Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика:

Потенциалът за иновации на Бургас е 10 пъти по-малък, отколкото на София

Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика.
Снимка: БТА

„Потенциалът на Бургас и региона за иновации е около 10 пъти по-малък от този на широкия икономически център около столицата, около три пъти и половина по-малък от този на широкия център около Пловдив и около два пъти и половина от този около Варна“, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов в интервю за БНР Бургас.

Констатациите са на база данните от последния анализ на ИПИ за иновационния потенциал на 16-те големи икономически центъра в България.

Бургас застава по-скоро на опашката на тази класация, като е на шесто място отзад напред“, посочи Николов.

Анализът беше публикуван в края на септември и оценява общините по 9 критерия, най-важните от които са свързани с образованието и научно-изследователската и развойната дейност. Авторите му се стремят да оценят способността на икономическите центрове да генерират иновации, да създават нови продукти и бизнес модели.

„Тази оценка за Бургас означава, че способността на региона да генерира наистина нови модели, откъсващи се фирми, които много бързо се налагат, създават нови пазари, изтласкват своите конкуренти, е доста ограничена“ – отбеляза Адриан Николов.

Прегледът на образованието в областта класира Бургас относително добре по отношение на дела на висшистите, но университетите му се ограничават с „произвеждането“ на бакалаври за пазара, без да се стремят към наука:

„Местните университети като че ли по-скоро застават по-назад: относително малко докторанти, малък брой научни статии. Като че ли по-скоро висшето образование в региона е фокусирано в бакалавърската степен, по-скоро в образователното, отколкото в науката. Относително малко са тук разходите за научна дейност, малко хора работят точно тези научни и изследователски професии и това обуславя и до голяма степен това класиране“, обясни Николов.

Малко са и регистрираните патенти и полезни модели от Бургас. По този показател той е зад Шумен и близо до Сливен. Нисък е делът и на високотехнологичния сектор в сравнение със София, Пловдив и Варна.

Всичко това не значи, че икономиката на Бургас е слаба, нито е знак за малко инвестиции, а за факта, че фокусът ѝ е другаде – уточни той.

„Фокусът е в туризма, преработващата промишленост, напоследък здравеопазването дърпа доста добре, но тези класически научни развойни и оттам иновационни процеси са доста по-слабо застъпени“, каза Адриан Николов.

Туризмът и търговията няма как да не са основна база за развитие на района, предвид природните му дадености и добрите пристанища, които правят Бургас естествена база за целия морски транспорт в страната – отбеляза Николов, но подчерта рисковете, които крие съсредоточаването на икономиката основно в туризма.

„Ние доста ясно видяхме по време на пандемията от COVID-19 какво се случва, когато една локална икономика се съсредоточава прекалено много вняколко сектора. Тогава туризмът имаше много сериозни проблеми, международната търговия също срещна неочаквани ограничения и в Бургас видяхме един много бърз спад на брутния вътрешен продукт – тук говорим за областта. Видяхме едно забавяне на бургаската икономика с години назад. На практика, тя се върна на своето ниво от 2014 – 2015 г. в момента, в който удари пандемията. Видяхме много бърз ръст на безработицата след затварянето на хотелите и ресторантите“, посочи той.

Затова и според Николов най-основната необходимост за региона е инвестирането в различни отрасли, а не в един, два:

„Диверсификацията на местната икономика като че ли е най-основната и належаща тема за развитието на региона. (…) Тези, които се занимават с планирането на региона, тези, чиято работа е да насочват до някаква степен икономиката на Бургас и околните общини, следва да мислят как да привличат инвеститори и бизнеси от други сектори“, посъветва икономистът.

Наред с привличането на високотехнологични фирми, може да се води политика и за привличането на аутсорсинг, както и на по-висок клас преработващи предприятия, „особено на фона на новините от последните месеци за затварянето на някои големи преработващи компании с ниска производителност, които ще освободят в близко бъдеще известен брой персонал“.


Интервюто може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цена на природния газ от 63,72 лв. за MWh през октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

Завод за бронирани машини и дронове бе открит в Бургас

Догодина трябва да заработи заводът за бронирани машини и дронове в Бургас. Той е част от международната компания "International Armored Group", собственост на българина Антон Стефов. Лентата бе прерязана в присъствието на президента Румен Радев и много високопоставени гости.  Заводът се намира на ул." Българска слава", на  т.н 9 километър..

публикувано на 01.10.24 в 14:12

Мария Димитрова е новият зам.-кмет на община Царево

По покана на кмета на община Царево към ръководния екип се присъединява Мария Димитрова като заместник-кмет по „Туризъм и култура“. Мария Димитрова живее в Царево, семейна, с две деца.  Завършва средното си образование в музикалното училище “Добри Чинтулов” Бургас със специалност-български народни танци. Придобива бакалавърска степен в..

обновено на 01.10.24 в 11:35

Без спасители от днес по плажовете

Водноспасителната дейност у нас е на изключително високо ниво в това число и обучението на самите спасители, смята Николай Димитров, концесионер на плажа "Крайморие" и зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морските плажове. Според него родните спасители, които са изключително квалифицирани са много търсени от съседни туристически..

публикувано на 01.10.24 в 11:05

Румен Радев в Бургас за откриването на първия у нас завод за бронирана техника

В Бургас президентът Румен Радев ще участва в откриването на първия в страната ни завод за бронирана техника. Компанията инвеститор произвежда за световни пазари в съдружие с български партньори различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди.  Фирмата е собственост на българския предприемач д-р..

публикувано на 01.10.24 в 09:20

56,4% ръст на посещенията на музеи от чуждестранни туристи

„По данни на НСИ, броят на посещенията на чуждестранни туристи в музеи през 2023 г.  са  988  хил., което е увеличение с 56,4% спрямо 2022 г.“, съобщи заместник-министърът на туризма Павлин Петров по време на конференцията „Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО“. Петров подчерта, че културният туризъм заема значителен дял в продуктовата..

публикувано на 28.09.24 в 14:50

Питат бургазлии какво да има около зала "Младост"

Първата общностна среща, в която всеки може да сподели мнението си по предложената от Община Бургас визия за преустройството на пространството около зала "Младост", ще се състои днес. Срещата с бургазлии е обявена от 11 до 14 часа пред залата. Събитието е част от проекта "Подмлади града". Предвижда се изцяло нова визия със запазване на..

публикувано на 28.09.24 в 08:30