Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

НАП проверява хотели, заведения и магазини в зимните курорти

Снимка: БНР архив

28 заведения, магазини и хотели, работещи в зимните ни курорти, не са отчитали продажбите си коректно. Това установиха данъчните инспектори на НАП при масови проверки в най-посещаваните курорти Банско, Разлог, Добринище, Баня, Боровец, Смолян и Пампорово. Нарушенията, които са разкрили фискалните инспектори, са неиздаване на касови бележки, разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата, документите за продажба не отговарят на изискванията и др.

Само през първите 3 дни на зимната контролна кампания - от 3 до 5 януари включително, са проверени 92 търговски обекта. Фискалните контрольори са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. "таен клиент", чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби, уточняват от НАП. 

В осем от ресторантите проверяващите са констатирали и грешно начисляване на ДДС, което от 1 януари вече е 20 %, а не 9 %, както беше през последните няколко години. Служителите на НАП са издали предписания към тези търговци да направят необходимите корекции във фискалните си устройства, за да изпълнят изискванията на закона.

В едно от проверените заведения на клиентите е издаван „служебен бон“, вместо фискален. Това е опит за избягване на изискванията за отчитане на продажбите, а предвидената за това санкция е „запечатване на обект“. В случай че потребител не получи фискален бон при заплащането на стока или услуга, има право да задържи. 

Контролните действия в зимните курорти ще продължат до края на сезона. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златко Славов: По-слаби добиви на грозде ще има тази година

Трудна година отчитат от лозаро-винарския бранш в Бургаска област. Основните неблагоприятни фактори са от природно естество - поредното горещо и сухо лято, съчетано с пролетни аномалии като слана, сняг, измръзване на лозите и градушка. Предстои през септември гроздобер, който ще покаже какви ще бъдат добивите и каква ще е реколтата. Към изброените..

публикувано на 27.08.25 в 08:00

В БДУ предстои форум „Туризъм: образование - бизнес - местна власт“

Колежът по  туризъм към Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е домакин на  Дискусионен форум „Туризъм: образование - бизнес - местна власт“. Форумът е под патронажа на министрите на образованието и на  туризма. Има за цел да събере на едно място представители  на образователните институции, туристическия бизнес и местната..

публикувано на 25.08.25 в 08:55

"Булгаргаз" предлага поевтиняване на природния газ с около 2% през септември

Поевтиняване на природния газ с близо 2 процента през септември предлага "Булгаргаз". Това става ясно от внесеното от компанията заявление, което трябва да бъде одобрено от енергийния регулатор (КЕВР). Ако това стане, през следващия месец синьото гориво ще се продава за близо 61 лева без такси и налози. В ценовия микс влизат доставки по..

публикувано на 25.08.25 в 07:30

Засилват проверките на атракционите

Фирмата, която предлага парасейлинг, при падане от който загина 8-годишното момче в Несебър, не е била проверявана от Инспекцията по труда за спазване на трудовото законодателство. Такава проверка предстои. Днес екип на бургаската Инспекция по труда провери за нередности хотел в Слънчев бряг. В акцията се включи и министърът на труда и социалната..

публикувано на 22.08.25 в 14:01
Слънчев бряг

Веселин Налбантов, БХРА: Обмисляме протест в Слънчев бряг

Хотелиери от Слънчев бряг обмислят протест, срещу липсата на ред и законност в най-големия български курорт, който е 75% държавен. Това съобщи за БНР Бургас Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му превозни средства, теглени от животинска тяга не би трябвало да бъдат в..

публикувано на 21.08.25 в 13:00

Дигиталните менюта в заведенията може да са допълнение, но не и алтернатива

Ресторанти, барове, кафенета и други заведения все по-често имат дигитални менюта с предлаганите от тях храни и напитки. Те обаче могат да се използват само като допълнение към традиционните, но не и да ги заместят, коментира по БНР основателят на некомерсиалния проект „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. „Закачени са на чадърите на плажа или са..

публикувано на 21.08.25 в 09:00

Туристическият бранш подкрепя идеята за фонд, който да налага единен бранд на България

Правителството ще подготви Закон за учредяване на Национален фонд "България днес и утре". Новата структура ще координира стратегическия процес по изграждане и налагане на единен бранд на България в международен план. Това стана ясно от приетата законодателна програма на правителството до края на годината.  Стъпки за учредяване на Национален..

публикувано на 20.08.25 в 16:30