороди  пространството в тази част от кв. “Възраждане”, като се изградят удобни паркинги. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цена на природния газ от 63,72 лв. за MWh през октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.10.24 в 18:09
Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика.

Потенциалът за иновации на Бургас е 10 пъти по-малък, отколкото на София

„Потенциалът на Бургас и региона за иновации е около 10 пъти по-малък от този на широкия икономически център около столицата, около три пъти и половина по-малък от този на широкия център около Пловдив и около два пъти и половина от този около Варна“, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов в интервю за..

публикувано на 01.10.24 в 16:25

Завод за бронирани машини и дронове бе открит в Бургас

Догодина трябва да заработи заводът за бронирани машини и дронове в Бургас. Той е част от международната компания "International Armored Group", собственост на българина Антон Стефов. Лентата бе прерязана в присъствието на президента Румен Радев и много високопоставени гости.  Заводът се намира на ул." Българска слава", на  т.н 9 километър..

публикувано на 01.10.24 в 14:12

Мария Димитрова е новият зам.-кмет на община Царево

По покана на кмета на община Царево към ръководния екип се присъединява Мария Димитрова като заместник-кмет по „Туризъм и култура“. Мария Димитрова живее в Царево, семейна, с две деца.  Завършва средното си образование в музикалното училище “Добри Чинтулов” Бургас със специалност-български народни танци. Придобива бакалавърска степен в..

обновено на 01.10.24 в 11:35

Без спасители от днес по плажовете

Водноспасителната дейност у нас е на изключително високо ниво в това число и обучението на самите спасители, смята Николай Димитров, концесионер на плажа "Крайморие" и зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морските плажове. Според него родните спасители, които са изключително квалифицирани са много търсени от съседни туристически..

публикувано на 01.10.24 в 11:05

Румен Радев в Бургас за откриването на първия у нас завод за бронирана техника

В Бургас президентът Румен Радев ще участва в откриването на първия в страната ни завод за бронирана техника. Компанията инвеститор произвежда за световни пазари в съдружие с български партньори различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди.  Фирмата е собственост на българския предприемач д-р..

публикувано на 01.10.24 в 09:20

56,4% ръст на посещенията на музеи от чуждестранни туристи

„По данни на НСИ, броят на посещенията на чуждестранни туристи в музеи през 2023 г.  са  988  хил., което е увеличение с 56,4% спрямо 2022 г.“, съобщи заместник-министърът на туризма Павлин Петров по време на конференцията „Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО“. Петров подчерта, че културният туризъм заема значителен дял в продуктовата..

публикувано на 28.09.24 в 14:50