Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

Снимка: БТА

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа.

Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за това е до 14-и септември. ЦИК ще вземе решение за заличаване, ако има формация с некоректна подписка. 

Също така, в срок до 21-ви септември Комисията регистрира за участие в изборите партия или коалиция, в случай че съдът е отменил решението за отказ за регистрацията ѝ. Партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до районните избирателни комисии за регистрация на кандидатските листи и РИК ги регистрира, като крайният срок е 17.00 часа на 24-ти септември. 

Малко преди крайния срок днес в ЦИК бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз" и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

Финално: 24 партии и 9 коалиции на изборите

Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи на брифинг говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева. Матева отбеляза, че подготовката за изборите тече нормално.  За сравнение - на предишните избори на 9 юни бяха регистрирани 20 партии и 11..

публикувано на 17.09.24 в 15:16

Без изненади в листите в Бургаско, но дали избирателят ще изненада с вота си?

Без изненади в листите за депутати тръгват към извънредните парламентарни избори водещите партии в Бургас. Водачите се очаква да останат същите като на последните извънредни избори през юни. 14 са депутатите, които ще изпрати в 51-ото Народно събрание Втори многомандатен избирателен район. А какви са нагласите на хората и как коментират те..

публикувано на 17.09.24 в 14:16

Ще има ли изборна интрига в Сливенско?

България отново е пред избор. Всъщност пак избори, и пак парламентарни. Те от години са някак си съпътстващи всички останали – местни, президентски и европейски. Едните отминават, но парламентарните остават – поне два пъти в годината, зависи от лидерското настроение на партиите. Избирателите така свикнаха с тях, че вече партиите и техните..

публикувано на 17.09.24 в 10:59
Урна за бюлетини при гласуване за парламентарни избори.

РИК Бургас разпредели местата в секционните комисии между партиите и коалициите

Районната избирателна комисия в Бургас разпредели между партиите и коалициите броя на местата в ръководствата на секционните избирателни комисии (СИК) и за техни членове за изборите на 27 октомври по време на заседанието си на 15 септември. Решения има за всички 13 общини в областта. В Бургас най-голямата политическа сила от предходните избори -..

публикувано на 16.09.24 в 15:40

ПП изпрати писмо до ГЕРБ за приемане на 3 антикорупционни закона

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до партия ГЕРБ, в което посочва какво ще загуби България, ако настоящето Народно събрание не приеме трите антикорупционни закона. Става въпрос за закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Другият закон е за несъстоятелност на физически..

публикувано на 15.09.24 в 15:08
Виктория Василева застана начело на формацията

ЦИК заличи регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната група на "Величие". В решението на ЦИК се посочва, че проверка в ГРАО на списъка с избиратели, подкрепящи..

публикувано на 14.09.24 в 13:59
Румен Гайтански

Румен Гайтански - кандидат-депутат от Алианс за права и свободи в Сливен

Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор Вълка, който в момента е в следствения арест ще бъде номиниран за кандидат-депутат от партията на Ахмед Доган - Алианс за права и свободи в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на партията в Сливен Владимир Мартинов. Очаква се номинацията да бъде направена на областно събрание в..

публикувано на 13.09.24 в 18:08